10 oktober 2014

Wat doen wanneer je Mac vastloopt (crasht)

algemeen OS X logo

Niets is zo vervelend als een Mac vastloopt en de muis en toetsenbord niet meer reageert. De bekende strandbal blijft draaien en het scherm bevriest. Dit is niet leuk en een teken dat je Mac en OS X is vastgelopen. We krijgen regelmatig de vraag wat je dan moet doen.

Bij een iMac, Mac Pro of Mac Mini kun je 'de stekker uit het stopcontact trekken', maar dat is niet mogelijk bij een MacBook en wij raden dit ook zeer zeker niet aan! Het beste is de Mac en OS X geforceerd te herstarten. Alle processen worden dan afgebroken en de Mac wordt veilig herstart.

Om dit te doen volstaat het om de aan-/uitknop van je Mac in te drukken tot het Apple logo verschijnt. Dit is dus de power-knop te herkennen aan de cirkel met bovenin een verticale streep.

achterkant imac

Bij een MacBook zit deze verwerkt in het toetsenbord, bij een Mac Mini, iMac en Mac Pro vind je hem achteraan het apparaat terug. Druk deze knop in en blijf hem indrukken tot het Apple logo verschijnt en je het opstart geluid hoort. Dit kan soms enkele seconden duren, wacht daarom ook geduldig af want een Mac kan altijd geforceerd herstart worden.

Hier lees je terug hoe je vast gelopen applicaties geforceerd afsluitReacties


 • Henk Brendel

  10 oktober 2014 om 10:11

  Slechte voorlichting. De stekker eruit is al iets wat je echt NOOIT moet doen.
  Bij een strandbal moet je eerst proberen het programma dat is vastgelopen geforceerd te stoppen. Pas als dat niet lukt herstart je je geforceerd de machine.

 • hatolex

  10 oktober 2014 om 10:27

  Het scherm lijkt bevroren!!!!!!!

 • macergerjeniet

  10 oktober 2014 om 10:41

  Eens met Henk Brendel. Eerst een paar minuten wachten of de Mac het probleem zelf oplost, daarna probeer je vastgelopen programma’s geforceerd te stoppen met ⌘-Alt-Esc. Een mac geforceerd uitzetten is je laatste redmiddel.

 • Wesley Fabry

  10 oktober 2014 om 10:44

  Wij raden het ook af om de stekker uit het stopcontact te trekken.

 • leon

  10 oktober 2014 om 11:50

  “het scherm lijkt bevriest”????? Oei oei oei

 • steve-0

  10 oktober 2014 om 12:02

  Bevriest?!?!

 • Eric

  10 oktober 2014 om 12:05

  Even niet allemaal dom doen, de term ‘bevriest’ in de computerwereld is erg normaal en verduidelijkt het probleem alleen maar.

 • Hatolex

  10 oktober 2014 om 12:29

  De term is duidelijk, maar word hiet verkeerd gebruikt.

  Het is: het scherm bevriest, of, het scherm lijkt bevroren, maar niet zoals het er nu staat.

 • Henk Brendel

  10 oktober 2014 om 13:01

  @Wesley: Afraden is niet genoeg, je moet het verbieden. Je had er zelfs nooit over moeten beginnen.

 • dirk

  23 oktober 2014 om 11:36

  het usb-toetsenbord doet het vaak niet op de Imac. Op andere pc’s blijkt ie wel te werken, maar vaak op de Imac niet.
  Soms na een paar dagen werkt ie ineens weer wel.
  Heel irritant.
  Weet iemand een oplossing?

 • Edward

  28 december 2014 om 0:04

  Het niet herkennen van het Apple-usb-toetsenbord ken ik zelf ook uit ervaring. Ooit werd mijn toetsenbord om die reden vervangen door een nieuw Aple-usb-toetsenbord. De klacht leek verdwenen maar deed zich later soms opnieuw voor. Lastig want je kunt dan het wachtwoord niet invoeren. Toen het zich onlangs weer eens voordeed heb ik diverse malen met de muis herstart.Ook een aantal malen na het aansluiten op andere usb-poorten. Uiteindelijk werd mijn toetsenbord toch weer herkend en kon ik er weer mee verder werken. Sinds enkele weken doet het verschijnsel zich niet meer voor. Het lijkt me in fout in de besturingssoftware (Maverick). Misschien dat het zich met Yosemite niet meer voordoet. Nu is het altijd spannend als ik opstart. Werkt hij wel of werkt hij niet. Wel teleurstellend als je voor zoveel geld overstapt van Windows naar Apple.

 • Lex Visser (Business)

  12 mei 2015 om 12:31

  Ik heb waarschijnlijk een “verminkt” PDF bestand ontvangen. Bij het openen liep de voorvertoning vast op mijn MacBook. Na geforceerde stop, blijft de voorvertoning steeds hangen (strandbal) er zijn nu inmiddels behoorlijk wat pdf documenten geopend als ik (per ongeluk) een PDF document aanklik en kan helemaal niets anders doen dan een geforceerde stop toepassen. Kan iemand mij helpen, wat hier aan te doen?

 • Wim Koerten

  23 januari 2016 om 10:35

  Ik heb dit steeds sinds ik El Capitan heb geinstalleerd. Bij het beantwoorden door middel van het pijltje van een eerder ontvangen mail krijg ik dan in plaats van het gebruikelijke beeld van de “oude mail” waarboven ik de te antwoorden kan kan maken, een geheel leeg venster dat vervolgens bevriest. Om de zaak weer aan de gang te krijgen doe ik “stop mail” en start mail weer op. Ik krijg dan eerst het eerdere lege venster dat ik verwijder waarbij de vraag wordt gesteld of ik het wil bewaren/of niet. Na verwijdering kan ik dan de eerdere mail beantwoorden. Lijkt omslachtig[er] maar is sneller dan geheel opnieuw opstarten. Wel heeeeel vervelend !

 • pwissink

  2 mei 2016 om 17:10

  Ik heb dit zojuist gehad bij het inloggen op mijn macbook pro (medio 2012, el capitan). Klap de macbook open, zie inlog scherm en kan niks invoeren. Muis kan ik ook niet bewegen. Na enkele minuten de aan/uit knop ingehouden tot de mac weer boot. Begint een beetje op windows lijken dat mac gebeuren….

 • Chiara

  20 juli 2016 om 22:10

  Ik heb een oudere Apple MacBook uit 2009 En werkt al geruime tijd niet meer goed. Hij loopt steeds vast & werkt traag. Wat kun je dan doen? ? Een nieuwe kopen of toch nog terug gaan naar de winkel

 • Wesley Fabry

  20 juli 2016 om 23:14

  @chiara hmmm lastig. Je kunt altijd eerst de Mac volledig opnieuw installeren als nieuw (clean install) https://www.appletips.nl/een-mac-opnieuw-installeren-met-os-x-el-capitan-clean-install/

  Mocht dat niet helpen is een nieuwe Mac natuurlijk altijd beter: https://appletips.nl/koopwijzer

 • Rene

  16 augustus 2016 om 21:33

  ik heb de laatste tijd ook dat hij helemaal vast loopt, kan niks meer doen.
  Nu El Capitan erop (op verzoek verkoper Icentre) maar maakt niet uit.
  Na de eerste paar keren dat hij dit deed maar naar Icentre gedaan. Toen hij heeft hem na enige tijd aangekregen (lukt mij ook wel, maar toen de laatste keer niet meer).. hij heeft een speciaal iets gedraaid dat hij kon zien of alles van mij Imac nog werkte.. Alles werkte 100%… deed het toen weer even en nu weer steeds last van dat hij niks meer doet, je ziet ook geen draaiende bal… iemand hier ook last van: hij is van eind 2013… ik trek de stekker eruit en laat hem eruit… na enige tijd maar weer proberen of hij het doet…

 • Pedro van den Eijjnde

  7 september 2016 om 22:02

  Mijn iMac van 2010 liep ook steeds vast. Door irritatie een nieuwe gekocht met de gedachte dat het ouderdom zou zijn. Mijn nieuwe iMac loopt nu ook elke dag vast. Bolletje draait en je kunt niets geforceerd stoppen. Data via Time Machine op de nieuwe iMac gezet (zit daar het probleem ergens ?). Weet iemand een oplossing ?. De oude iMac herinstalleert en geen probleem meer (zonder oude data); behalve dat het soms niet uit slaapstand te krijgen is.
  Ik was blij met Apple, nu niet meer….

 • Ferdinand

  19 september 2016 om 12:02

  Mijn iMac van 2009 heeft sinds circa 2 maanden het nare euvel, dat er 8 streepjes aan de pijlcursor vastgeplakt zitten en de computer alleen in de veilige modus meer kan worden opgestart. Na een zee lange opstarttijd verschijnen eerst een aantal scrollende strepen over het hele beeldscherm en werkt alles super traag. Verder is het niet meer mogelijk externe harde schijven (alleen de time-machine HD wel) en SD-kaartjes te lezen, laat staan te gebruiken. Vraag: is hieraan nog iets te doen, is het een kwestie van moederbord of grafische kaart (alleen dan hoe zit het met HD’s en SD-kaartjes?)

 • Willem de Rooij

  20 september 2016 om 11:20

  Op een Mac Pro (mid 2010) heb ik de laatste tijd vaak vastlopers. Ik vermoed een probleem te hebben met het Wacom tekentablet. In plaats van een koude reset ontkoppel ik alle usb kabels, even wachten en na opnieuw aansluiten van de USB-kabels draait alles weer. Waar zou dit op kunnen wijzen?

 • Wesley Fabry

  20 september 2016 om 11:38

  @willem, kan ik helaas geen antwoord op geven. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • André B.

  24 maart 2017 om 10:11

  Mijn iMac stond al een uur met dat strandballetje te draaien.
  Niets hielp ook Alt command niet en de uitknop werkte ook niet.
  Uiteindelijk de stekker er maar uitgetrokken. wat had ik anders moeten doen?

 • Wesley Fabry

  24 maart 2017 om 10:12

  @andre dat is ook zo, uiteindelijk helpt dat dan altijd

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!