6 mei 2011

OS X Finder: Snellere toegang tot Windows shares

Wanneer je via OS X Finder een Windows 2003/2008 server benadert dan zal je merken dat dit in de meeste gevallen zeer traag gaat. Bij het browsen door de mappenstructuur van een Windows share verschijnt in veel gevallen de wacht-indicator rechtsonder in het Finder venster. In sommige gevallen kan het zelfs tot enkele seconden duren voordat de bestanden en mappen verschijnen in het Finder venster.

De communinactie tussen Mac OS X en Windows gebeurd met behulp van SMB (Samba). Door drie aanpassingen te maken in het configuratie bestand van Samba kun je de wachttijd aanzienlijk reduceren. Aangezien het een systeembestand betreft, is het noodzakelijk om over beheerdersrechten te beschikken voor het maken van de aanpassing.

De onderstaande procedure vereist dat er systeembestanden van Mac OS X worden aangepast en dat is niet geheel zonder risico! Het wijzigen van systeembestanden kan leiden tot een herinstallatie van je Mac! Het uitvoeren van deze procedure is op eigen risico!

Wanneer je een grafisch teksteditor wilt gebruiken dan is TextWrangler een aanrader, natuurlijk kun je ook gebruik maken van de nano editor onder OS X Terminal.

1. Start een OS X Terminal sessie.
2. Type het commando: sudo nano /etc/smb.conf
3. Vul je wachtwoord in.
4. Ga op zoek naar 'spnego = yes' en vervang yes door no.
5. Ga op zoek naar 'stream support = yes' en vervang yes door no.
6. Ga op zoek naar 'darwin_streams:brlm = yes' en vervang yes door no.
7. Herstart je Mac om de wijzigingen te activeren.

Na de hestart zul je merken dat het browsen door de mappenstructuur op een Windows share aanmerkelijk vlotter gaat, helaas werkt de oplossingen niet in alle gevallen.

Paul bedankt voor de tip!Reacties


 • Nico

  6 mei 2011 om 9:15

  Deze problemen ervaar ik dagelijks, maar voor ik iets aanpas, zou ik wel willen weten waarom ik die aanpassingen maak. Waarom staat het dan niet standaard op die manier waarop het snel gaat?

 • Kor

  6 mei 2011 om 10:10

  Ik vind het bij mij wel meevallen. Wat ik wel lastig vind is dat ik iedere keer na het opstarten van het systeem dmv. de finder > ga > “verbind met server” moet doen om de share te kunnen benaderen. Het is een NAS, dus er draait geen windows op. Heeft iemand hier een oplossing voor?

 • Wouter

  6 mei 2011 om 10:22

  cmd+k in finder? of een shortcut maken op je desktop naar de netwerk map…

 • Jelmer

  6 mei 2011 om 10:51

  @Kor, dat heb ik als volgt opgelost:
  Apple menu > System Preferences > Accounts
  Click on your account in the left column
  Click on “login items”
  Click the + sign
  Select the NAS in the shared servers column in the Finder menu
  Select the folder/volume you want on the NAS and click Add button.

  Voila.

  This will reconnect the drive automatically upon login.

 • Kor

  6 mei 2011 om 11:31

  Bedankt Jelmer

 • Braggus

  6 mei 2011 om 13:49

  Sinds de update naar 10.6.7 kan ik met mijn MacBook Pro helemaal mijn Freecom NAS niet meer bereiken. In Finder staat hij wel echter krijg ik de volgende melding.

  The operation can’t be completed because the original item for “Storage” can’t be found.

  Zelfs de Freeom utility FNSA ziet de NAS niet meer.

  Voor de update werkte het perfect. Zonde!

 • Marcel Kraan

  6 mei 2011 om 15:06

  Restarten kan vast ook met
  killall -HUP nmbd

  smbd draait als het goed is niet. (dit is de server)

 • me

  6 mei 2011 om 18:10

  “Windows 2003/2008 server benaderd dan zal je” is niet correct. “Benaderd” moet hier zijn “benadert”. Verder klasse artikel natuurlijk.

 • Matthijs

  6 mei 2011 om 19:23

  Bij stap 4 loop ik vast…

  Hoe vind ik die bestanden dmv die teksteditor in terminal?

 • Brian Schoot

  6 mei 2011 om 21:39

  @Jelmer en @Kor als de schijven op je bureaublad zijn gemount kun je ze ook gewoon in het login scherm slepen.

 • dyn

  7 mei 2011 om 17:47

  @Nico:
  spnego: is een onderdeel dat te maken heeft met Kerberos. Als je gebruik maakt van een Active Directory kun je deze optie niet uitschakelen omdat het mogelijk problemen op zal leveren. Dan moet je denken aan niet kunnen verbinden met de netwerkschijf. Voor iemand die een NAS gebruikt thuis of verbinding wil maken met z’n Windows computer zal het weinig uitmaken.

  De twee zaken over streams hebben te maken met het streamen van data (bestanden e.d.) over het netwerk. Beetje zoeken op internet geeft dat men vaak aanraadt om bij problemen deze opties op “no” te zetten wat bij velen de problemen oplost.

  Het beste wat je kunt doen is je huidige /etc/smb.conf backuppen/kopieren. Mocht er iets misgaan dan zet je die weer terug. Je moet nadien alleen even weer het nodige herstarten waarbij je hele Mac opnieuw opstarten het meest makkelijke is (wat Marcel Kraan zegt kan ook).

 • Mausy

  7 mei 2011 om 19:13

  Leg je aub ook even uit wat ik hier precies mee veranderd hebt?

 • dyn

  9 mei 2011 om 15:09

  @Mausy: je schakelt wat checks voor o.a. Kerberos uit zodat hij minder dingen gaat lopen zoeken en controleren. Standaard staat dit aan zodat je ook in een (grote) bedrijfsomgeving verbinding kunt maken met de server. Active Directory is daar een voorbeeld van. Je wil dan je Active Directory account gebruiken om verbinding te kunnen maken, anders werkt het niet. Voor thuis zijn al die dingen overbodig. Als je ze uitschakelt versnel je het verbindingsproces wat meer omdat hij nu heel veel dingen overslaat die je toch niet gebruikt.

  Als je echt wil weten wat er nou technisch uitgeschakeld wordt kun je daar het beste de handleiding en documentatie van Samba voor raadplegen.

 • Laurens

  1 september 2011 om 18:02

  Zelfde vraag als Matthijs

Een reactie toevoegen: