27 september 2011

Safari 5.1: Zoeken op hele woorden of delen ervan

In Safari 5.1 is de zoekfunctie (cmd⌘ + F) gewijzigd, in de voorgaande versies was het mogelijk om te zoeken op een deel van een woord. In de nieuwste versie lijkt dit echter niet meer mogelijk.

Als je bijvoorbeeld in Safari 5.0 of eerder zoekt naar ‘ple’ op een webpagina waar ‘Apple’ op voorkomt dan krijg je zoekresultaten te zien, omdat de lettercombinatie ‘ple’ voorkomt in ‘Apple’. Onder Lion krijg je deze zoekresultaten niet te zien omdat deze alleen zoekt naar woorden die beginnen met de opgegeven zoekterm ‘ple’. Je kunt dit testen door op deze webpagina te zoeken naar ‘ple’, je zult zien dat ‘ple’ in het woord ‘Apple’ niet wordt gemarkeerd.

Persoonlijk vind ik deze optie niet erg handig, omdat je waarschijnlijk in Safari ook wel eens wilt zoeken naar een bepaalde lettercombinatie. Eerder hebben we al eens artikel geplaatst met een Terminal commando om dit gedrag aan te passen, dit kan echter ook simpeler.

Wanneer je een zoekopdracht gaat uitvoeren met behulp van cmd⌘ + F dan verschijnt er een vergrootglas symbool in de zoekbalk. Door op het vergrootglas te klikken heb je de mogelijkheid om het zoeken te switchen tussen 'Bevat' en 'Begin met'. Hierdoor kun je zelf het zoekgedrag aanpassen zonder daarbij een Terminal commando te gebruiken.Reacties


  • Jaap Versloot

    27 september 2011 om 12:02

    Hehe! Ik vond het inderdaad erg irritant!

  • Ivo

    27 september 2011 om 21:42

    Moet je iedere keer die optie bevat aanklikken? Of wordt dat standaard?

Een reactie toevoegen: