20 juli 2011

10.7OS X Lion: 5 kleine wijzigingen (deel 1)

Met de nieuwe big features zoals Mission Control, Launchpad en Versions zullen de meeste Mac OS X Lion gebruikers ondertussen wel kennis hebben gemaakt. Maar in Mac OS X Lion zitten ook hele berg aan kleine verbeteringen (welpjes?) die ontzettend handig kunnen zijn.

De komende dagen zullen we er ruim aandacht aan besteden we starten vanavond met de eerste vijf.

1. In Lion is het mogelijk om vanuit iedere hoek de afmeting van een venster aan te passen. Wanneer hierbij gebruik met van de shift⇧ toets dan wordt het venster vanuit het midden vergroot en blijft de lengte/breedte verhouding behouden.

2. Overgenomen uit iOS is de mogelijkheid om via Spotlight direct in Wikipedia of op het web te zoeken naar een zoekterm.

3. Wanneer je in Finder via een control+klik (rechtermuisknop) het contextmenu opent dan verschijnt de optie 'Nieuw e-mail met bijlage'.

4. In iChat heb je vanaf nu de mogelijk om gebruik te maken van Yahoo! messenger, naast text-chat worden ook audio en video sessies ondersteunt.

5. Tijdens het bewerken van tekst is het mogelijk om de definitie van een woord op te zoeken. Selecteer een woord en control+klik hierop, in het contextmenu dat verschijnt kies je voor de optie 'Zoek woord op'. Via de trackpad voorkeuren is het mogelijk om 'dubbel tikken met drie vingers' te activeren hierdoor kun je de definitie van een woord op te zoeken met behulp van het trackpad.

Bonus! Wanneer je in Mac OS X Lion cmd⌘+ Shift⇧ + 4 gebruikt om een screenshot te maken van een bepaalt venster dan worden vanaf nu ook de sub vensters in het screenshot opgenomen. In het bovenstaande voorbeeld kun je zien dat zowel het teksteditor venster als de definitie popup in het screenshot is toegevoegd.

Kom je ook een nieuwe feature tegen in Mac OS X Lion die je met appletips bezoekers wilt delen laat het ons dan weten via het tip-formulier!Reacties


 • Michiel

  20 juli 2011 om 20:54

  Hulde aan appletips voor de snelle service, erg handig al die weetjes.

  Ik heb Lion nu een paar uurtjes maar kan het nog niet loslaten, het wordt weer laat vanavond…….

 • Spoelly

  20 juli 2011 om 21:01

  Inmiddels mijn Mac mini aan het voorzien van Lion, na eerst mijn Mac Book te hebben gedaan. Ben erg tevreden met Lion. Echter duurt het voor de tweede keer downloaden wel langer… zal het tijdstip wel zijn ;)

 • Jeroen

  20 juli 2011 om 21:15

  Mb air als eerste gedaan, direct daarna mb pro en iMac . 3e keer duurt nog langer :-)

 • Melvin

  20 juli 2011 om 21:17

  Vraagje, hoe krijg ik in mijn vensters te zien hoeveel schijfruimte ik nog heb? Voorheen had je in alle Finder schermen onderin info staan, maar dat heb ik niet meer…

  Alvast bedankt,
  Melvin

 • Justin Scheggetman

  20 juli 2011 om 21:22

  @Melvin > Rechtermuisknop > Info. Of misschien door de schijf te selecteren en op Spatiebalk te drukken?

 • Melvin

  20 juli 2011 om 21:28

  @Justin, dat is inderdaad ook een manier, maar ik bedoel aan de onderkant van je Finder-scherm. Daar stond eerst hoeveel bestanden er in die map aanwezig waren en hoeveel schuifruimte je nog had. Zonder dat je ergens naar toe hoeft te gaan.

  Je kunt nog wel bij CMD + J aangeven dat je wilt zien wat de mapinhoud is, maar dan komt het onder de naam van je map te staan en dat wil ik niet.

