25 juli 2011

10.7OS X Lion: QuickTime Player, 7 nieuwe functies

De QuickTime player zit al jaren in Mac OS X en is een handige applicatie waarmee je mediabestanden zoals audio en video kunt bekijken, maken en bewerken. Ook QuickTime kon niet onopgemerkt blijven en heeft in Mac OS X Lion 7 nieuwe en zeer handige features gekregen.

Full Screen weergave

Deze optie is natuurlijk niet heel nieuw, maar in Lion is full screen weergave iets aangepast. Zo vind je de volledige scherweergave knop rechtsbovenaan zoals je van bijna alle native applicaties in OS X Lion gewend bent. Tevens kun je nu vanuit de volledige schermweergave switchen naar een ander programma, hierdoor werkt deze nu samen met Mission Control.

Alleen audio exporteren

In het Quicktime is het nu mogelijk om alleen audio te exporteren van bestanden. Als je een film bestand hebt dan kun je deze exporteren zodat je alleen de audio hebt en niet het beeld. Dat is handig als je bijvoorbeeld van een videoclip alleen de audiotrack wilt rippen om te beluisteren op je iPod of een andere mediaspeler. De audio kan zonder problemen worden geëxporteerd naar een AAC audiospoor.

Een selectie van het scherm opnemen

In Snow Leopard was het alleen mogelijk om het gehele scherm op te nemen. In Mac OS X Lion is dit aangepast. Wanneer je een schermopname start heb je de keuze om het volledige scherm op te nemen of alleen een bepaalde selectie. Een schermopname kun je starten via het menu: QuickTime Player ▸ Archief ▸ Nieuwe schermopname ^⌘N.

Muis klikken opnemen in schermopname

Als je een screencast maakt is het handig dat de kijkers kunnen zien waar je klikt, via de instellingen van Quicktime is het mogelijk om dit te activeren. Wanneer je klikt met de muis of het trackpad dan verschijnt er een rondje om de cursor. Je kunt dit activeren in het menu: QuickTime Player ▸ Archief ▸ Nieuwe schermopname ^⌘N ▸ Pijltje naar beneden ▸ Opties ▸ Toon muisklikken in opname.

Fragmenten samenvoegen

In QuickTime player is het nu mogelijk heel eenvoudig fragmenten samen te voegen. Als je een film fragment open hebt staan kun je er een ander film bestand makkelijk in slepen vanuit de OS X Finder. QuickTime zal de toegevoegde film bestanden automatisch 'bijsnijden' zodat de afmetingen overeenkomen.

Roteren van fragmenten

Je komt wel eens een filmpje gemaakt met een digitale camera tegen die onderste boven wordt weergegeven, vanzelfsprekend is dit niet erg handig kijken. In QuickTime Player kun je nu heel eenvoudig een video roteren. Dit kun je doen via het menu: QuickTime Player ▸ Wijzig ▸ Roteer Linksom of Rechtsom/Spiegel horizontaal of verticaal.

Nieuwe opties om video's te delen

Er zijn weer nieuwe webservices toegevoegd waarmee je je video's kunt delen. Quicktime ondersteunt nu het delen via Vimeo, Flickr, Facebook, iMovie en via e-mail. Tevens is het mogelijk om mediabestanden te delen via iTunes, Mobileme-galarie en Youtube.

Dit zijn de zeven beste nieuwe functies die je kunt terugvinden in Mac OS X Lion versie van de QuickTime Player.Reacties


 • Maced2

  25 juli 2011 om 10:01

  Bedankt voor deze tip : overkomt mij nog wel eens met de iphone onderste boven filmen :)

  Gr Maced2

 • Nik

  25 juli 2011 om 10:04

  Heel goede tip, en handig om dingen uit te leggen via een video!

 • Frank

  25 juli 2011 om 10:31

  Ik mis hier vast iets, ik heb al Quicktime 10 op mijn MBP…. dus hoezo… Quicktime 7 ?

 • Joey Verseput

  25 juli 2011 om 10:32

  QuickTime Player heeft 7 nieuwe functies. Je leest het verkeerd :)

 • Krampos

  25 juli 2011 om 13:23

  Hele belangrijke komma!

 • Bram

  25 juli 2011 om 13:23

  Dat je fragmenten samen kan voegen is erg handig. Ik had al wat films die ik in 2 delen had, nu makkelijk samenvoegen tot 1 film!

 • Hessel van de Glind

  25 juli 2011 om 14:05

  En werkt QuickTime Player 7 nog onder Lion?
  Samen met QuickTime-Pro licentie?
  Die versie was pas echt handig en deed het/was speciaal extra gemaakt voor OS 10.6.

 • Joey Verseput

  25 juli 2011 om 14:09

  Het gaat hier over QuickTime Player X en niet 7.

 • Sander

  25 juli 2011 om 15:22

  Wauw, selectie opnames! Weg met Screenium en dergelijke schermopname programma’s.

 • Julian

  25 juli 2011 om 15:30

  Mensen, er staat dat er 7 nieuwe FUNCTIES zijn in QuickTime Player. Niet dat het QuickTime Player 7 is! Goed op leestekens letten zou een hoop schelen…

 • Roel

  25 juli 2011 om 17:02

  Sinds Lion speelt QT geen MKV meer af?! Of heb ik iets gemist?

 • Maced2

  25 juli 2011 om 18:30

  @Roel.

  ff update ophalen Perian

 • Roel

  25 juli 2011 om 23:45

  Thanx Maced2, schijnt weer als een zonnetje.

 • Hans

  20 oktober 2011 om 12:08

  Hoe kan ik het geluid van de film- schermopname instellen?
  Met het driehoekje: Ingebouwde ingang en ingebouwde microfoon krijg ik geen geluid mee.

 • Tom pekel

  30 december 2011 om 20:08

  Hallo,

  Als ik vanaf quicktime player een film wil importeren naar itunes geeft hij aan dat dit materiaal is beschadigd wat moet ik dan doen? Dat doet hij trouwens bij alle films die ik importeer.

  Alvast bedankt!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!