30 juli 2011

10.7OS X Lion: De navigatiekolom van Finder aanpassen.

In Mac OS X Lion heeft de grafische interface van Finder een update gekregen standaard zijn de status- en padbalk uitgeschakeld. Tevens heeft de navigatiekolom een andere opmaak en indeling gekregen.

Als je eerder versies van Mac OS X gewend bent dan zul je waarschijnlijk bovenin de navigatiekolom 'Macintosh HD' missen. Dit is de standaard benaming voor het volume waarop Mac OS X is geïnstalleerd. Met behulp van de Finder voorkeuren is het niet mogelijk om deze terug te plaatsen bovenin de navigatiekolom. De sectie 'Favorieten' geeft je echter wel deze mogelijkheid en je kunt tevens je eigen locaties toevoegen.

Dit geeft je de mogelijkheid om 'Macintosh HD' terug te plaatsen in de navigatiekolom. Klik onder 'Apparaten' op je Mac, in het Finder venster verschijnen nu de volumes die aanwezig zijn op je Mac. Hieronder bevindt zich ook 'Macintosh HD' (mits je deze in het verleden van naam hebt gewijzigd). Sleep 'Macintosh HD' naar de favorieten om deze toe te voegen aan de navigatiekolom.

In Mac OS X Lion wordt er standaard gebruik gemaakt van een iets groter lettertype in de navigatiekolommen, je kunt de grootte van het lettertype aanpassen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Algemeen ▸ optie: 'Symboolgrootte navigatiekolom".

Door je muis op het label van een sectie te plaatsen, bijvoorbeeld 'Apparaten' krijg je de mogelijkheid om deze te verbergen in de navigatiekolom.Reacties


 • Kor

  30 juli 2011 om 10:10

  Kan er ook wat aan die grijze icoontjes veranderd worden? Ik vind ze zo saai vergeleken met SL.

 • Roland

  30 juli 2011 om 11:01

  Voorheen kon je ook nog het uiterlijk van een map in de Navigatiekolom aanpassen door een afbeelding te pasten in het Info-scherm van een map. Maar dat werkt niet meer in de Navigatiekolom. Iemand een achterdeur gevonden?

 • christophe du trré

  30 juli 2011 om 11:05

  Heel praktische tip. Bedankt….

 • Ger Freriks

  30 juli 2011 om 14:29

  ik mis de schuifpijltjes in Finder heel erg! Vooral in mappen die heel vol zitten (of bv in iTunes!) je kunt die niet meer tevoorschijn halen via systeemvoorkeuren (?) Iemand daar al iets op gevonden?!?

 • Kees

  30 juli 2011 om 15:12

  @ Ger Freriks
  De schuifpijltjes zijn vervangen door ‘verborgen’ knoppen. Als je nu je cursor naar achter woord van het onderdeel dat je wilt in- of uitklappen beweegt (bijvoorbeeld ‘Favorieten’), dan zien je het woord ‘Verberg’ of ‘Toon’ (‘Hide’ of ‘Show’) verschijnen. Als je hier op klikt zal dat deel in- dan wel uitklappen.

 • sredlums

  30 juli 2011 om 22:40

  Wordt ik nou gek of hoe zit dat?
  “Met behulp van de Finder voorkeuren is het niet mogelijk om deze [de ‘Macintosh HD’] terug te plaatsen in de navigatiekolom”
  Open gewoon de voorkeuren van Finder en bij ‘Apparaten’ (daar waar het altijd al stond dus) kun je dit gewoon aanvinken. Het enige verschil is dat de sectie Apparaten voorheen bovenaan stond, waar het nu onderaan staat.
  Je hoeft het dus helemaal niet in de sectie Favorieten te slepen.

  Daarnaast, sorry dat ik het moet zeggen, maar het lijkt me belangrijk de kwaliteit te bewaken van de blogposts… Voorbeeldje: er staat “Hieronder bevindt zich ook ‘Macintosh HD’ (mits je deze in het verleden van naam hebt gewijzigd)” maar ‘mits’ moet natuurlijk ‘tenzij’ zijn.

  Dit is als positieve kritiek bedoeld!

 • Remco

  31 juli 2011 om 16:41

  Ik zou de kleurtjes wel weer terug willen, net als Kor.

 • Loek

  1 augustus 2011 om 9:18

  Net als Kor en Remco ben ik ook niet blij met deze kleurloze wijziging.

 • Frank Welten

  2 september 2011 om 16:56

  Al iemand het probleem ondervonden als je een netwerk volume wilt toevoegen aan de navigator (Finder) en dat deze niet zichtbaar blijft?

 • hans quirijns

  17 november 2011 om 20:26

  Na een migratie van een macbook naar een nieuwe macbook pro en van snow leopard naar lion te zijn gegaan is er een hoop mis gegaan. Maar meeste is na 4 dagen opgelost behalve het volgende: In de navigatiekolom van Finder heb ik in de FAVORIETEN een map staan die ik op geen enkele manier via de navigatiekolom kan benaderen. (Muis gaat er gewoon overheen alsof de map niet bestaat.) Ik kan de map wel via de Documenten map benaderen maar bij het verplaatsen van files is dit zeer onhandig. Hoe kan dit oplossen?

 • Henk

  5 januari 2012 om 20:01

  Tja, die kleurtjes….

  Alle Apple producten zijn gebaseerd op de gedachte dat functionaliteit het moet winnen van vormgeving. Of zoals Frank Lloyd Wright het zei: “vorm follows function”. Ook is Apple vandaag wat het is omdat altijd gestreefd is naar minimalistisch ontwerp. Vergelijk voor de aardigheid eens het huis van Bill Gates met het ontwerp van het huis dat Steve Jobs had willen bouwen. Vanuit die filosofie zijn we zo blij met de Apple producten. Dus: als die kleur belangrijk is voor de functionaliteit… doen! anders niet. Ik ben er van overtuigd dat over dit soort zaken bij Apple heel goed wordt nagedacht.

 • sander

  13 januari 2012 om 19:56

  Bij mij is in de navigatiekolom “Gedeeld” gewoon weg!

  Terwijl die in de Finder voorkeuren wel staat aangevinkt.

  Hoe kan ik dit verhelpen?
  Ik weet zeker dat er een hardeschijf is die aanstaat, via Macbook met SL wel te vinden

 • Erwin

  5 februari 2012 om 14:22

  @Sander: Dat laatste heb ik ook! Geen idee hoe ik dit terug vind :S

 • Erwin

  5 februari 2012 om 14:24

  @Sander… sorry even verder googelen en gevonden: http://www.macfreak.nl/forums/topic/3/16415//0/ dus: voorkeuren van Finder opzoeken (appeltje ;)

 • Tamara

  23 maart 2012 om 15:24

  Ik heb mijn meest gebruikte mappen in de navigatiekolom onder Favorieten geplaatst, maar zodra ik mijn macbook uitschakel en weer opnieuw opstart zijn ze daar verdwenen. Hoe ik kan ik ze er blijvend laten staan?

 • Pascal

  23 april 2012 om 10:34

  Ja, die kleuren :-)

  Vorm en kleur ondersteunen voor mij ALTIJD de inhoud omdat ik een beeld denker ben, net als velen hier. Als nieuwe (i)Mac-gebruiker (6 oktober 2011) denk ik dat ‘Think Different’ behalve bij de maker vooral ook bij de gebruiker mag blijven liggen. De mogelijkheid zelf voor kleur te kiezen voelt vrijer. Zo te zien komt het ook weer terug in de volgende update deze zomer, 2012 in Mac OS X Mountain Lion.

  http://www.apple.com/nl/macosx/mountain-lion/features.html#video-mountainlion

 • Dianne Vos

  16 augustus 2012 om 11:11

  Ik mis de voormalige link Vandaag in de navigatiekolom; iemand enig idee of dit uberhaupt ergens onder mountain lion wordt getoond?

 • Marco

  17 oktober 2012 om 15:19

  Hoe kan je Documenten, Muziek en Downloads naar een andere folder laten wijzen i.p.v. de standaard lokaties? Iemand enig idee?

 • Marco

  17 oktober 2012 om 15:20

  Hoe kan je Documenten, Muziek en Downloads naar een andere folder laten wijzen i.p.v. de standaard lokaties? Iemand enig idee? Bijvoorbeeld naar een folder op een NAS of externe HD?

 • Annelien

  28 maart 2013 om 11:41

  Ik vond de optie vandaag-gisteren-afgelopen week erg handig. Is die terug te halen?

 • tam

  2 maart 2015 om 16:18

  hoe krijg ik mijn pijltjes terug in de zijbalken????
  please..iemand een idee?
  alvast bedankt

 • Sanja

  7 februari 2016 om 17:23

  Ik heb perongeluk mijn dropbox map uit favorieten verwijderd en kan hem niet terug halen :(
  Wat moet ik doen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!