 • CorMac

  20 juli 2011 om 21:38

  Als je nu een nieuwe Mac koopt of over x aantal dagen een vorig model aan scherpere prijs koopt, zit Lion er dan apart bij of krijg je een code waarmee je het gratis kunt downloaden? Zoja, kun je deze dan installeren op een andere Mac of is dat alleen als je het koopt in de App store dat je Lion op meerdere Mac’s kunt installeren?

 • filip

  20 juli 2011 om 21:45

  @ Melvin: in het menu Weergave kies je voor ‘Toon statusbalk’. ook ‘Toon padbalk’ is een handige optie.

 • CB

  20 juli 2011 om 21:55

  Kan maar niet wennen aan het de andere kant op scrollen (heb geen Iphone)
  maar daar zal ik op den duur wel aan gewend raken

 • Peter

  20 juli 2011 om 21:58

  @CorMac – mijn macbook air was van half juni en ik kon op basis van het serienummer echt binnen 5 minuten na lancering downloaden met een code die ik kon inwisselen in de app store. Het moment van verkoop is bepalend of je Lion krijgt of niet (althans voor niets). zie hier: http://www.apple.com/nl/macosx/uptodate/

 • Melvin

  20 juli 2011 om 22:06

  Ah, super! Thanks Filip!

 • w sloot

  20 juli 2011 om 22:08

  Heb geen Airdrop terwijl mijn iMac24 toch van eind 2008 is, hoe krijg je dit gefixt?

 • Matthijs

  20 juli 2011 om 22:08

  Waarom downloaden jullie het image 3 keer opnieuw?!!!
  Je kunt hem toch op USB of DVD zetten?
  Gaat de download voor iedereen sneller en jij bent ook eerder klaar :-)

  Wat ik heel irritant vind tot nu toe, in Finder kon ik vroeger door met 3 vingers rechts of links te swipen, een folderniveau omhoog of omlaag. Kan ik dit weer ergens aan zetten?

 • Camiel

  20 juli 2011 om 22:30

  Een letter: é, á of ï etc typen kan nu op eenzelfde wijze als op je iPhone / iPad. Houd de betreffende letter ingedrukt op je keyboard en er verschijnt een aantal opties waaruit je kan kiezen…

 • michel

  20 juli 2011 om 22:36

  Hoelang duurt het downloaden eigenlijk????

 • Jeroen

  20 juli 2011 om 22:38

  Ik precies naar hetzelfde op zoek als Matthijs, maar kan het nog niet vinden… Ik gebruikte de oude 3 vinger-swipes heel veel in finder en mail (om een mailtje naar boven of naar onder te gaan) maar dat werkt nu niet meer. Heel leuk die extra gestures maar ik vond die ook altijd wel erg handig….

 • Camiel

  20 juli 2011 om 22:56

  @ Jeroen en Matthijs:

  Dit is nog steeds mogelijk, je moet dan naar:
  – system preferences
  – Trackpad
  – Tabblad: more gestures
  – Swipe between pages: swipe with two or three fingers (bij mij de derde optie die je aan kan vinken)

  Nu kan je in finder weer terugscrollen (wel op de nieuwe tegenovergestelde manier)

 • Camiel

  20 juli 2011 om 22:58

  PS: tweede optie is nog fijner dan swipe je gewoon op de Snow Leopard manier heen en weer in o.a. Finder :)

 • John

  20 juli 2011 om 23:08

  geweldig LION OSX. kan nu optimaal mijn trackpad gebruiken. Heb ook het idee en gevoel dat alles sneller werkt. Ik ben er erg blij mee.

 • Dennis

  20 juli 2011 om 23:09

  Ik heb een iMac in mei gekocht, dus ik zou geen recht hebben op een gratis Lion upgrade. Maar, serienummer ingevoerd en een verzonnen aankoopdatum in juni, no problemo! Gratis upgrade.

 • Roger

  20 juli 2011 om 23:13

  @Camiel, Dat is inderdaad super! De letteropties had ik nog nergens gelezen! Dank voor de tip! Erg handig.

 • iDennis

  20 juli 2011 om 23:19

  Maar dan moet je toch een aankoopbon uploaden?

 • Melvin

  20 juli 2011 om 23:33

  Hoe kom ik bij mijn host file? Want de opdracht: sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit /etc/hosts werkt niet meer…

 • Melvin

  20 juli 2011 om 23:52

  Weet iemand hoe je in je host file komt? De opdracht “sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit /etc/hosts” werkt niet meer…

 • spx

  20 juli 2011 om 23:58

  Melvin:

  sudo nano /etc/hosts

 • Martijn

  21 juli 2011 om 0:14

  Help! Bij Snow Leopard zette ik programma’s zoals iCal en Adresboek -die ik allemaal bijna nooit gebruik- in het mapje Hulpprogramma’s.

  Maar als ik dat nu doe bij Lion dan zegt-ie dat Mac OS X dit programma nodig heeft, en ik kan het dus niet verplaatsen.

  Ik vind het er zelf nogal rommelig uit zien, en ik orden het liever anders. Is er een fix voor dit probleem? Of doe ik gewoon iets verkeerd?

 • Dennis

  21 juli 2011 om 0:18

  @iDennis:

  Nee geen aankoopbon upladen. Enkel serienummer, aankoopdatum en winkel waar je hebt gekocht. Vervolgens kreeg ik direct een code waarmee ik via de app store Lion gratis kon downloaden.

 • Jules

  21 juli 2011 om 0:38

  ik heb misschien een beetje een rare vraag… maar ik heb lion geïnstalleerd maar zou hier graag nog een boot-disk van willen maken. Waar kan ik nu een kopie van maken? kan niet zo 1, 2, 3 iets vinden waar je dit mee kunt doen… iemand een idee?

 • michel

  21 juli 2011 om 2:10

  @Jules, ik heb dus dezelfde vraag, via een andere mac werkt dit niet.

 • Jan Aukes

  21 juli 2011 om 6:39

  Op MacFixit staat uitgebreid beschreven hoe je een installatiedisk kunt maken.

 • Jean

  21 juli 2011 om 8:05

  Klopt dit :
  in de lijst van mijn apparaten zie ik Idisk staan en de externe harde schijf waarop mijn Timemachine back-up draait. De Macintosh HD staat er níet tussen. (wel bij “over deze mac)
  Maar tussen ” apparaten” dus niet ?

 • Guus

  21 juli 2011 om 8:11

  contextmenu met de optie ‘Nieuw e-mail met bijlage’ zit bij mij verstopt onder ‘services’!?

 • Roy

  21 juli 2011 om 8:41

  @Jean het klopt dat je by default je Macintosh HD niet ziet. Echter kun je dit bij de Finder voorkeuren aanvinken. Welk tabblad je moet hebben weet ik zo niet, heb mn Mac hier niet bij de hand.

 • Michel

  21 juli 2011 om 8:56

  @Jules en mischien anderen heb je Lion geïnstalleerd en je wilt achteraf Lion op USB handel dan als volgt.

  Open de AppStore ga naar Lion en houdt de option knop ingedrukt, klik op kopen en je zult zien dat Lion opnieuw gedownload wordt.

  Een eenmaal gedownload volg dan deze stappen :
  http://www.appletips.nl/os-x-lion-een-installatie-usb-stick-aanmaken/

 • Mark

  21 juli 2011 om 9:17

  @Michel:
  Ik heb een backup op een usb gemaakt, just in case en om eventueel eenvoudiger een clean install te doen. Wat ik me afvraag is of je daarmee ook kunt updaten? Het is natuurlijk officiële software, maar niet geïnstalleerd via de AppStore.
  Of anders gezegd, komt een update voor Lion via de AppStore en kun je daar dan toch gebruik van maken bij een install via usb? Mijn versie van Pages kun je niet updaten via de AppStore.
  Of komt een volgende update via Software Update, want dan zal je zeker kunnen updaten.

 • malcompp

  21 juli 2011 om 9:18

  @Melvin, ik heb die hostfile ook proberen te openen wat in eerste instantie niet lukte. Later (toevallig na een herstart) bleek die file in de lijst te staan als je in de Dock op het koontje van Tekstediter de muis inhoud. Van daaruit opende het bestand wel.

 • Jules

  21 juli 2011 om 9:24

  @Michel:
  TOP! ben hem nu aan het downloaden. je moet trouwens via de knop purchased lion nieuw downloaden. zometeen maar back-up disc maken.

  thnx voor de tip

 • chris

  21 juli 2011 om 10:04

  Vindt het tot nu toe wel gaaf allemaal maar ondanks de tip van Camiel kan ik niet een pagina terug behalve via de pijltjes links boven. Ook als ik bijvoorbeeld op een nieuws pagina een artikel aan klik kan ik alleen terug met de pijltjes en niet met twee fingeren naar recht/links slijpen. wie weet hoe ik dit toch kan, is namelijk wel erg handig.

 • chris

  21 juli 2011 om 10:06

  moet natuurlijk sleepen zijn niet slijpen!

 • Sander

  21 juli 2011 om 10:08

  Open office wordt niet meer ondersteund in Lion, weet iemand of dit met een nieuwere versie of anders te verhelpen is?

 • Melvin

  21 juli 2011 om 10:19

  Please help!

  Als ik deze commando invoer: sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit /etc/hosts

  dan krijg ik de foutmelding:
  2011-07-21 10:15:20.230 TextEdit[367:230b] PersistentUI: LSSharedFileListInsertItemURL() failed at inserting URL file://localhost/etc/hosts

  Iemand enig idee wat dit kan zijn?

 • Lennart

  21 juli 2011 om 10:28

  Om een screenshot van een venster te maken is naast Command-Shift-4 ook nog de spatiebalk nodig om een venster te selecteren zoals omschreven in het artikel.

 • iMaccie

  21 juli 2011 om 13:29

  Ik heb het volgende probleem: in facebook kan je een foto posten door er direct 1 te maken, hier wordt flash gebruikt. nu het probleem dat ik heb sinds OS X Lion, is dat ik nergens kan klikken: de knoppen staan er wel maar reageren niet. dit komt zowel voor in safari, chrome als firefox.

 • Jan

  21 juli 2011 om 18:16

  Bij mij is iSync verdwenen. Iemand een oplossing?

 • Renzo

  22 juli 2011 om 16:00

  En hoe zit het eigenlijk met de Safari only functie? Ik kan hem nergens vinden… :(

 • Wilma

  22 juli 2011 om 17:03

  Vraagje: heb vandaag Lion aangeschaft, moet ‘m in principe op 5 andere systemen kunnen installeren. Bij de App Store log ik in onder mijn ID, daar staat dat ik Lion gekocht heb en als ik ‘m wil installeren vraagt hij nogmaals naar betaalinformatie en lijkt het erop dat ik nogmaals betaal. Daar heb ik geen zin in. Wat te doen?

 • Ruud

  22 juli 2011 om 22:10

  @Wilma, als je met dezelfde Apple-ID inlogt en je hebt al betaald dan komt de App Store daarna met de melding dat je al betaald hebt, beetje vreemd maar je betaald niet twee keer. Na de melding dat je de betreffende App al gekocht hebt kun je hem gratis downloaden. Ik spreek uit ervaring ;-)
  Probeer het anders eens met een App van een paar cent om er vertrouwd mee te raken..

 • henri paulussen

  9 augustus 2011 om 19:19

  Sinds de (probleemloze installatie van Lion is er één applicatie die niet meer werkt

  Quick Time Player kan geen schemropnames meer maken
  Dit gebruik ik om anderen te verduidelijken hoe je e.e.a. moet doen (b.v. samenvoegen van meerdere PDF’s met voorvertoning

  Iemand een idee waaraan dit zou kunnen liggen??

 • iMike van Dam

  14 augustus 2011 om 16:11

  Met alle lof Lion geïnstalleerd, is wel even wennen met de magic mouse, want de pagina’s vliegen je voorbij. Wat ik wel raar vindt in numbers, bij het bewerken van deze pagina’s wordt niet meer gevraagd: gegevens opslaan.
  Het beeld verdwijnt met een flits, maar na opnieuw openen, is het bestand toch
  blijven staan. wie heeft dit ook!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!