30 juli 2011

10.7OS X Lion: Toegang krijgen tot het Dock vanuit volledige schermweergave

De volledige schermweergave in Mac OS X Lion is een prima manier om aan een document of website te werken zonder daarbij afgeleid te worden door andere (sociale media) applicaties die de aandacht vragen. Aangezien de volledige schermweergave ook als API beschikbaar is zul je deze functie de komende tijd ook steeds terug zien in 3rd party apps.

De implementatie van de volledige schermweergave is zeer simpel, je klikt in een applicatie die de volledige schermweergave ondersteunt op de twee pijltjes rechtsboven in het venster. Om terug te keren ga je met je muis naar de bovenzijde van het scherm waardoor de OS X menubalk verschijnt, klik op de blauwe pijltjes rechtsboven in het scherm om weer terug te keren naar de normale venster weergave. In sommige applicaties kun je ook de esc-toets hiervoor gebruiken.

Als je het Dock wilt laten verschijnen in de volledige schermweergave dan plaats je de muis tegen de onderzijde van het scherm (totdat je de muis niet meer ziet), hierna maak je een swipe met één vinger naar beneden op het trackpad.

Wanneer je ervoor hebt gekozen om het Dock links of rechts te plaatsen op het scherm, dan ga naar de betreffende rand van het scherm en maak je een swipe naar links of rechts afhankelijk van de positie.

Vincent, bedankt voor de tip!Reacties


 • fil

  30 juli 2011 om 11:25

  werkt niet

 • Bert

  30 juli 2011 om 11:41

  Fil, dan doe je het niet goed want hier werkt het wel!

  Bedankt voor de tip guys en ga door

  Bert

 • Mark911

  30 juli 2011 om 11:52

  Cool, leuk al die geheime opties

 • mon

  30 juli 2011 om 11:56

  Werkt nog niet met Google Chrome

 • Bas

  30 juli 2011 om 12:26

  Bij fullscreen apps het dock tevoorschijn halen is niet zozeer naar beneden swipen met een vinger, maar je cursor nog meer naar beneden drukken. Dit werkt ook met de muis. Ga naar beneden met je cursor tot je niet meer kunt en vervolgens ga je nog verder naar beneden.

 • Niels

  30 juli 2011 om 16:42

  Gewoon twee keer naar beneden. Wel een beetje dubbelop!

 • Di May

  13 september 2011 om 11:01

  Toegang krijgen tot het Dock vanuit volledige schermweergave : Ga met de cursor naar de plaats waar het Dock zich bevindt. Druk Shift in, en kijk wie er komt opduiken …

 • Barbara

  14 maart 2012 om 16:46

  Dus begrijp ik goed dat het op geen enkele manier mogelijk is om de menubalk permanent in beeld te houden als je bijvoorbeeld aan het googelen bent? Zo onhandig, want je werkt of klein (te klein bij 13 inch ait-scherm) of full size, maar dan kun je niet navigeren zonder eerst steeds je menubalk terug te halen, jekkes, iemand de gouden tip??
  Groetjes, Barbara

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!