21 juli 2011

10.7OS X Lion Feature: Airdrop

Airdrop is een compleet nieuwe feature in Mac OS X Lion. Met Airdrop is het mogelijk om op eenvoudige wijze bestanden te delen met andere Mac OS X Lion gebruikers. Voor het delen van de bestanden wordt gebruik gemaakt van de Wi-Fi adapter in je Mac. Helaas worden niet alle Wi-Fi adapters ondersteunt en kan het voorkomen dat Airdrop niet beschikbaar op jouw Mac.

Bestanden versturen over de Air

Met Airdrop verstuur je bestanden draadloos naar een andere Mac binnen een straal van 30 meter. Bij versturen van de bestanden is het niet noodzakelijk dat beide Macs gebruik maken van het zelfde Wi-Fi netwerk. Voor Airdrop is het alleen noodzakelijk dat de Wi-Fi adapter is geactiveerd.

Een bestand versturen naar een andere Mac gebruiker

Om een bestand te versturen via Airdrop ga je naar OS X Finder en klik in de zijbalk op Airdrop. In het Airdrop venster verschijnt onderin het scherm je eigen account en ingesteld afbeelding. Wanneer een andere Lion gebruiker ook Airdrop activeert op zijn Mac dan verschijnt hiervan de afbeelding en naam bovenin het venster. Je kunt nu een bestand versturen door deze op de afbeelding van de andere Mac te slepen. Op deze Mac verschijnt een pop-up venster met voorvertoning waarbij de ontvanger de keuze heeft over de volgende opties: 'Weigeren', 'Bewaren' of 'Bewaar en Open'.

Macs die compatible zijn met Airdrop

Zoals eerder gemeld werkt Airdrop niet op iedere Mac, de volgende Macs worden ondersteunt:

- MacBook Pro (Late 2008 of nieuwer)
- MacBook Air (Late 2010 of nieuwer)
- MacBook (Late 2008 of nieuwer)
- iMac (Early 2009 of  nieuwer)
- Mac mini (Mid 2010 of nieuwer)
- Mac Pro (Early 2009 met Airport Extreme card, of Mid 2010)

Airdrop is een hele handige manier om snel bestanden uit te wisselen met andere Mac OS X Lion gebruikers. Helaas is het niet mogelijk op een grote afstand, maar daarvoor heb je uiteraard nog de beschikking over Mail, Bestandsdeling en cloudservices zoals DropBox. De tijd van even snel een bestand op een USB Stick zetten is verleden tijd, een bestand verstuur je vanaf nu door de lucht.Reacties


 • Ruud

  21 juli 2011 om 20:01

  Het bestand komt bij de ontvanger binnen in de Downloads Map. Kun je ook instellen dat het naar een andere locatie gedownload wordt, bijvoorbeeld naar het Bureaublad? Dit heb ik nog niet kunnen vinden.

 • Ikke

  21 juli 2011 om 23:16

  En nu maar wachten tot een slimme hacker dit beschikbaar maakt voor andere Macs, met oudere WiFi aan boord.

 • Richard IJzermans

  21 juli 2011 om 23:26

  @Ikke: Ik denk dat het niet mogelijk is omdat het iets hardwarematig is..

 • Bart

  22 juli 2011 om 0:36

  Ik dacht dat dit bij de beta’s toch wel mogelijk was om te kraken. En waarom zou het iets hardware matigs zijn? Ik zet al van toen ik Tiger had bestanden over via airport. Dat was dan wel telkens in hetzelfde netwerk. Ik denk dat apple gewoon wil dat je op tijd was nieuw koopt.

 • jordi

  22 juli 2011 om 0:38

  Hoe kan je zien of je mac voldoet aan die eisen, kwa leeftijd? Er staat bij mij: build 11A511. kan je hieraan afleiden hoe oud je mac is?

 • René

  22 juli 2011 om 2:14

  Is dit niet gewoon hetzelfde als waneer je met snow-leopard bijvoorbeeld een bestand overzette via het netwerk ?
  Dat was ook gewoon via wifi en daarbij kan je zelf een map aangeven waar het moet komen te staan.
  even verbinden en voila

 • Job

  22 juli 2011 om 8:54

  leuk idee maar hoeveel mac gebruikers zitten op mijn wifi in een straal van 30 meter die niet gewoon toegang hebben tot mijn netwerk, opslag of dropbox?
  Ik zie hier niet zo veel toekomst in…

 • Marc

  22 juli 2011 om 9:19

  Ik denk dat het erg handig is voor bijvoorbeeld studenten die hun MacBook Air meenemen naar college. Makkelijk aantekeningen e.d. uitwisselen, zonder dat je een WiFi netwerk nodig hebt.

 • Fred

  22 juli 2011 om 11:55

  Handig, als er meer iMac’s in de buurt zijn. Echter zou nog handiger zijn als het ook werkt met de iPad en iPhone en ook onderling tussen iPad en iPhone.

 • Patrick

  23 juli 2011 om 14:24

  @Fred volgens mij ondersteunt het aankomende iOS5 het ook. Dan kan je het tussen al je Apple devices gebruiken

  @Job hoe kom je erbij dat alle Mac gebruikers toegang tot je gegevens hebben? Lees het artikel even goed, dan zie je dat je a) alleen bestanden kan verzenden, ‘pushen’, en niet ophalen. En b) moet je zelf toestemming geven voordat het bestand van iemand anders daadwerkelijk verzonden wordt naar jouw laptop.

 • Jeroen

  25 juli 2011 om 13:33

  Handig, als het werkt… Het werkte een paar dagen geleden met de Mac van mijn vriendin, paar flinke bestanden overgezet. Nu zie ik de mac van mijn vriendin wel in de apparaten lijst en kan daar ook inloggen, maar zie haar niet in Air Drop.

 • Job

  1 augustus 2011 om 16:14

  @patrick: lees mijn reactie nog een keer, dan zie je dat ik dat niet schrijf ;)

 • frank hertogh

  27 augustus 2011 om 16:40

  heb net de migratieassistent afgerond van een iMac met SN naar een nieuwe iMac met Lion, airdrop is verdwenen van de nieuwe iMac. Rara, hoe kan dat???

Een reactie toevoegen: