24 juli 2011

10.7OS X Lion: 5 kleine wijzigingen (deel 4)

Met de nieuwe big features zoals Mission Control, Launchpad en Versions zullen de meeste Mac OS X Lion gebruikers ondertussen wel kennis hebben gemaakt. Maar in Mac OS X Lion zitten ook hele berg aan kleine verbeteringen die ontzettend handig kunnen zijn. Vandaag tips voor Finder, iTunes en Lion in het algemeen.

1. Wanneer je in  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Universele toegang ▸ Zoomen de optie 'Zoom in venster' activeert kun je met Ctrl + muiswiel (scroll) je weergave vergroten. Deze vergroting gebeurt in een klein venster. Niet het hele scherm wordt meer vergroot, echter een klein deel.

2. Met behulp van de 'iTunes-illustraties' screensaver krijg je nu ook toegang tot je muziek bibliotheek wanneer deze screensaver actief is. Door te over een cover wordt deze uit vergroot, door op de play knop te klikken kun je direct de muziektrack afspelen. De screensaver kun je beëindigen via het toetsenbord.

3. Vanaf nu blijven je applicaties waar ze thuis horen, wanneer je een applicatie uit de Programma's map sleept dan wordt op deze locatie een alias aangemaakt. Wanneer je applicatie zelf verplaatsen zonder dat er een alias wordt aangemaakt dan dien je de cmd⌘ ingedrukt te houden bij het slepen naar de nieuwe locatie.

4. De volledige schermweergave activeer je met het pijltjes symbool rechtsboven in de titelbalk van een applicatie die deze functie ondersteund. Je kunt snel terugkeren naar normale vensterweergave door gebruik te maken van de ESC toets linksboven op je toetsenbord.

5. Wanneer je een aantal bestanden en/of mappen hebt geselecteerd in OS X Finder dan is vanaf nu mogelijk maar deze samen te voegen in een nieuw map. Selecteer de bestanden en/of mappen, open het contextmenu (rechtermuisknop) en selecteer de optie 'Nieuwe map met selectie'. De geselecteerde items worden in een nieuwe map geplaatst en je kunt deze direct van een naam voorzien.

Bedankt voor de tips! (1) Patrick, (2) Pluk925, Bart, Stijn, (3) Mark, (4) Paula

Kom je ook een nieuwe feature tegen in Mac OS X Lion die je met appletips bezoekers wilt delen laat het ons dan weten via het tip-formulier!Reacties


 • remco

  24 juli 2011 om 12:44

  Vooral die laatste optie is echt super handig. Bedankt voor de tip paula!

 • Aart

  24 juli 2011 om 12:58

  Als je in mail Lion terug wil naar de oude weergave: Ga naar voorkeuren, weergave, vink aan klassieke indeling en klaar.

 • Niels

  24 juli 2011 om 13:02

  De tips werken goed. Erg makkelijk om zo achter dingen te komen ipv dat je het zelf allemaal moet ontdekken.

  Ik heb overigens wel een vraag. Weet iemand hoe je de bezetting van je harde schijf terug kan laten komen in de finder? Ik weet nu namelijk niet hoeveel ruimte ik nog heb op de machine. ‘Vroeger’ stond dat onderin de finder, maar nu niet meer.

  iemand tips?

 • Niels

  24 juli 2011 om 13:10

  GEVONDEN!! Stond bij een van de andere tips …

 • JohnB

  24 juli 2011 om 13:15

  Aart,
  Een super tip, dank je wel. Ik ben blij met de oude mail instelling.

 • Peter Luit

  24 juli 2011 om 13:52

  Wat ook aardig is, is dat je met ‘Share Screen’ niet alleen kan inloggen op het actieve scherm van een gekozen mac binnen een netwerk, maar ook op het scherm van een ingelogde gebruiker, welke op dat moment niet actief is.

 • Freerk

  24 juli 2011 om 13:55

  Pluk925 hoe kan je de iTunes screensaver starten?

 • Hayo

  24 juli 2011 om 13:58

  Niels: In de Finder, Menu item View, kies Show Status Bar (kun je gelijk ook de Path Bar aanzetten)

 • Arthur

  24 juli 2011 om 14:30

  ESC werkt bij mij niet om een full screen app te verlaten, maar wel commando + shift + F

 • Wouter

  24 juli 2011 om 16:01

  Weet iemand of er eindelijk een manier is om systeembreed je font grootte aan te passen? Voor de Mac-mini icm flat-screen gebruikers onder ons…
  Zit nu drie jaar in osX maar dit is op een windhoos wel zo makkelijk in te stellen, kan er met m’n hoofd niet bij dat osX deze functie niet kent

 • Arjen

  24 juli 2011 om 16:19

  @Niels Ik kan de tip niet vinden. Kun je zeggen waar deze staat?

 • Rob Vermeulen

  24 juli 2011 om 18:28

  @Niels: in Systeemvoorkeuren > Bureaublad en schermbeveiliging kun je kiezen voor iTunes-illustraties.

  Je krijgt een scherm met 5 x 8 albums, zo te zien willekeurig samengesteld en niet zelf te bepalen welke het zijn. Als je een grote collectie hebt, is het wel leuk om weer eens wat te ontdekken…

 • Johan

  25 juli 2011 om 10:16

  in de nieuwe mail instelling staat de afzender niet bij het bericht (middelste kolom), alleen mijn eigen naam (en adres). Hoe kan ik dat wijzigen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!