20 april 2010

OS X Finder starten met Root rechten

Normaal gesproken heb je als OS X Gebruiker niet direct direct toegang tot de systeembestanden van je Mac. Dit is gedaan om te voorkomen dat het operating systeem wordt 'beschadigd' met alle gevolgen van dien. Toch kan het in sommige situaties ontzettend handig zijn om root rechten te hebben via Finder zonder daarvoor opnieuw te moeten uit- en inloggen.

Door middel van het onderstaande OS X Terminal commando kan je Finder starten met root rechten, hierdoor heb je de volledige toegang tot alle (OS X) bestanden op je harddisk. Dit kan heel handig zijn, maar het kan ook heel destructief zijn!

Gebruik dit commando alleen als je weet waarmee je bezig bent! Verkeerd gebruik van de onderstaande procedure kan leiden tot een complete herinstallatie van je Mac!

Open een OS X Terminal sessie en typ het commando:

killall Finder;sudo /System/Library/CoreServices/Finder.app/Contents/MacOS/Finder

Het eerste commando voor de ; sluit Finder af en herstart deze. Het tweede gedeelte van het commando start OS X Finder opnieuw met het sudo commando. Door middel van dit commando wordt Finder ook daadwerkelijk als root-gebruiker gestart, je dient jezelf met een beheerders wachtwoord te identificeren om het commando uit te kunnen voeren. Sluit het Terminal venster niet af!

Nadat het commando is gestart selecteer je in het het Finder menu de optie: Archief ▸ Nieuw Finder venster. Er wordt nu een nieuw OS Finder venster geopend met root rechten. Je ziet in het Finder venster dat de home-map verwijst naar 'root'.

Je kan de root rechten weer ongedaan maken door middel van de toets combinatie ctrl+c in het Terminal venster waarin het commando is gestart.

Een gewaarschuwd Mac gebruiker telt voor twee... pas op met dit commando!

Via: YourMacGuyReacties


 • mclambo

  20 april 2010 om 12:49

  hmmm, zou helemaal handig zijn als dit command in een shortcut o.i.d. te draaien is vanaf de desktop. Heb vaak access nodig tot system files, maar dan zit in voornamelijk in de terminal..

 • Joep

  2 juni 2010 om 20:10

  Per ongeluk back-up bestanden van time machine in prullebak gesleept
  Bij het leeg maken van prullenbak krijg ik na een poosje de melding foutcode-8003

  Prullenbak kan niet geleegd worden
  Is de prullenbak middels dit commando te legen
  Graag advies

 • Roy Hochstenbach

  2 augustus 2010 om 21:05

  Je zou overigens in plaats van ; ook && kunnen gebruiken in het commando.

  @joep: gebruik eens het programma Trash it om de prullenmand geforceerd te legen: http://www.macupdate.com/info.php/id/8214/trash-it%21

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!