21 juli 2011

10.7OS X Lion Feature: Launchpad

Een van de grotere nieuwe features in Mac OS X Lion is Launchpad. Op de iPhone, iPad en iPod touch zijn we aan deze functie al jaren gewend in de vorm van het Springboard, een pagina met alle applicaties die zijn geïnstalleerd op je Mac. Launchpad is een super eenvoudige manier om toegang te krijgen tot de geïnstalleerde applicaties op je Mac.

Launchpad openen

Je activeert Launchpad via het icon in het Dock of met behulp van de trackpad gesture vier/vijf vingers samenknijpen. Helaas werkt deze functie niet met de Magic Mouse. Eventueel is het wel mogelijk om een sneltoets voor Launchpad in te stellen ( ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toestenbord ▸ optie: Toon Launchpad).

Navigeren in Launchpad

Launchpad geeft de geïnstalleerde applicaties snel en overzichtelijk weer, je kunt hierbij gebruik maken van meerdere pagina's. Navigeren in Launchpad gaat op bijna dezelfde manier als onder iOS. Maak je gebruik van een Magic Mouse dan maak je een swipe naar links of rechts met 1 vinger, bij een trackpad gebruik je hiervoor twee vingers. Je verplaatst een applicatie naar een volgende pagina door deze naar de rand van het scherm te verplaatsen.

Ordenen en toevoegen van applicaties

Met Launchpad kun je heel eenvoudig de applicaties ordenen, zodat niet alles door de war raakt en het moeilijk wordt om een bepaalde applicatie terug te vinden. Net zoals iOS heeft Launchpad de beschikking over mappen (folders). Een map is eenvoudig aan te maken, je sleept een applicatie op een andere applicatie die je samen in een mapje wilt hebben en laat hierna de muisknop los. De applicaties verschijnen nu samen in een nieuwe map. Hierbij kun je nog meer applicaties toevoegen door er meerdere applicaties in te slepen, je kunt ook de naam van de map wijzigen.

Applicaties kun je heel eenvoudig aan Launchpad toevoegen, er zijn twee manieren. Wanneer je een aankoop doet in de Mac App Store dan verschijnt de applicatie automatisch in Launchpad, tevens wordt hierbij de download voortgang weergegeven. De tweede manier is het plaatsen van een applicatie in de map: Programma's, automatisch wordt de applicatie opgenomen in Lauchpad.

Applicaties verwijderen

Wanneer je een applicatie wil verwijderen is het alleen een kwestie van de applicatie even ingedrukt houden, de applicaties beginnen te 'wiggelen' en er komen kruisjes boven te staan, klik op het kruisje om de applicatie te verwijderen. Fijn aan deze feature is dat de applicaties in hun geheel worden verwijderd. Je hebt wel eens applicaties die je in de prullenmand gooit en waarbij soms bestanden achterblijven, dat is hierbij niet meer het geval. Om een applicatie te verwijderen kun je ook gebruik maken van de option⌥ toets, door deze in te drukken kun je direct applicaties verwijderen.Reacties


 • Lichtgroen

  21 juli 2011 om 9:39

  Is het ook mogelijk om icoontjes te verbergen? Zo dat ze niet bij launchpad staan maar wel nog in de map programma’s.

 • Marc

  21 juli 2011 om 9:48

  Zou ik ook willen weten…

 • Joey Verseput

  21 juli 2011 om 9:50

  Dan heb je als het goed is twee opties…
  1. Je verwijdert het programma.
  2. Je haalt het programma uit de ‘Programma’ of ‘Applications’ map. En sleept deze in een andere map

 • Jean

  21 juli 2011 om 9:51

  Die kruisjes komen alleen te staan bij de apps die via de appstore zijn gedownload. Zou toch ook voor de andere apps moeten kunnen gelden ?

 • Joey Verseput

  21 juli 2011 om 9:54

  Nee helaas, deze moeten helaas op de traditionele manier worden verwijderd.

 • Ivo

  21 juli 2011 om 9:56

  En als je via de AppStore iets koopt, komt het dannook automatisch in programma’s?

 • Joey Verseput

  21 juli 2011 om 9:59

  Als je iets download in de Mac App Store, springt de applicatie niet meer zoals je bij Snow Leopard gewend ben in het dock, maar in Lion springt hij in Launchpad, en zie je daarvan ook de status. Dus hij komt automatisch in programma’s te staan.

 • Carsten

  21 juli 2011 om 9:59

  Vind het een mooi idee, en het ziet er echt wel goed uit, alleen wil ik gewoon lieverd dat je de launchpad gewoon helemaal kunt beheren. Dus apps toevoegen en verwijderen, maar nog wel in de programmap aanwezig.
  Installeer je bijv Adobe CS5 dan zit de hele launchpad vol met overbodige troep, vind het jammer dat je dit niet weg kunt halen.
  Beste zou zijn een lege launchpad die je naar smaak kunt indelen.

 • Herman Roozen

  21 juli 2011 om 9:59

  Dat launchpad is een vernieuwing die ik nog niet helemaal begrijp. Wat is het voordeel boven het ‘traditionele’ dock? Daar zitten toch ook al je veelgebruikte applicaties in? En als je een minder vaak gebruikte applicatie wilt gebruiken klik je op de map ‘applicaties’.

 • Pepijn Koning

  21 juli 2011 om 10:44

  Launchpad is een mooie toevoeging en is erg handig om snel een programma te starten, werkt sneller dan het zoeken in een map of via spotlight.
  Het is echter duidelijk nog niet af want veel kun je er nog niet aan modificeren, op een Mac moet een dergelijke feature toch echt meer opties krijgen.

 • i

  21 juli 2011 om 11:11

  “Je activeert Launchpad via het icon in het Dock of met behulp van de trackpad gesture vier/vijf vingers samenknijpen. Helaas werkt deze functie niet met de Magic Mouse.”

  Een actieve schermhoek instellen werkt natuurlijk ook, heb de linkerbovenhoek ingesteld als launchpad

 • Ralph

  21 juli 2011 om 12:05

  Is er ook een mogelijkheid om launchpad standaard aan te hebben staan? Ik vind het wel een makkelijk manier van programma’s zoeken en het ziet er ook leuk uit, dat je als “bureaublad” het uiterlijk van een iPhone/iPad hebt.

 • joep

  21 juli 2011 om 12:26

  Een overbodige functie vind ik het, vooral omdat je het niet kan customizen zoals een mapje in de dock of de dock zelf.

  Haal hem standaard uit de dock, Launchpad heeft (nog) geen functie imho..

 • Ottovelo

  21 juli 2011 om 12:36

  ik krijg de naam van mappen in de launchpad maar niet gewijzigd. Hoe doe je dit?

 • Joey Verseput

  21 juli 2011 om 12:37

  Je opent de map in Launchpad, en klikt dan eenmaal op de mapnaam, dan kun je een andere naam in typen.

 • Stefan

  21 juli 2011 om 13:03

  Bij mij lukt dit niet, ik krijg geen naam veranderd.

 • Joey Verseput

  21 juli 2011 om 13:04

  Ben je wel in het mapje zelf, zie mijn schermafbeelding, hieronder…
  http://cl.ly/1u1F2t3F0s1V3d2L0H3K

 • Stefan

  21 juli 2011 om 13:12

  Jazeker, dat ben ik.
  Erg gek dat hij het gewoon niet doet. Ik zie in je afbeelding dat hij het bij jou wel gewoon doet.

 • Aad

  21 juli 2011 om 14:26

  Hoe verander ik het bureaublad van launchpad?

 • Ottovelo

  21 juli 2011 om 15:15

  bij mij lukt het ook echt niet om die namen aan te passen hoor. Gek

 • Robert

  21 juli 2011 om 15:53

  Ik snap al het enthousiasme niet. Ik heb de meest gebruikte apps in mijn dock, de rest staat in de map programma’s… ook in mijn dock. Launchpad is gewoon een ander vormgegeven map met programma’s die iets aangepast kan worden.. maar wat is nou zo geweldig?

 • mike

  21 juli 2011 om 16:53

  Vind het alleen jammer dat bij het openen van een map binnen launchpad niet smooth gaat, beetje houterig en dat doet goedkoop aan. misschien bij een volgende update ;-)

  ps door alt in te drukken binnen launchpad kan je direct een app verwijderen.

 • Ottovelo

  21 juli 2011 om 20:55

  oplossing gevonden om de namen toch te kunnen veranderen:

  http://www.tuaw.com/2011/07/21/how-to-refresh-os-x-lions-launchpad-contents/

 • Paul

  21 juli 2011 om 22:26

  Wanneer je in het launchpad náást een app klikt verdwijnt onmiddellijk het complete launchpad.

  Is dit een bug of een feature???

  Ik heb wel gemerkt dat met een vier of 5 vinger gesture het/de launchpad weer terugkomt, maar niet iedereen heeft zo’n trackpad…

 • chris

  22 juli 2011 om 11:07

  CARSTEN, je kunt alle door jou gewenste onderdelen op een eigen pagina zetten door gewoon met het eerste item bv adobe naar rechts te gaan tot je op een lege pagina komt dan sleep je de rest er achter aan.

 • Jo

  22 juli 2011 om 19:06

  Hoi,
  In de Launchpad heb ik sommige icoontjes dubbel staan (voorvertoning ical etc). Bij het ene icoontje start het programma op en bij het andere icoontje niet. Ik krijg het icoontje wat niet goe functioneert niet verwijderd. Iemand een oplossing?

 • patrick

  23 juli 2011 om 11:09

  wil niet negatief zijn maar begrijp ‘m idd ook niet, heb ook alle veel gebruikte prog in mijn dock staan en starten zelfs automatisch op en de map applicaties staat ook in mijn dock, misschien moeten we eraan wennen en is het straks geweldig maar zie het nu nog niet.

 • John

  23 juli 2011 om 11:26

  dubbele icoontjes verdwijnen na herstart computer

 • Martijn

  23 juli 2011 om 15:17

  Het bij mij blijkbaar onmogelijk om F6 in te stellen om Launchpad op te roepen als sneltoets. In systeeminstellingen staat alles juist maar toch iedere keer als ik op F6 duw komt Mission Control naar boven. Beetje overbodig na F3 en dubbel tap op de Magic Mouse.

 • Jo

  23 juli 2011 om 17:56

  @John

  Helaas, verdwijnen niet na herstart

 • JohnB

  24 juli 2011 om 12:35

  Is er nog een mogelijkheid om het formaat pictogrammen aan te passen?

 • Nathan

  24 juli 2011 om 16:23

  @Jo
  Dubbele iconen betekent dat de oude en nieuwe versie van de app naast elkaar op je mac staan – waarschijnlijk omdat je de standaard locatie ervan hebt gewijzigd. Dus als je ‘mail’ in een map ‘programma’s/office’ hebt gezet vind je daar nog steeds de oude app en in ‘/programma’s’ de nieuwe. Gewoon de oude verwijderen in Finder. De nieuwe app kun je standaard niet verwijderen, je krijgt dan een melding.

 • Anni

  30 juli 2011 om 19:16

  Bij mij staat een uninstalled programma in mijn launchpad? ik krijg hem niet weg? iemand een idee?

 • Anni

  30 juli 2011 om 19:20

  oohja werkt net als op de iphone ingedrukt houden.

  (toch vreemd dat hij een al verwijderd programma toont)

 • Kees

  9 augustus 2011 om 9:51

  Hoe kan je de programma’s in Mac OS X Lion is Launchpad op soort of alfabet zetten?

 • Pzizzz

  4 september 2011 om 19:48

  Ik heb Launchpad per abuis uit mijn dock verwijderd. Hoe krijg ik deze weer terug in mijn dock ?

 • Julian

  23 september 2011 om 9:05

  Ik heb een probleem met launchpad: als ik mijn MacBook opnieuw heb opgestart, staan soms heel veel apps in het launchpad op een andere plek! Weet iemand hoe je dit kan oplossen? Alvast bedankt!

 • Jan-Paul

  9 oktober 2011 om 11:07

  @Pzizzz: Het Launchpad is ook een applicatie, net als mail etc. Die vind je dus ook in de map Applicaties (applications) en daar kun je de Launchpad door te slepen terug zetten in het Dock.

 • Lars

  27 oktober 2011 om 13:32

  Na de laatste update van Lion waren ineens al mijn symbolen veel groter.
  Weet iemand hoe je de grootte van de symbolen aanpast?

 • Kees

  13 april 2012 om 1:22

  Bij mij zijn alle icons verdwenen uit launch pad hoe krijg ik ze terug?

 • Bert Visscher

  5 november 2013 om 11:26

  Ik heb een app die niet in Launchpad verschijnt, terwijl het wel in de map Programma’s staat. Hoe krijg ik dit in Launchpad?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!