25 juli 2011

10.7OS X Lion: 5 kleine wijzigingen (deel 5)

Met de nieuwe big features zoals Mission Control, Launchpad en Versions zullen de meeste Mac OS X Lion gebruikers ondertussen wel kennis hebben gemaakt. Maar in Mac OS X Lion zitten ook hele berg aan kleine verbeteringen die ontzettend handig kunnen zijn. Vandaag tips voor Finder, iTunes en Lion in het algemeen.

1. Zoeken op bestandtypes, wanneer je in het spotlight zoekveld rechtsboven in het Finder venster de zoekterm 'soort:' gebruikt krijg je direct een lijstje te zien met de aanwezige bestandtypes. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van 'soort: afb' en 'soort: doc'.

2. In de voorvertoning applicatie is er een extra mogelijkheid toegevoegd om de belichting van een afbeelding aan te passen. Met behulp van het menu Extra ▸ Pas kleur aan.. kun je de over- of onderbelichte delen aanpassen.

3. Wanneer je probeert een bestand toe te voegen aan een map waarin al een bestand met dezelfde naam aanwezig is, geeft Finder je nu de keuze om beide bestanden te bewaren. Aan de naam van het nieuwe bestand wordt het label 'kopie' toegevoegd.

4. In systeemvoorkeuren is aan het voorkeurenpaneel 'Beveiliging en Privacy' de nieuwe optie 'Privacy' toegevoegd. Hiermee kun je het gebruik van de locatievoorzieningen in- en uitschakelen. Tevens geeft deze optie de mogelijkheid het verzamelen van diagnostische en gebruiksgegevens uit te schakelen.

5. Het is nu erg simpel geworden om een nieuwe afspraak aan iCal toe te voegen. Klik op het plusteken (+) en typ je afspraak in, bijvoorbeeld "Vrijdag BBQ bij Steve 19:00". iCal zal de afspraak automatisch op de goede dag (in de eerste vrijdag in de toekomst) invullen.

Bedankt voor de tips! (1) Eric, (2) Paul, Inge, (3) John, (4) Monique, Sjors

Kom je ook een nieuwe feature tegen in Mac OS X Lion die je met appletips bezoekers wilt delen laat het ons dan weten via het tip-formulier!Reacties


 • Marc

  25 juli 2011 om 12:59

  Tip 5 is ook online mogelijk in de Google-agenda.

 • Aart

  25 juli 2011 om 14:22

  Wat ik nog mis in Lion zijn de gekleurde iconen in Finder, iTunes e.d.

 • JW

  25 juli 2011 om 14:59

  Ben blij dat die gekleurde kleutericonen in Lion weg zijn!

 • mullum

  25 juli 2011 om 17:14

  Wanneer je een pagina (bv in Safari) helemaal naar boven of naar beneden scrolled, krijg een je een grijze rand die dan weer wegschuift. Wat is hier de functie van? Ik kan hier niks over vinden.

 • sypie

  25 juli 2011 om 20:56

  Dat is de nieuwe scroll-balk.

 • Rob

  25 juli 2011 om 22:02

  Ik kis in ICall de week nummers in het week en maand overzicht. Iemand een tip om deze zichtbaar te krijgen. Lukt wel bij de dag agenda.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!