27 december 2014

OS X: schijfbevoegdheden herstellen bij problemen

Wanneer je merkt dat je Mac trager wordt of dat hij op een bepaald moment raar gedrag gaat vertoont is het slim om deze tip uit te voeren. Voorbeelden van 'raar' gedrag zijn: applicaties starten niet meer op of crashen, iconen zijn verdwenen uit de menubalk of de rond draaiende strandbal verschijnt steeds vaker.

Dit lijkt op het eerste zicht een groot probleem, echter valt dit in de praktijk vrij eenvoudig op te lossen. De meeste problemen onder OS X worden veroorzaakt door verkeerde systeempermissies op bestanden en mappen.

Door die verkeerde schijfbevoegdheden kunnen bestanden niet meer worden geladen en verschijnen foutmeldingen. Volg onderstaande stappen om de schijfbevoegdheden te herstellen:

Open 'Schijfhulpprogramma' deze kun je terugvinden in Finder in de map hulpprogramma's die zich in de programma's-map bevindt. Start de applicatie en selecteer de systeem partitie (zie pijl op onderstaande afbeelding).

schijfbevoedheden

Klik hierna op de knop ‘Herstel schijfbevoegdheden’. De bevoegdheden worden nu gecontroleerd en eventueel aangepast naar de juiste rechten. Het gehele proces kan enkele tot tientallen minuten duren. In vele gevallen is dit de oplossingen voor bepaalde foutmeldingen en klachten. Wanneer de problemen zich echter blijven aanhouden is het interessant om verder op onderzoek te gaan naar het probleem.

Schijfbevoegdheden herstellen vanaf OS X 10.11 El Capitan

Update: Vanaf OS X El Capitan is het niet meer mogelijk de schijfbevoegdheden op deze manier te herstellen. Meer info lees je hier terug.

Meer over OS X kun je hier terugvinden.


Reacties


 • Eduardus

  28 december 2014 om 21:32

  Van de week een update van 10.10 naar 10.10.1 op m’n 27inch
  (had ik beter niet kunnen doen)
  vandaag wilde ik wat foto’s printen op mijn Epson printer, no way.
  Krijg steeds te zien “gestopt filter mislukt”
  Heb de laatste update voor mijn printer al enige tijd geïnstalleerd.
  Maar hij doet het nog steeds niet.
  Wie weet raad.

 • suleyman

  30 december 2014 om 1:17

  Terug naar Mavericks

 • Bert Visscher

  11 april 2016 om 16:14

  Waarom staat deze uitleg hier nog, terwijl dit deel van OS X inmiddels anders werkt?

 • Wesley Fabry

  12 april 2016 om 8:51

  Bert, goed opgemerkt, we hebben een update toegevoegd in het artikel voor OS X El Capitan of nieuwer.

Een reactie toevoegen: