2 februari 2013

OS X: De achtergrond van een afbeelding transparant maken

Veel OS X gebruikers vragen zich af hoe je een afbeelding zo kan bewerken dat de achtergrond transparant wordt. Uiteraard kan dit met vele applicaties denk maar aan Photoshop, Pixelmator, enzovoorts. Maar stiekem kan het ook heel eenvoudig met een standaard OS X applicatie, namelijk: Voorvertoning.

Het vraagt helaas wel iets wat meer handigheid en is eigenlijk alleen maar handig in gebruik bij duidelijke foto's of afbeeldingen met een effe en neutrale achtergrond. Volg de onderstaande stappen:

• Open de gewenste afbeelding in Voorvertoning
• Klik op de knop 'Toon wijzigingsknoppenbalk' (nr 1)
• Selecteer vervolgens de 'Direct alfa' (nr 2)

Klik met behulp van je muisaanwijzer op de achtergrond en houdt deze ingedrukt, beweeg nu over de achtergrond en je zal merken dat er een rode gloed tevoorschijn komt. Wanneer de gehele achtergrond rood is kun je de muisaanwijzer loslaten. Er verschijnt een stippellijn rondom de afbeelding, gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + K om de achtergrond te verwijderen.

In sommige gevallen dien je de afbeelding eerst te converteren naar PNG formaat, bevestig daarom wanneer voorvertoning dit vraagt met de knop: 'Converteer'.

Meer tips over Voorvertoning kun je hier terugvinden.Reacties


 • Q

  2 februari 2013 om 12:44

  Optie niet gemakelijk te vinden in lion. Maar het kan er ook in, namelijk onder het selecteer menu zit deze optie. en voor meerdere gebieden te selecteren (is deze toel niet gemakelijk maar, je kunt wel het te behouden gebied selecteren en dan met commando + shift + i het hele gebied omkeren (net als in photohop)

 • Herman

  7 juli 2017 om 9:41

  Beste
  Het lukt me wel om de achtergrond te verwijderen
  maar ik krijg een grijze niet doorzichtige achtergrond
  Ik wil een plaatje met een doorzichtige achtergrond zodat ik de bolletjes op mijn plaatje over een webpagina kan bewegen
  Is dat ook mogelijk

  Alvast dank
  Herman

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!