7 mei 2011

De inhoud van een iOS app bekijken

Ben je op zoek naar de Angry Birds tune om deze als ringtone te gebruiken of ben je een bepaalde afbeelding tegengekomen in iOS app die je ergens anders in wilt gebruiken? Via een paar simpele stappen is het mogelijk om de inhoud van een iOS app te bekijken.

De iOS app's zijn applicatie-containers die heel simpel kunnen worden geopend. In deze container bevinden zich de binaries, audio en grafische componenten. Wanneer je een app koopt via iTunes of je iDevice synchroniseert dan worden de iOS apps opgeslagen in de onderstaande map:

Thuismap ▸ Muziek ▸ iTunes ▸ Mobile Applications

Selecteer de app die je nader wilt bekijken en kopieer deze naar je bureaublad. De app heeft als extensie '.ipa' hernoem deze naar '.zip' en dubbelklik op het zip bestand om de app uit te pakken. Er verschijnt nu een nieuwe map op je bureaublad met de naam van de App, in deze map bevinden zich alle binaries en componenten van de app.

In de geopende map kom je het bestand iTunesArtwork tegen. Dit is het icon (512x512 pixels) wat word gebruikt door iTunes bibliotheek ▸ Apps overzicht. Je kunt dit bestand openen door de extensie .jpg toe te voegen en erop te dubbelklikken.

Alle overige componenten van de app bevinden zich in de map 'payload'. In deze map kom je een bestand tegen met de extensie '.app'. Control + klik op dit bestand en selecteer de optie 'Toon pakketinhoud' in het contextmenu.

De geluidsbestanden die worden gebruikt in de app zijn te herkennen aan de extensies: caf, aif, m4a en mp3. Je kunt deze bestanden afspelen door te selecteren en met de spatiebalk QuickLook te activeren.

In de map zullen ook een groot aantal grafische (png) bestanden aanwezig zijn. Deze bestanden zijn in de meeste gevallen niet direct te bekijken. Tijdens het genereren van de App worden de grafische bestanden namelijk geoptimaliseerd voor iOS, door dit proces zijn deze niet standaard te openen onder Mac OS X. Natuurlijk is ook daar een oplossing voor!

Download: [download is niet meer beschikbaar] en unzip het bestand. Vanuit OS X Terminal kan je nu met het commando ./iPhonePNG filenaam.png het bestand converteren. Het resultaat is een .png bestand met de toevoeging -Decoded die je onder Mac OS X kunt bekijken en bewerken.

Wanneer je de tool in de context ./iPhonePNG folder gebruikt dan wordt er een kopie van de map gemaakt en alle aanwezige crushed .png’s worden geconverteerd.

Vanzelfsprekend vallen alle componenten van een app onder het copyright van de ontwikkelaar! Voor eigen gebruik is dit echter geen probleem.Reacties


 • Henk Maurits

  7 mei 2011 om 9:22

  Cool! Bedankt voor deze heldere uitleg!

 • Michel

  7 mei 2011 om 9:37

  @Richard geweldige en heldere uitleg, zal het vanavond eens naar kijken.

 • Misha

  7 mei 2011 om 10:09

  Dit doe ik al jaren om de IPA van Navigon Europa te verkleinen. Ik unzip de IPA, haal uit Payloads/Maps… de kaarten die ik niet nodig heb, en hou een flink kleiner bestand over (pm 600MB, ipv 1,7GB). Scheelt er veel.

  Als aanvulling op het artikel, om er weer een IPA van te maken, moet je de INHOUD van de map waarin de IPA is uitgepakt weer comprimeren (rechter muis, etc), en die ZIP dan weer hernoemen naar IPA.

 • van Dijk

  7 mei 2011 om 13:56

  Je kunt dit ook rechtstreeks doen op je iPhone/iPod Touch. Met het programma iPhone Explorer (Mac).

 • Eelco Deuling

  7 mei 2011 om 20:25

  Ik doe dit met de boeken van O Reilly: dit zijn epub bestanden in een speciale versie van de Stanza reader app, maar ik lees ze liever in iBooks.

 • Walter Boerma

  15 mei 2011 om 9:56

  In de map Payload zit maar 1 map met de naam AngryBirds. Als ik deze wil openen krijg ik de volgende melding: U kunt het programma AngryBirds niet openen omdat het niet op dit type Mac wordt ondersteund. WIE KAN MIJ HELPEN?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!