17 augustus 2011

OS X Lion: De zoekresultaten in Safari aanpassen

In Mac OS X Lion is de zoekfunctie (cmd⌘ + F) van Safari gewijzigd, in de voorgaande versies was het namelijk mogelijk om te zoeken op een deel van een woord. Onder Mac OS X Lion is dit niet meer mogelijk, er worden in deze versie alleen nog maar resultaten getoond die beginnen met de opgegeven zoekterm.

Als je bijvoorbeeld in Snow Leopard zoekt naar 'ple' op een webpagina waar 'Apple' op voorkomt dan krijg je zoekresultaten te zien, omdat de lettercombinatie 'ple' voorkomt in 'Apple'. Onder Lion krijg je deze zoekresultaten niet te zien omdat deze alleen zoekt naar woorden die beginnen met de opgegeven zoekterm 'ple'.

Je kunt dit testen door nu op deze webpagina te zoeken naar 'ple', je zult zien dat 'ple' in het woord 'Apple' niet wordt gemarkeerd.

Persoonlijk vind ik deze optie niet erg handig, omdat je waarschijnlijk in Safari ook wel eens zoekt naar een bepaalde lettercombinatie. Met behulp van een OS X Terminal commando is het mogelijk om het 'oude' zoeken in Safari weer te herstellen. Sluit Safari af en open OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's), typ hierin het onderstaande commando:

defaults write com.apple.Safari FindOnPageMatchesWordStartsOnly -bool FALSE

Mocht je de optie weer willen uitschakelen dat is dit mogelijk met het commando:

defaults write com.apple.Safari FindOnPageMatchesWordStartsOnly -bool TRUE

Reacties


 • Fred

  17 augustus 2011 om 10:04

  deze snap ik niet zo goed.
  als ik op deze pagina Command + F doe, dan krijg ik gewoon 5x Apple.

 • Fred

  17 augustus 2011 om 10:09

  sorry, nie goe gekeken nie.
  klopt helemaal :)

 • Nickdgraaf

  17 augustus 2011 om 14:33

  Dit was me eigenlijk nog niet eens opgevallen. Wel een erg goede tip hoor. :)

 • Marcel Kruize

  17 augustus 2011 om 18:38

  Bovenstaand artikel is niet helemaal correct. Je kunt namelijk nadat je de CMD+F hebt getoetst direct naast het vergrootglas een keuze maken tussen “bevat” en “begint met”.
  Als je “bevat” aanklikt zul je zien dat je wel alle combinaties van de zoekopdracht zult zien.

Een reactie toevoegen: