3 september 2011

OS X: Adobe Flash Player de-installeren

We maken tegenwoordig steeds minder gebruik van Adobe Flash. Mede door de populariteit van de iPad en iPhone die geen Flash ondersteunen wordt steeds vaker door ontwikkelaars overgestapt naar HTML5. Adobe Flash player is vaak de bron van problemen, zo gaan de prestaties van je Mac naar beneden en heeft het invloed op de batterijduur.

Het verwijderen van de Adobe flash player dient te gebeuren met behulp van een speciale 'uninstaller' applicatie. Het is helaas niet mogelijk om Adobe Flash te verwijderen door deze simpelweg in de prullenmand te slepen.

Om Adobe Flash Player te verwijderen moet je de onderstaande 7 stappen doorlopen:

1. Ten eerste sluit alle webbrowsers. (Safari, Firefox en Opera).
2. Download de Adobe Flash Player Uninstaller, klik hier om deze te downloaden.
3. Dubbelklik op de uninstaller.
4. Er verschijnt nu een waarschuwing dat het programma is gedownload vanaf het internet, klik op 'Open'.

5. Als de uninstaller is gestart klik dan op 'Verwijderen', Adobe Flash Player zal nu worden verwijderd.
6. Voer het wachtwoord in van je systeem om de wijzigingen door te voeren.
7. Als het proces klaar is klik je op de knop 'Gereed' om het programma te stoppen. Bij het heropenen van de browser zal de webbrowser geen Flash content meer weergeven.

De prestaties van je Mac zullen na het verwijderen van Flash naar verwachting beter worden, tevens heeft dit een positieve invloed op de batterijduur van je MacBook.

Kom je er na het uitvoeren van deze procedure erachter dat je niet kunt leven zonder Adobe Flash, dan kun je deze weer opnieuw installeren met behulp van de onderstaande link:

http://get.adobe.com/nl/flashplayer/Reacties


 • MathiasB

  3 september 2011 om 9:05

  Toch kunnen de meeste mensen niet zonder flash…
  Je hebt het nog op meer website nodig dan je denkt.

 • Maccew

  3 september 2011 om 9:19

  met ‘ClicktoFlash’ en dergelijke programma’s wordt Flash-contect eerst verborgen. Je kunt dan heel snel zien wat allemaal Flash nodig heeft. Ik moet er helaas nog veel op klikken om filmpjes en soms hele websites te kunnen zien (ook met de HTML5-extentie in Safari)

 • christophe du trré

  3 september 2011 om 9:26

  Is deze zo slecht voor je batterij voor je Mbp? Tegenwoordig draaien vele site op Flash, het komt zo naar boven of Flash is als een virus voor de Apple -:(.

 • ee

  3 september 2011 om 9:38

  TIP: (1) maak je Mac Flash-vrij met de methode die hier is beschreven en (2) download Google Chrome als secundaire browser om sites te bezoeken waar Flash noodzakelijk is, bij Chrome is Flash ingebouwd.

 • Joey Verseput

  3 september 2011 om 10:17

  Inderdaad, in sommige webbrowsers zit flash ingebouwd.

 • Ouw

  3 september 2011 om 11:10

  Na het verwijderen van flash biedt Chrome inderdaad een uitweg voor hardnekkige flash content. Laatst wees iemand mij erop dat je ook in Safari , in het develop menu, kunt aangeven dat de user agent Safari op een iPad is. Op veel sites wordt er dan plotsklaps wel html5 aangeboden, maar niet altijd. Soms ziet zo’n site er dan ook heel anders uit. Bijvoorbeeld Google Maps.
  Grappig dat dergelijke sites wel degelijk een alternatief voor flash achter de hand blijken te hebben, maar dat de makers/beheerders van die site kennelijk niet genegen zijn om flash dan maar voor goed door html5 te vervangen. De achterliggende filosofie lijkt te zijn dat flash toch een betere belevenis geeft dan html5.

 • Harald

  3 september 2011 om 11:11

  @Christophe: ik draai al verscheidene weken zonder flash player op mijn oude (4jaar) Mbp. De winst op de batterij bij mij is 30 tot 40min!
  Gelukkig ga ik weinig naar sites die uit flash zijn opgebouwd …

 • Joeri

  3 september 2011 om 12:00

  Volgens mij is de meeste winst te behalen met AdBlock; dan kan je Flash verder gewoon laten zitten en gebruiken wanneer nodig. Het is bij mij vaker de JavascriptCore van Safari die vastloopt dan de Flash Player plugin….

 • MacOostende

  3 september 2011 om 13:31

  Hoe kan je Youtube bekijken in Safari of Firefox zonder Flash?

 • Obi

  3 september 2011 om 13:46

  @MacOostendeVolgens mij is er ook een HTML5 manier voor YT. Zoek eens op Google of op de appletips website.

 • Nickdgraaf

  3 september 2011 om 14:54

  Je kunt YouTube HTML5 hier activeren: http://www.youtube.com/html5
  Het nadeel is dat YouTube video’s met reclame wél via Flash gaan en deze kun je daardoor dus niet bekijken. Heel stom eigenlijk, want AdBlock blokkeert bij mij toch alle reclame waardoor ik die toch niet kijk.

 • Luuk

  3 september 2011 om 18:54

  Het duurt nog zeker 3 a 4 jaar voordat HTML5 de nieuwe standaard is. HTML5 is echt nog fucking beperkt.

 • Max

  3 september 2011 om 21:30

  Ik ben aangemeld voor de HTML5 test op Youtube maar kan er nog steeds niks zien via safari. Ding blijft zeggen dat ik Flash moet downloaden

 • Eddy

  5 september 2011 om 13:47

  Een site met HTML 5 animaties draait lekker ja…..

 • Theo van Melis

  15 februari 2014 om 11:02

  Heb zitten klooien met flashplayer, update na update, nu echt verwijderd en adobe opnieuw zonder flashplayer geïnstalleerd en waarachtig ik kan een filmpje van bob dylan 30th anniverssary dvd ineens wel bekijken/luisteren.
  Gelukkig, met dank aan appletips en iedereen die hierdoor anderen kunnen helpen daardoor.

  Bedankt ! Theo

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!