30 juli 2011

Handige toetscombinaties voor Safari

Er zijn een groot aantal Mac OS X gebruikers die veelvuldig gebruik maken van toetscombinaties, in vele gevallen werkt een toetscombinatie namelijk een stuk sneller dan dezelfde actie uitvoeren via de muis of een trackpad. Nadeel van toetscombinaties is dat je ze natuurlijk wel moet kunnen onthouden.

Hieronder een overzicht van een aantal leuke en handige toetscombinaties voor Safari die het effectief gebruik van de applicatie bevorderen.

Snel een url invoeren

Bijna iedere Mac gebruiker maakt gebruik van een muis om een url te selecteren of te wissen in de adresbalk. Door de toetscombinatie cmd⌘ + L krijg je direct toegang tot de adresbalk en wordt automatisch de huidige url geselecteerd, deze kun je dan wissen door een andere url te typen.

In veel gevallen krijg je direct suggesties op basis van de geschiedenis. Deze suggesties kun je selecteren door de pijltoetsen naar boven of onder te gebruiken en gevolgd door enter om naar de geselecteerd webpagina te gaan.

Zoeken kan sneller

Veel mensen maken gebruik van het Google-zoekveld om onderwerpen te zoeken op het internet. Dit zoekveld bevindt zich rechtsboven in het venster van Safari. Met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + F word het Google zoekveld geselecteerd. Je typt je zoekopdracht in en de zoekopdracht wordt direct uitgevoerd. Als je hierbij de cmd⌘ toets gebruikt wordt het zoekresultaat in een nieuw tabblad geopend.

Een webpagina doorsturen via e-mail

Je komt wel eens een leuke website tegen op het internet die je graag met mensen die je kent wilt delen. Apple heeft hier een hele leuke oplossing voor bedacht. In plaats van alleen de link naar de website te sturen kun je de complete website via e-mail versturen.

Het werkt zeer eenvoudig, ga naar een website die je wilt versturen en gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + I. Hierdoor wordt Mail automatisch geopend met daarin de inhoud van de webpagina.

Het is ook mogelijk om alleen de link te versturen hiervoor gebruik je de toetscombinatie cmd⌘ + Shift ⇧ + I er wordt dan een nieuwe mail geopend met de link erin.

Snel naar de geschiedenis

Om snel naar de geschiedenis te gaan kun je gebruik maken van de toetscombinatie cmd⌘ + Option⌥ + 2. Met dezelfde toetscombinatie kun je ook weer terug naar de vorige webpagina.

Scrollen met spatiebalk

Met behulp van de spatiebalk kun je scrollen door een webpagina. Eenmaal klikken is een venster naar beneden scrollen, maar je kunt hem ook ingedrukt houden dan ga je naar de onderkant van de webpagina. Handig om snel de footer van webpagina te bekijken.

Navigeren door tabbladen

Wanneer je vaak gebruik maakt van tabs is deze optie zeker handig. Met de toetscombinatie cmd⌘ + Shift ⇧ + Pijltje links of rechts kun je eenvoudig tussen de verschillende tabs navigeren.

Pagina's opslaan in de Leeslijst

Leeslijst is een nieuwe feature in Mac OS X Lion. Met deze leeslijst kun je eenvoudig webpagina's bewaren om ze later te lezen. Door de toetscombinatie cmd⌘ + Shift ⇧ + D in te typen word een pagina automatisch toegevoegd aan de leeslijst.

Leeslijst openen

Leeslijst is ook te openen via het toetsenbord, gebruik hiervoor de toetscombinatie cmd⌘ + D.Reacties


 • iDennis

  30 juli 2011 om 10:27

  Is er ook een mogelijk om in te stellen dat wanneer je een nieuw tabblad opend met cmd+T dat automatisch de adresbalk wordt geselecteerd? Onder Snow Leopard ging dat automatisch maar nu niet meer en ik loop er telkens weer tegenaan dat ik begin te typen zonder dat de adresbalk al is geselecteerd. Zeer irritant overigens…

 • Bram

  30 juli 2011 om 10:34

  Handige tips! De complete website mailen, is een leuke feature!

 • christophe du trré

  30 juli 2011 om 10:54

  Diezelfde combinatie cmd⌘ + shift⇧ + D
  kan je gebruiken in apple mail. waarbij op de mail zelf of op de inhoud, je tekeningen en tekst volledig kopieert in een mail die je vervolgens kan doorsturen naar andere email contacten.
  Ipv de toetscombinatie cmd⌘ + Shift ⇧ + I er wordt dan een nieuwe mail geopend met de ENKEL de link erin. maar zonder de afbeelding zoals verkeerdelijk hier wordt gepubliceerd. Daarvoor moet je de bovenstaande link gebruiken.
  Mvg,

  du Tré Christophe

 • mausy5043

  30 juli 2011 om 11:09

  Zoeken kan nog sneller met de Safari Omnibar

 • christophe du trré

  30 juli 2011 om 11:15

  Misschien ben ik voorbarig met mijn reactie en wordt deze nog later gepubliceerd door apple tips.

 • Roy

  30 juli 2011 om 12:24

  Erg handig dit :-) Dit wist ik nog niet…. Ga er zeker gebruik van maken.

 • Neman

  30 juli 2011 om 13:35

  Met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + F word het Google zoekveld geselecteerd. Je typt je zoekopdracht in en de zoekopdracht wordt direct uitgevoerd. Als je hierbij de cmd⌘ toets gebruikt wordt het zoekresultaat in een nieuw tabblad geopend.

  Deze toetscombinatie werkt niet op mijn iMac……kan hier iemand wat nader toelichten aub wat ik eventueel fout doe?

 • Bart

  30 juli 2011 om 15:59

  Misschien ook even vermelden dat als je shift spatie balk doet dat je dan terug omhoog kan scrollen.

 • Mike

  30 juli 2011 om 16:04

  Ctrl + cmd + f gaat scherm volledig open, deze nog een x indrukken is het weer als vanouds ;-)

 • Sam

  30 juli 2011 om 23:53

  navigeren door tabbladen gaat nog makkelijker met CTRL + TAB

 • Jan

  12 augustus 2011 om 15:17

  Graag zou ik een vaste toetscombinatie willen gebruiken waarmee de letter na de cursor van ‘case’ verandert (van hoofdletter naar kleine letter of omgekeerd), waarna de positie van de cursor opschuift naar rechts.
  Vroeger had ik dit op mijn BBC-computer – in WordWise. Echt erg handig.
  Maar ik zou niet weten hoe dit bij Apple moet.
  Iemand een idee?

 • wies

  19 maart 2014 om 18:16

  ik heb dezelfde vraag als iDennis!

  iDennis 30 juli 2011 om 10:27
  Is er ook een mogelijk om in te stellen dat wanneer je een nieuw tabblad opend met cmd+T dat automatisch de adresbalk wordt geselecteerd? Onder Snow Leopard ging dat automatisch maar nu niet meer en ik loop er telkens weer tegenaan dat ik begin te typen zonder dat de adresbalk al is geselecteerd. Zeer irritant overigens…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!