9 december 2016

iOS en macOS: De standaard zoekmachine van Safari wijzigen

Safari icoon

De meeste mensen gebruiken waarschijnlijk Google als standaard zoekmachine in iOS of macOS. Toch is het mogelijk om een andere zoekmachines te gebruiken in Safari. Want je kunt met behulp van Bing, DuckDuck GO, Yahoo, enzovoorts ook alle informatie zoeken en vinden die je wilt.

Om de zoekmachine te raadplegen in Safari volstaat het om te tikken/klikken op de zoekbalk (adresbalk). Vul je zoekopdracht in en druk op enter om deze uit te voeren. Safari gaat onmiddellijk aan de slag met je zoekopdracht, in de meeste gevallen is dit via Google. Mocht je om welke reden dan ook liever geen gebruik willen maken van Google kun je er ook voor kiezen om andere zoekgigant te gebruiken als zoekmachine.

Standaard zoekmachine wijzigen in iOS

• Open Instellingen
• Navigeer naar 'Safari'
• Tik op 'Zoekmachine'
• Kies een gewenste zoekmachine
• Keer terug of sluit de app af om de wijzigingen in te stellen

standaard zoekmachine ios en macos aanpassen

Standaard zoekmachine wijzigen in macOS (OS X)

Open Safari en navigeer naar de menubalk en klik op 'Safari'. Kies voor de menuoptie 'Voorkeuren'. Open het tabblad 'Zoeken' en klik op drop-down menu naast 'Zoekmachine'. Hier kun je nu een gewenste zoekmachine kiezen, sluit het venster om de wijzigingen te bewaren. Wanneer je nu een zoekopdracht uitvoert in het zoekveld van Safari zal je niet meer zoeken via Google maar bijvoorbeeld in Yahoo of Bing.

Lees ook: Alle verzamelde gegevens door Google verwijderen en blokkerenReacties


 • Gerrit Snel

  9 december 2016 om 17:56

  Je kan natuurlijk ook gewoon de CustomSearch Safari-extensie installeren. Daarmee heb je veel meer keuze m.b.t. zoekmachines (b.v. ook StartPage/IxQuick…) en/of sites (b.v. IMDb of WikiPedia…). Wel jammer dat Glims niet meer werkt, v.a. El Capitan.

 • Indira Bart

  1 januari 2017 om 12:21

  Wat nu als ik niet de voorgestelde zoekmachinegiganten wil gebruiken maar een zoekmachine naar eigen keuze, zoals ecosia.org?

 • Wesley Fabry

  1 januari 2017 om 16:00

  @indira dan moet je opzoek gaan naar een andere webbrowser.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!