25 juli 2011

10.7OS X Lion: Automatisch herstarten bij problemen

In iedere eerste nieuwe versie van Mac OS X zijn bugs aanwezig, mede gezien de complexiteit van het besturingssysteem is dit bijna niet te voorkomen. Apple heeft ondertussen een beta van OS X 10.7.2 beschikbaar gesteld voor de geregistreerde ontwikkelaars, waarschijnlijk kunnen we komende week 10.7.1 in  ▸ Software-update verwachten.

Een probleem waar veel Lion gebruikers last van hebben onder 10.7.0 is het 'freezen' van OS X bij het afspelen van bepaalde video's. Wanneer dat gebeurd dan loopt je Mac vast en kun je niets anders meer doen dan de power button in drukken om zodoende te herstarten. Hoewel dit lastig is gaat er in de meeste gevallen geen data/werk verloren omdat de resume en verslons feature direct na de herstart alle applicaties en bestanden automatisch heropend.

OS X Lion heeft ook de mogelijk om automatisch de Mac te herstarten wanneer deze vastloopt, hierdoor hoef je bij problemen dus niet meer zelf actie te ondernemen. Je kunt deze optie terugvinden in  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Energiestand. Voor zowel de batterij als lichtnetadapter kun je er voor kiezen om de computer automatisch opnieuw op te laten starten wanneer deze vastloopt.

Het is raadzaam om de automatische herstart optie te activeren, wanneer een Mac vastloopt dan blijft in veel gevallen het scherm actief, loopt in de meeste gevallen de (processor) temperatuur op en wordt de batterij van een MacBook leeggetrokken. Aangezien je in dat soort gevallen verder geen mogelijkheden meer hebt is het verstandig om een automatische herstart uit te voeren. Door het gebruik van resume en verslons is de schade in meeste gevallen beperkt.Reacties


 • Outlaw

  25 juli 2011 om 10:13

  Ironisch genoeg wordt in andere artikelen gesproken over hoe mooi dat sandboxing werkt, zodat bij een crash van een webpagina (of Flash Player) of applicatie, niet de hele mac hangt…

  Tot nu toe ben ik teleurgesteld in Lion. De nieuwigheden vind ik maar niks (al die iOS dingen werken prima op een touch device, maar niet op een laptop/desktop).

 • Maced2

  25 juli 2011 om 11:06

  het ‘freezen’ doet i ook als je de Dock omhoog haalt.erg irritant.
  En jk ben het met Outlaw eens : erg leuk al die ios dingetjes maar tot nu toe vind ik het helemaal niks

 • Meino

  25 juli 2011 om 12:08

  Van ‘freezen’ heb ik geen last maar problemen met ‘Mail’ heb ik plenty!
  Meerdere accounts die niet meer “ondersteund” worden, nieuwe emails worden o.a. niet meer opgehaald (ook niet wanneer ik ze opnieuw instel, SSL wel of niet gebruik). Mail sluit ook zelfstandig uit met aansluitend de melding dat er een fout is opgetreden, mail onverwacht is afgesloten, een log met foutreport is zichtbaar welk kennelijk automatisch naar Apple is verzonden en heb ik de keuze om de melding te sluiten of mail opnieuw op te starten.

 • Bram

  25 juli 2011 om 13:20

  Heb nu al 2 keer last gehad van een “Freeze”. De eerste keer was omdat ik een quicktime filmpje (720p) opstartte, en daarna een film in iTunes.

 • Marc vd Mijn

  25 juli 2011 om 13:21

  Mijn systeemvoorkeuren blijft vastlopen na de installatie van Lion 10.7. Ik kan niets meer aanpassen in m’n voorkeuren.
  Wat te doen??

 • Ger Freriks

  25 juli 2011 om 14:12

  Ik kan via iTunes eigenlijk niet meer met goed fatsoen naar muziek luisteren, zodra er ook maar iets anders actief is, hapert het afspelen… ;-(
  (iMac 2009 met 4gb en 2,93 intel core duo)
  Meer mensen last van? Oplossingen???

 • Wout

  25 juli 2011 om 18:20

  Bij mij loopt ie vast (compleet met melding van pwr button) tijdens het downen van zware of meerdere bestanden.
  Heb de update van Lion gedaan en zal morgen een fresh install proberen want dit is vrij irritant! Heb 10.7.2 ook al geïnstalleerd maar daar lijkt dit probleem niet mee opgelost te zijn :-/

 • Bart

  26 juli 2011 om 0:37

  @Marc: Staat je systeemvoorkeuren toevallig in 32 bit modus? Bij mij hangt hij ook telkens vast, sinds ik hem op 64 bit modus heb gezet niet meer.

 • Ton

  27 juli 2011 om 0:37

  Ben nu nog sinds de komst van Lion bezig met allerlei bugs. Eerst was het Mail… eindelijk loopt het, definitief blijft Little Snitch, Parallels, maar het allerergste vind ik Itunes en Netwerk en Delen. Ook bij Apple kunnen ze me niet meer helpen dat vind ik nog erger, dus ik sta met lege handen. Bij groot toeval sprak ik vandaag een Apple dealer en die heeft al zijn klanten (zeer bekende bedrijven) verboden om Lion te installeren. Ik heb het echt gehad met Apple na de overstap onlangs van Windows, ze kunnen elkaar nu een handje geven.

 • Michael

  29 juli 2011 om 16:25

  Sinds 4 dagen heb ik OS X lion op 3 apple pc’s en continue verschillende problemen. Mailproblemen, wil op 1 pc niet meer opstarten. Een harde schijf in het netwerk werd niet meer herkend. Traagheid bij opstarten en afsluiten. Mijn time machine doet ook vreemd. Soms niet benaderbaar. De toetsenbord instelling bij word en in een website zijn verschillend. Sommige websites via safari zijn chaotisch (opeens) . I photo loopt regelmatig vast.
  Apple care kan niet anders doen dan back up terugzetten en opnieuw installeren. Maar ik ga dat niet doen. De problemen zitten in de software. Dat los ik met opnieuw installeren toch niet op.
  Apple heeft m.i. wanprestatie geleverd met OS X Lion. Het lijkt wel Windows.

 • Piet

  30 juli 2011 om 17:34

  Na installeren OZ X Lion start mijn mail niet meer op.
  Zelfde had ik ook bij snow leopard, kan dit verholpen worden met verwijderen cookies?

 • Peter

  2 augustus 2011 om 11:38

  Totaal ontevreden met OS X Lion. Het besturingssysteem loopt extreem vaak vast, met name wanneer ik een simpel filmpje op een website probeer af te spelen. Niets reageert dan meer en de enige optie is om de aanknoop van mijn iMac lang in te houden. Dit is echt een ernstige zaak en ik vraag mij af of Apple dit vast lopen serieus neemt?

 • Jos

  2 augustus 2011 om 15:11

  Grootste probleem is het telkens wegvallen van de internetverbinding. Ik werk voorlopig nog maar even op mijn oude laptop met Windows XP en wacht op een spoedige komst van 10.7.1

 • ton

  10 augustus 2011 om 11:12

  problemen met lionmail kan deze niet op starten iedere keer foutmeldingen
  Moet via finder mail op nieuw opstarten dan werkt deze weer

 • Niko

  12 augustus 2011 om 11:20

  Hier ook problemen met mail, na aanschaf nieuwe Macbook.
  Eerst alle data vanuit Time Capsule gesynct.
  Mail start wel op, maar kan vervolgens geen enkel venster tonen en loopt vast.
  Iemand ideeën?

 • Fred

  13 augustus 2011 om 19:14

  Sinds ik de Lion update heb uitgevoerd op mijn macbook air (november 2010), heb ik nu al meerdere malen helaas moeten ervaren dat mijn bookje opnieuw moet opstarten (vast lopen en powerbutton). Dit gebeurt telkens nadat ik ‘hem’ weer wakker maak uit zijn stand-by. Jammer met de vorige versie had ik nooit last….ik kan dus niet echt zeggen dat ik hiermee blij ben.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!