24 juli 2011

10.7OS X Lion: Automatisch bewaren en versies

Iedereen heeft het ooit wel eens meegemaakt, je was uren bezig met een document en ineens crasht je applicatie of valt je computer uit. Al die uren zijn op dat moment voor niets geweest. In Mac OS X Lion hebben ze aan dit probleem definitief een einde gemaakt. Je hebt nu namelijk de beschikking over de features Automatisch bewaren en Versies. Functies die zeer handig zijn in applicaties zoals bijvoorbeeld Pages en Teksteditor. Waarschijnlijk zal op korte termijn deze functies ook worden toegevoegd aan de Adobe applicaties PhotoShop en Illustrator.

Automatisch bewaren

Automatisch bewaren bewaart al je bestanden automatisch, ook tussen het bewerken ervan. Wanneer je een tekstbestand bewerkt word deze per 5 minuten automatisch bewaart. Er worden ook geen extra exemplaren aangemaakt, de wijzigingen worden in het document zelf opgeslagen. Dus wanneer de applicatie onverhoopt crasht of je computer uit valt is er niets aan de hand met je document. Na het opnieuw opstarten kun je weer gewoon rustig verder aan je document. Het is zeer frustrerend als je tekstdocument van een paar honderd woorden verloren gaan.

Naast het automatisch bewaren voorziet Mac OS X Lion ook in het versie beheer van je document en kun je heel eenvoudig wijzingen ongedaan maken. Wanneer je niet tevreden bent met een bepaalde wijziging in een document dan heb je beschikking over de knop 'Herstel laatst geopende versie'. Als je hier op klikt dan wordt het document hersteld naar de beginsituatie bij het openen. Je krijgt toegang tot deze opties door op de bestandsnaam in de titelbalk van de applicatie te klikken, of via het menu 'Archief'.

Ben je helemaal tevreden met het document, dan kun extra beveiliging activeren zodat niemand het originele bestand kan aanpassen. Dit doe je door het document te vergrendelen, bovenin in de titelbalk verschijnt 'Beveiligd'. Ook kun je een document dupliceren zodat je met een duplicaat van het originele document kunt verder werken en het originele document bewaard blijft..

Versies

Met versies kun je heel eenvoudig door de bewaarde versies van een document bladeren. Als je niet tevreden bent met wijzigingen dan kun je een oudere versie heel eenvoudig terugplaatsen. In ondersteunde applicaties kun je door alle opgeslagen versies bladeren met behulp van de knop 'Blader door alle versies…'.

Wanneer je versies functie activeert krijg je een soort van Time Machine interface te zien en kun je alle bewaarde versies op datum/tijd bekijken en eventueel terugplaatsen.

Het is ook mogelijk om in versies te kopiëren en te plakken. Als je een stukje eerder hebt verwijderd maar toch graag erin wil hebben kun je deze eenvoudig uit het oude document kopiëren. Wanneer je iemand anders graag het document wil laten zien per Mail word de meest recente versie verstuurd.

Versies (versions) is een fantastische toevoeging aan Mac OS X en zal zeker worden gewaardeerd door gebruikers die vaak werken met documenten. Op dit moment werkt de versies feature o.a. in Voorvertoning, Teksteditor, Pages, Numbers en Keynote.Reacties


 • Gerben

  24 juli 2011 om 19:08

  Ik hoop dat Microsoft de functies ook snel zal toevoegen aan Office for Mac.

 • Yoeri otten

  24 juli 2011 om 19:18

  Hopelijk zullen developers dit allemaal snel in hun AppStore zetten

 • Bilal

  24 juli 2011 om 21:55

  Welk achtergrond is foto 2 ? Met de sterretjes..

 • Bilal

  24 juli 2011 om 21:56

  Welk achtergrond is foto 2 ? Met de sterretjes

 • Martin

  24 juli 2011 om 22:48

  @Bilal: Versions, een soort Time Machine; staat boven de foto ;-)

 • Nino

  24 juli 2011 om 22:48

  @Bilal

  Dat is de achtergrond van Time Machine van versies.

 • Joop

  28 juli 2011 om 9:57

  Het iedere 5 minuten automatisch bewaren vind ik niet altijd ideaal. Bij een groot document (60-80 pagina’s) blokkeert dat dan regelmatig de werkzaamheden. Het zou mooi/beter zijn als je ‘automatisch bewaren’ in c.q. uit zou kunnen schakelen.

 • eddy

  28 juli 2011 om 19:07

  Waar kan ik versies vinden? ik heb ook Lion, maar vind geen symbool of icoontje voor versies?

 • MacMiep

  16 augustus 2011 om 0:48

  Ik vind dat die Auto Save toestand ook uit te zetten moet zijn. En
  Command-Shift-S “Bewaar als” terug zou moeten komen. Werkt veel efficiënter als eerst naar het menu te moeten en dan ‘Dupliceer’ kiezen.

 • tedius

  20 februari 2012 om 13:39

  Iemand enig idee waarom dit bij mij niet werkt? Ik heb de laatste versie van Lion en van iWork. Maar ik heb deze functie niet terwijl dit wel een reden is geweest om Lion te installeren.

Een reactie toevoegen: