30 juli 2011

10.7OS X Lion: 5 kleine wijzigingen (deel 10)

Met de nieuwe big features zoals Mission Control, Launchpad en Versions zullen de meeste Mac OS X Lion gebruikers ondertussen wel kennis hebben gemaakt. Maar in Mac OS X Lion zitten ook hele berg aan kleine verbeteringen die ontzettend handig kunnen zijn. Vandaag hebben we weer vijf kleine verbeteringen voor onder andere Terminal, Safari en Finder die zijn ingezonden door Appletips bezoekers.

1. Wanneer er applicaties in het Dock bevinden die gebruik maken van documenten zoals bijvoorbeeld Pages en Teksteditor dan kun je met behulp van een multitouch gesture op het trackpad snel toegang krijgen tot de meest recente documenten. Plaats de muis op het icon van de applicatie in het Dock en maak een vier vinger swipe naar beneden. Onderin het scherm verschijnen nu de recente documenten, ongeacht of de applicatie actief is of niet.

2. Wanneer je in OS X Terminal gebruik maakt van meerdere tabbladen dan wordt met behulp van een '…' symbool weergegeven dat er activiteit heeft plaats gevonden op een tabblad dat niet actief is.

3. Door in OS X Finder een volume te selecteren en met behulp van de spatiebalk Quick Look te activeren krijg je informatie over het volume te zien. In voorgaande versies werd alleen het icon weergeven, nu wordt capaciteit en de nog vrije schijfruimte getoond.

4. Door in Safari met twee vingers op een bepaald stuk tekst of foto te klikken met twee vingers op het trackpad zoom je in op deze sectie. Magic mouse gebruikers hoeven maar één vinger te gebruiken om Smartzoom te activeren.

5. Op het moment dat je een woord selecteert in een tekst, dan kun je hiervan de definitie opvragen. Gebruik de secundaire muisknop om toegang te krijgen tot de 'Zoek … op' functie. Wanneer je deze optie selecteert verschijnt een pop-up met de definitie van het woord. Eventueel kan aan deze functie ook een multitouch gesture worden toegekend ( ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Trackpad ▸ Aanwijzen en klikken ▸ optie: Opzoeken). Helaas is alleen het Engelstalig woordenboek beschikbaar en de Nederlandse Apple product informatie.

(1) Remco en Emiel, (2) Martin, (3) Hugo, (4) Javier, (5) Ingeborg

Ben je ook een nieuwe feature tegen gekomen in Mac OS X Lion die je met appletips bezoekers wilt delen, laat het ons dan weten via het tip-formulier!Reacties


 • HansLuyendijk

  30 juli 2011 om 12:11

  Ik heb in Safari een maand geleden de voortgangsbalk van Safari een gezellig kleurtje gegeven met behulp van een op deze site aangeboden programmaatje (“Safari url progressbar skin”). Maar met de verhuizing naar Lion is daar iets blijven hangen, waardoor mijn Safari-uiterlijk niet mooi is (om het maar zacht uit te drukken). Iemand een idee hoe je de blauwe balk terugkrijgt?
  Bedankt bij voorbaat!

 • Patrick

  30 juli 2011 om 12:11

  Die eerste is echt cool!
  Zou het misschien ooit komen dat het Nederlandse woordenboek word toegevoegd? Anders misschien een plug-in ofzo?

 • Patrick

  30 juli 2011 om 12:14

  Die eerste is echt vet!
  Zou het misschien ooit komen dat het Nederlandse woordenboek word toegevoegd? Anders misschien een plug-in ofzo?

 • youp

  30 juli 2011 om 12:17

  Misschien is controle voor de publicatie geen luxe; het is aal de 2e keer dat er beweert wordt dat iets ouds, nieuw is:
  ‘In voorgaande versies werd alleen het icon weergeven, nu wordt capaciteit en de nog vrije schijfruimte getoond.’
  Niet dus; dit is in SL:

 • youp

  30 juli 2011 om 12:17

  http://i56.tinypic.com/2wbtix0.png

 • Bram

  30 juli 2011 om 13:21

  Als ik met mijn muis over een document ga in stacks of via tip 1, dan krijg ik geen voorvertoning te zien. Ik krijg wel een voorvertoning als ik zoek in spotlight. Moet ik hiervoor iets activeren in voorkeuren?

 • Gerry

  30 juli 2011 om 14:12

  Adresboek en App Store zijn spontaan gestopt na installatie LION,
  wie heeft een oplossing,bedankt alvast

 • iMad

  30 juli 2011 om 14:57

  Punt 1. kan ook met 3 vingers

 • ThaMan

  30 juli 2011 om 15:36

  Tip 4 begrijp ik niet

 • escom1993

  30 juli 2011 om 15:54

  Punt 5 lukt tot nu toe niet.Het antwoord is altijd “niets gevonden”. Als ik echter een woord selecteer dat in het Apple woordenboek staat dan krijg ik wel die info. Als ik dan op Apple klik dan gaat het woordenboek open en als ik daar op “Alle” klik dan krijg ik alle informatie uit alle woordenboeken. Kan men die instelling “alle” niet vastzetten zodat je niet telkens heel die weg moet afleggen ?

 • Mowat

  30 juli 2011 om 16:38

  tip 4 werkt bij mij ook niet.

 • Quakie

  30 juli 2011 om 17:12

  Punt 1. werkt hier op een machine wel (upgrade) maar op schone install niet. Werkt dit alleen als je trackpad goed staat ingesteld?

 • patrick

  30 juli 2011 om 19:55

  die eerste is idd mooi alleen jammer dat op een net iets oudere macbook 2008 al die vingertruukjes niet werken.

 • Mark

  30 juli 2011 om 20:09

  Punt 5 werkt bij mij in het Nederlands en ook door een woord te selecteren en dan met drie vingers te dubbeltikken op het trackpad.

 • mullum

  30 juli 2011 om 21:36

  Punt 1 is inderdaad een fijne uitbreiding.
  Wel moet je in system Preferences de gestures allemaal aanvinken bij de trackpad. Anders werkt deze niet.
  ( ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Trackpad ▸ Meer Gestures ▸ App Exposé)

 • sredlums

  30 juli 2011 om 22:23

  Zoals Youp al zei: “Misschien is controle voor de publicatie geen luxe”
  Helemaal mee eens, het lijkt of er steeds meer van dit soort foutjes in voorkomen. Ik heb zelf een website en weet hoe veel tijd het kost om het allemaal bij te houden en de kwaliteit te waarborgen, maar ‘adel verplicht’ en dit is niet goed voor de geloofwaardigheid.
  Tip 3 werkt inderdaad ook al onder SL, gebruik het bijna dagelijks bij klanten.

 • Ton

  31 juli 2011 om 1:39

  Dit wordt toch een wirwar van bedieningshandelingen, alleen voor de freaks dus. Is dit gebruikersvriendelijk allemaal? Ik betwijfel het en zeker Lion nog steeds op tilt gaat en trager is geworden door al die nieuwe features is het voor mij nog steeds een ordinaire Windows machine geworden.

 • sredlums

  31 juli 2011 om 9:13

  @Ton: dus omdat er functies op zitten die JIJ niet snapt of gebruikt (en die je helemaal niet hoeft te gebruiken, grotendels uit te ztten zijn en niemand in de weg zitten) is het ineens Windows geworden…? Iets te veel gedronken gisteren denk ik?
  En langzamer geworden… praat voor jezelf, hier was zelfs de eerste beta die ik draaide al prima van snelheid, en dat is alleen nog maar beter geworden.

 • Bas

  31 juli 2011 om 9:33

  @sredlums: Was dat nou nodig?

 • sredlums

  31 juli 2011 om 14:55

  @Bas: het kwam er lulliger uit dan ik het bedoelde geloof ik… maar vind Ton’s beweringen nog steeds klinkklare onzin.

 • iMad

  31 juli 2011 om 16:29

  Aanvulling op Tip 1. met de MagicMouse wil het ook 2 vingers tikken op de muis!!!

 • iMad

  31 juli 2011 om 16:29

  2x tikken

 • obi

  1 augustus 2011 om 11:17

  Terminal heeft nog wat andere handige functies:

  In terminal type bv de letter a, vervolgens druk 2 keer op de toets, het terminal programma scrolt door alle commando’s die met a beginnen en beschikbaar zijn in terminal.

  Type een commando in terminal bv: top

  Cursor op commando => R muisknop indrukken en een menu item verschijnt om de man pagina van het betreffende commando te laten.
  Selecteer het item een geformatteerde man pagina van dat commando wordt getoond.

 • simon

  17 augustus 2011 om 22:48

  kan je de recent geopende dingen bij tip 1 niet verwijderen voor sommige programma’s? bij quicktime heb ik dit niet nodig :)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!