16 mei 2012

10.7OS X Lion: Het ‘elastisch’ scrollen uitschakelen

Dat iOS een bron van inspiratie is voor Apple weten we ondertussen allemaal. Sinds de komst van Mac OS X 10.7 Lion zijn er verschillende functies en designs die we kennen van iOS terug te vinden in Mac OS X.

Denk aan Launchpad, het natuurlijk scrollen, de Mac appstore, enzovoorts. De meeste functies zijn handig en zul je je niet snel aan storen, echter zijn er sommige gebruikers die bepaalde functies niet bepaald handig vinden. Een mooi voorbeeld is wanneer je bijvoorbeeld in een e-mail hebt geopend en omhoog scrolt de mail even een soort van elastische terugbeweging maakt.

Apple noemt dit 'rubberbanding'. Een bepaalde functie heeft deze optie niet, het is eerder een eyecatcher. Wanneer je deze functie echter wilt uitschakelen kun je dit doen met behulp van een Terminal-commando.

rubberbanding

Open Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en voer onderstaand commando uit om de elastische scrolbeweging uit te schakelen.

defaults write -g NSScrollViewRubberbanding -int 0

Applicaties moeten opnieuw worden gestart om de wijzigingen door te voeren. Het uitschakelen van elastisch scrollen werkt niet in voor alle applicaties. De applicaties waarin het elastisch scrollen zeker wordt uitgeschakeld zijn: Finder, Xcode, Mail, Voorvertoning en Teksteditor. Overige applicaties op je Mac zul je aan een test moeten onderwerpen.

Wanneer je de elastische scrolbeweging terug wilt activeren kun dit doen met behulp van onderstaand commando:

defaults delete -g NSScrollViewRubberbanding

Meer tweaks kun je hier terugvinden.Reacties


  • Laurens

    16 mei 2012 om 15:45

    Jammer, bij de applicatie waarbij ik er het meeste last van heb werkt het niet. Zou je het uit kunnen schakelen in Safari?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!