14 mei 2012

10.7Finder: Dubbele bestanden overslaan

Wanneer je in Mac OS X 10.7 Lion een bestand verplaatst in Finder naar een map dan gebeurd dit meestal vlekkeloos. Wanneer in de map al een een bestand aanwezig is met dezelfde naam krijg je de mogelijkheid om het bestand te vervangen of beide versies te bewaren. Wanneer je deze laatste optie kiest zal er automatisch een kopie van het bestand worden aangemaakt met daaraan toegevoegd een volgnummer.

Wanneer je meerdere bestanden wilt verplaatsen naar een map waarvan één of meerdere bestanden al aanwezig zijn kun je niet meer doen dan deze te vervangen, een kopie van beide te bewaren of te stoppen met het verplaatsingsproces. Niet handig als het over tientallen bestanden gaat en je niet wilt gaan uitzoeken welke er al aanwezig zijn in de map.

Echter is er een verborgen functie in Mac OS X Lion die ervoor zorgt dat de bestanden die dubbel aanwezig zijn worden overgeslagen. Zo kun je deze achteraf toevoegen onder een andere naam of je kunt deze vervangen of verwijderen. Omdat de bestanden worden overgeslagen is het niet nodig om op voorhand na te gaan om welke bestanden het gaat.

bestanden overslaan in finder

Wanneer het popup-venster verschijnt dat aangeeft dat er een dubbel bestand is aangetroffen, volstaat het om de option⌥-toets in gedrukt te houden. De optie 'Bewaar beide' zal nu wijzigen in 'Sla over', selecteer je deze knop dan zal het aangegeven bestand worden overgeslagen, de rest van de actie wordt hierna verder uitgevoerd.

Markeer de optie 'Pas toe op alles' voor het geval er meerdere bestanden dubbel aanwezig zijn en klik hierna op 'Sla over'.

Screencast:

Meer tips voor Finder kun je hier terugvinden.Reacties


  • Machiel

    14 mei 2012 om 13:21

    Geweldig, hier ben ik al naar opzoek sinds lion uitkwam.

  • Ron Machielsen

    23 mei 2012 om 9:28

    Helaas kan ik geen optie aanvinken ”pas toe op alles” dus als ik de option toest ingedrukt houd gebeurd er niks, wat kan ik doen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!