29 augustus 2011

10.7OS X Lion: Applicatie Exposé

In Mac OS X Lion zijn de functies Exposé, Dashboard en Spaces samengevoegd tot Mission Control. Iedereen heeft hier ondertussen waarschijnlijk al kennis meegemaakt. Somminge functies zijn sterk verbeterd andere zullen even wennen zijn voor de meeste nieuwe Lion gebruikers.

In de voorgaande versies van Mac OS X had je de mogelijkheid om een Applicatie Exposé te openen, een overzicht van alle geopende vensters behorende tot één applicatie. In Mac OS X Lion werkt deze functie iets anders.

1. Allereerst heeft 'Applicatie Exposé' in Mac OS X Lion de naam 'Applicatie vensters' gekregen.

2. Je kunt de Applicatie vensters activeren met behulp van de applicatie switcher cmd⌘ + TAB, selecteer de gewenste applicatie en gebruik de pijltoets omlaag of omhoog om de Applicatie vensters te activeren.

3. Met behulp van cmd⌘ + ` kun je tussen de verschillende applicaties in het applicatie venster switchen.

Naast de actieve vensters worden onder de streep ook de meeste recent documenten weergegeven, mits de applicatie deze optie ondersteunt.

Mocht je gebruik maken van een (Magic) Trackpad dan kun je de applicatie vensters activeren door de muis op een applicatie in het Dock te plaatsen en een vier vinger swipe naar beneden te maken.Reacties


 • Exotic

  29 augustus 2011 om 10:22

  Goede tip!

 • Roy

  29 augustus 2011 om 10:36

  Goede tip. Ga het zeker proberen.

 • Wim De Smet

  29 augustus 2011 om 14:59

  Raar, ik krijg het niet werkend en kan ook niet de geminimaliseerde apps zien zoals bij de ‘oude’ Exposé :-(

 • marijn

  29 augustus 2011 om 16:19

  @wim ik heb hetzelfde als jij. Ik wil heel graag ‘gewoon’ de geminimaliseerde vensters zien. Iemand een oplossing?
  Verder bedankt voor alle tips. Iedere dag een beetje wijzer.

 • Makka

  29 augustus 2011 om 18:37

  Ik vind het ook vreemd dat Apple de geminimaliseerde vensters / applicaties uit Exposé / Mission Control heeft verwijderd. Ik gebruik altijd de mogelijkheid “Minimaliseer vensters naar applicatiepictogram in Dock” of iets dergelijks. Als je gebruik maakt van deze optie heb je in Lion dus geen enkele mogelijkheid meer om te weten te komen hoeveel geminimaliseerde vensters / applicaties je geopend hebt.

 • Bram

  29 augustus 2011 om 23:23

  @wim en @marijn met behulp van fn + F3 zie je ook je geminimaliseerde vensters onder de schermen die open staan.

 • marijn

  30 augustus 2011 om 23:01

  @bram, dank je wel. Ik zie ineens hoeveel documenten er geopend worden wanneer ik neo office weer opstart. Doe ik daar ook maar meteen wat aan.
  De toetscombinatie werkt echter alleen wanneer ik het betreffende programma ook actief heb in de menu balk. Bijvoorbeeld: safari actief -> dan zie je de geminimaliseerde safarivensters, maar niet die van neo office.
  Toch fijne tip, dank je wel.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!