17 augustus 2011

10.7OS X Lion: Bestanden associëren met applicaties

In Mac OS X Lion is het zoals in de voorgaande versies van OS X mogelijk om een handmatig een bestandstype te associëren met een applicatie. Daarvoor selecteer je het bestand in de Finder en gebruik je de toetscombinatie cmd⌘ + I om toegang te krijgen tot het info-venster. In de sectie 'Open met' kun je een applicatie selecteren.

Alleen het geselecteerde bestand zal nu worden geopend met behulp van de gekozen applicatie, wanneer je gebruik maak van de knop 'Wijzig alles…" pas je dit aan voor ieder bestand van dit bestandstype.

Onder Mac OS X Lion kun je ook gebruik maken van het context-menu in Finder om een bestandstype te associëren met een applicatie. Selecteer een bestand in de Finder en klik hierop met de secundaire muisknop om toegang te krijgen tot het context-menu. Je ziet nu de menu-optie 'Open met', door de option⌥-toets in te drukken wijzigt deze optie in 'Altijd openen met dit programma'. Nadat je een applicatie hebt gekozen zal het bestand hier altijd mee worden geopend.

De mogelijkheid om bestanden te associëren met een applicatie kan erg nuttig zijn wanneer je meerdere applicaties gebruikt voor een bepaald soort bestandstype. Zo kun je bijvoorbeeld alle PDF bestanden standaard openen in Voorvertoning en juist dat ene bestand in Acrobat Reader.Reacties


 • Ernst

  17 augustus 2011 om 9:35

  Werkt niet altijd. Als ik een .pages bestand standaard wil laten openen door Pages, wordt deze door MS Word geopend… En wat ik ook probeer, verander of aanpas, het wil niet lukken om Pages de standaard applicatie te maken.

 • Jos

  17 augustus 2011 om 9:55

  Welke knop “Wijzig alles…”????

 • Gijs

  17 augustus 2011 om 9:57

  @Ernst Lijkt me heel sterk want MS kan geen .pages openen. Dus hoe je dat voor elkaar krijgt vind ik knap.

 • Dviate

  17 augustus 2011 om 10:04

  Omdat dit trucje niet altijd werkt (Zowel onder SL als onder Lion lijkt OSX de instellingen niet op te willen slaan) is er een mooie prefpane gemaakt door Carl Lindberg; RCDefaultapp. Misschien leuk om erbij te vermelden :)

 • Ernst

  17 augustus 2011 om 10:08

  @Gijs Dat klopt, Word geeft ook een foutmelding dat het bestand niet te openen is, maar probeert het telkens weer.

 • Chiel

  17 augustus 2011 om 11:41

  @Dviate, kan je met die tool file extensies van een (NFS) share koppelen aan een default application?

Een reactie toevoegen: