25 juli 2011

10.7OS X Lion: Trackpad klikken-en-slepen multi-touch gesture

Mac OS X Lion brengt allerlei nieuwigheden, waaronder ook een aantal nieuwe multi-touch gestures. Je moet er even aan wennen, met name het omgekeerd scrollen gaat in het begin vaak mis.

Ook is er een nieuwe gesture voor het verslepen van een scherm met je Trackpad: met drie vingers aanraken in de titelbalk. Met hetzelfde gebaar kun je ook tekst selecteren of schermen van grootte veranderen. De gesture is goed te vergelijken met het klikken en slepen met een normale muis. En dat is dan ook precies wat de vorige gesture was: je dubbelklikte op je trackpad, maar je hield de tweede klik vast.

Kun je er niet aan wennen dat je op je trackpad met drie vingers tegelijk bezig moet om een scherm te verplaatsen of tekst te selecteren? Dan zou je verwachten dat je die instelling zou kunnen veranderen via het Trackpad voorkeuren scherm in de Systeemvoorkeuren. Helaas kun je daar slechts kiezen om de gesture in zijn geheel aan of uit te zetten.

De oplossing zit gek genoeg onder het kopje Universele Toegang. Onder Muis & Trackpad zit een knop Trackpadopties, waarin je kan instellen of je wilt kunnen slepen met je Trackpad, danwel met danwel zonder vergrendeling.

Je kunt beide instellingen tegelijk aan hebben staan, zowel met drie vingers tegelijk slepen als met een klik-sleep gesture. Zo kun je op een iets rustigere manier aan alle veranderingen wennen.Reacties


 • ibla

  25 juli 2011 om 11:29

  Ik snap het niet helemaal. Als ik met 3 vingers tap dan krijg ik inderdaad een gele woordselectie met een vertaling uit het woordenboek erbij. Met drie vingers omhoog activeert mission control. Verder kan ik geen functionaliteit ontdekken als ik met drie vingers tap en sleep….

 • Ype

  25 juli 2011 om 11:33

  Bedankt deze kon ik, na gebruik van de Gold versie in de officiële niet meer terug vinden. Is toch iets makkelijker dan met 3 vingers slepen vind ik persoonlijk maar…….. ieder voor zich

 • Bikey

  25 juli 2011 om 14:09

  Hoe kun je er voor zorgen dat dit soort instellingen altijd- en voor alle accounts gelden?

  Zo wil ik bijv. met 1 vinger tappen voor een muisklik (in plaats van echt klikken met het touchpad van mijn MacBook). Als ik dat instel werkt dat echter alleen voor mijn gewone account, niet voor het gastaccount.

  En ook niet zolang ik nog niet ben ingelogd. Om de muis-cursor nu bij het inloggen op het wachtwoord venster te zetten moet ik nu echt “klikken” op mijn MBP touchpad, terwijl een zacht “tapje” voldoende zou moeten zijn.

 • Julian

  25 juli 2011 om 14:21

  Bedankt! Dit was een van de eerste dingen die me opvielen; dat je niet meer door twee keer tappen kan slepen.

 • Martin

  25 juli 2011 om 22:14

  Ik snap het stukje “Ook is er een nieuwe gesture voor het verslepen van een scherm met je Trackpad: met drie vingers aanraken in de titelbalk.” ook niet helemaal?

  Bij mij werkt het dubbeltappen- en vasthouden om te slepen nog gewoon! En ik kan net zoals ibis verder ook niks ontdekken met de 3 vingers!

 • Marian

  6 oktober 2012 om 19:48

  Waar kan ik de universele toegang vinden? Of ben ik nu erg blond? ;-)

 • Alyson

  13 september 2013 om 3:03

  Systeemvoorkeuren –> Toegangelijkheid

  daar vind je de universele toegang.

Een reactie toevoegen: