2 oktober 2010

OS X Finder: Sjabloondocumenten

1 min leestijd

OS X Finder heeft de mogelijkheid om te kunnen werken met sjabloondocumenten, dit is een ontzettende handige functie die bij de meeste OS X gebruikers helaas nog onbekend is.

Wanneer je een bestand als sjabloon (template) gebruikt bijvoorbeeld een formulier of een ander document en je bewaard deze per ongeluk met de zelfde naam dan verlies je het originele lege document. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn maar je kan door een hele simpele aanpassing het document als sjabloon veilig stellen.

Stel je hebt een leeg formulier gemaakt in Pages. Selecteer het document in OS X Finder en gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + I of rechtermuisknop ▸ Toon info om het info venster te openen.

In de sectie algemeen heb je de mogelijkheid om ‘Sjabloondocument’ te activeren. Nadat je dit hebt gedaan sluit je het info venster weer af. Op het moment dat je nu het document opent wordt er direct een kopie van het origineel gemaakt en wordt deze in de bijbehorende applicatie geopend. Het originele document blijft dus altijd bewaard.

Aan de naam van het document wordt automatisch de tekst “kopie” toegevoegd zodat je weet dat je niet met het originele document werkt.

info
Auteur Richard IJzermans
Datum02/10/2010 09:00
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  5 reacties


Reacties

  • Aart
    2 oktober 2010 om 10:28

    Alweer een prima tip, Richard, bedankt

  • Wilfred
    2 oktober 2010 om 12:23

    In het geval van een Pages (of ander iWork document) kun je je sjabloon natuurlijk gewoon (in Pages, Numbers of Keynote) opslaan als Sjabloon. Archief > Bewaar als sjabloon… Het document wordt dan niet overschreven wanneer je het opslaat en komt bovendien in de template kiezer (onder het kopje ‘Mijn sjablonen’).

  • Arnoud
    2 oktober 2010 om 13:20

    Handige tip! Thnx.

  • Rob Vermeulen
    2 oktober 2010 om 14:26

    @Wilfred: Dat kan ook met de Office-programma’s van Microsof, met OpenOffice of met allerlei andere software (Logic bijvoorbeeld). Maar het mooie van dit OS X-trucje is dat het met alles te gebruiken is. Ook als je niet per se een sjaboon nodig hebt, maar als je bijvoorbeeld een origineel wilt beveiligen voordat je er dingen in gaat veranderen. Erg goeie tip weer van de Iron Man!!!

  • Anne
    26 februari 2014 om 17:00

    Ik kwam bij dit artikel uit toen ik zocht naar Mac finder sjabloondocumenten.

    Wat is nu het geval? De mac waar ik achter werk, draait op 10.8.5.. Om één of andere rare reden worden bestanden waar ik in heb gewerkt, ineens omgezet naar sjabloonbestanden, krijgen een kleurlabel en de extensie wordt verborgen. En ik heb echt géén idee waarom dat gebeurd!

    Als ik het echt zat ben begin ik een zoektocht, maar de combinatie ‘sjabloonbestand mac finder’ is niet echt succesvol…

    Alvast excuus als dit niet het juiste artikel is om op te reageren.

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store