27 september 2011

10.7OS X Lion: Een zwarte menubalk activeren

Wanneer je een Mac bezit waarvan het scherm voorzien is van een zwarte rand, dan is het een ontzettend cool idee om de menubalk zwart te maken. Helaas was daar nooit een 100% goedwerkende oplossing voor beschikbaar. Daar is gelukkig verandering in gekomen met de gratis applicatie MenuBarFilter.

Met deze tool is het mogelijk om onder Mac OS X Lion de menubalk zwart te maken. Het grote voordeel van de tool is dat je niet op zoek hoeft naar zwarte versies van de symbolen in de menubalk, deze worden namelijk automatisch voorzien van een zwarte achtergrond.

Voordat je de applicatie start is het verstandig om de optie 'doorzichtige menubalk' uit te schakelen onder in  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Bureaublad en scherm.

Download de applicatie en start deze door te dubbelklikken op het panda icon. De applicatie is actief op de achtergrond en er zal verder geen feedback op het scherm verschijnen.

Je kunt de applicatie afsluiten met het onderstaande terminal commando:

killall MenuBarFilter

Om de applicatie automatisch te laten starten bij het opstarten van je Mac kun je hem toevoegen aan:  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen. Selecteer je gebruiksaccount en voeg de applicatie toe aan de sectie: Inloggen.

MenuBarFilter kun je gratis downloaden op de onderstaande github pagina:

http://eece.github.com/MenuBarFilter/

Ruud, bedankt voor de tip!Reacties


 • Marco

  27 september 2011 om 10:13

  Best aardig, trouwens na installatie heb ik de menubar getest met ‘doorzichtige menubalk’ aan. En dat ziet er ook wel geinig uit eigenlijk.

  Aardig, maar ik zet ‘m weer terug.

  In combinatie met het wisselen tussen verschillende bureaubladen werkt het niet lekker.

 • syltheboy

  27 september 2011 om 10:35

  Hier ook even uitgetest en het werkt! Op zich vind ik het wel gaaf, zo’n zwarte menubalk. Toch heb ik hem weer teruggezet, omdat ik het ook niet lekker vond werken. Bijvoorbeeld als je Safari op fullscreen hebt en je dan de menubalk tevoorschijn laat komen, is deze eerst nog de standaardkleur en daarna is hij pas zwart.

 • marco

  27 september 2011 om 11:36

  Ach als de menubalk standaard zwart was geweest dan had je wit heel cool gevonden. Het is aardig meer niet. Eigenlijk is het net zo onzinnig als de programma’s die je dock van bloemmotief voorzien enzo. ;)

 • Ricardo

  27 september 2011 om 12:03

  100% werkende tool is het niet. In fullscreenmode en met het wisselen van bureaubladen krijg je een knipperende menubalk, niet echt ideaal. Verder zit het er tof uit, maar ik wacht op een 110% werkende tool;)

 • ruud

  27 september 2011 om 15:08

  marco: de meeste mensen kijken kleur en denken zwart-wit :-)

 • Vince

  27 september 2011 om 16:07

  Ik gebruik zelf Obsidian Menu Bar. Deze vervangt gewoon de standaard menubar met de donkere versie. Hij bevat 2 verschillende installers (Één voor obsidian zwart en de default menubar). Obsidian Menu Bar werkt ook goed in Full-screen en als je tussen bureaubladen wisselt. Het enige nadeel is is dat je ook de applicatie WhiteClock moet installeren (die op de achtergrond werkt) om de klok ook in wit te krijgen.

  Link: http://www.maxthemes.com/

 • Jesper van Haaren

  27 september 2011 om 16:34

  Ik gebruik dezelfde tool als Vince hierboven. Echt een aanrader!

 • Franklin Hemerik

  27 september 2011 om 21:26

  Hey Vince,

  Het is even wat aanpassen, maar zo is m’n Mac nog geweldiger thnx

  Franklin

 • Tbitw

  27 september 2011 om 21:52

  Lol die panda, die gebruik ik al als avatar op mot

 • rudy

  26 maart 2012 om 7:50

  gebruik zelfde als Vince,echt knap…
  als klok heb ik magical,makkelijk tijd in het wit dan

 • Lukas

  10 juli 2013 om 0:23

  Ik gebruik al een tijdje met succes Nocturne:

Een reactie toevoegen: