27 juli 2011

10.7OS X Lion: 5 kleine wijzigingen (deel 7)

Met de nieuwe big features zoals Mission Control, Launchpad en Versions zullen de meeste Mac OS X Lion gebruikers ondertussen wel kennis hebben gemaakt. Maar in Mac OS X Lion zitten ook hele berg aan kleine verbeteringen die ontzettend handig kunnen zijn. Vandaag hebben we vijf verbeteringen ingezonden door Appletips bezoekers voor Finder, Stacks en de Prullenmand.

1. In de interface van Finder is de 'Jelly-bean' knop verdwenen, met deze knop kon je de grootte van de knoppenbalk aanpassen. In Mac OS X Lion zit deze functionaliteit verborgen in het context menu wanneer je met control + klik op de knoppenbalk klikt. Je kunt kiezen uit: Symbool en tekst, alleen symbolen en alleen tekst. Dit werkt in iedere applicatie die is voorzien van een knoppenbalk.

2. In Snow Leopard kon je via een omweg tekst toevoegen aan het inlogscherm, in Mac OS X Lion is dit niet meer nodig.

Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy ▸ tabblad: Algemeen, voeg de tekst toe via de optie: 'Toon een bericht als het scherm is vergrendeld'. Hiervoor dien eerst het paneel te ontgrendelen met behulp van het slotje linksonder in het venster.

3. In Stacks is het nu ook mogelijk om een voorvertoning te bekijken, open een Stack plaats je muis op een icon en gebruik de spatiebalk om de vervoortoning van het bestand te bekijken. Deze optie werkt in iedere weergave van Stacks.

4. Je kunt voortaan bestanden naar de prullenmand verplaatsen terwijl je deze aan het legen bent. In de vorige versie van Mac OS X kon dit niet en kreeg je een melding dat er geen bestanden naar de prullenmand konden worden verplaatst omdat je deze aan het legen was.

5. De clamshell mode voor MacBooks is verbeterd. Als je een MacBook dichtklapt met een extern scherm eraan, hoef je niet meer met je muis te klikken of op een toets te drukken om deze activeren. Binnen enkele seconden wordt er gedetecteerd dat er 1 scherm niet word gebruikt en wordt het externe scherm automatisch actief.

Bedankt voor de tips! (1) Pepijn, (2) Michel, (3) Bas, (4) Jan, (5) Laurens

Kom je ook een nieuwe feature tegen in Mac OS X Lion die je met appletips bezoekers wilt delen laat het ons dan weten via het tip-formulier!Reacties


 • Olivier

  27 juli 2011 om 11:17

  Die laatste is echt super handig dit miste ik nu echt altijd al. Thuis gebruik ik mijn MBP op een extern scherm en moest hem dan altijd eerst aansluiten, dichtklappen en dan weer activeren! Bedankt Richard en Laurens!

 • Frank van Manen

  27 juli 2011 om 11:32

  Vind zelf dat zelf in te voeren bericht dat je op het vergrendelscherm wel handig. Telefoonnummer of website kan daar mooi voor de eerlijke vinder als ik m’n MacBook ergens heb laten staan.

 • Hans

  27 juli 2011 om 12:49

  mijn ‘Stacks’ (wist niet eens dat dat zo heette) is ooit verdwenen toen ik nog Leopard had. Hoe krijg ik deze weer te zien in Lion ?

 • Nik

  27 juli 2011 om 12:50

  Vraag ivm TIP 5: kan je deze functie ook uitschakelen?? Als ik MBP gewoon wil laten sluimeren bij het dichtklappen als er een extern scherm aan gekoppeld is… gaat nu automatisch de sessie verder op externe monitor!

 • Laurens

  27 juli 2011 om 13:03

  @ Olivier Haha, ja! kwam er per ongeluk achter, maar vind het wel super handig! Ik gebruik mijn mbp ook altijd met een extern scherm als ik thuis ben, plus de laptuk (google daar maar even voor is wel leuk!) Of 2 schermen als ik aan het editten ben :)

  @Nik, je kan kijken of je het uit kan zetten via Insomnia, is een klein appje, misschien ken je het wel

 • Nik

  27 juli 2011 om 13:22

  @ Laurens, thx voor de tip. Met dit lukt het ook wel, jammer dat het geen standaard setting kon zijn.

 • Bart

  27 juli 2011 om 14:31

  Tip 3 is wel handig, maar bij mij werkt hij niet als ik de lijst weergave van stacks heb geactiveerd. De andere weergave doet het goed.

 • Stef

  27 juli 2011 om 14:48

  @Bart, idd het werkt bij mij ook niet in lijstweergave als ik dan op spatie druk dan opent die het document/map gewoon.

 • Stefan

  27 juli 2011 om 17:04

  Weet er iemand wat er aan de hand is betreffende filmpjes bekijken van VIMEO of YouTube via andere websites, bijvoorbeeld facebook.com?

  Ik dacht dat het aan mijn flash player lag maar na de juiste versie deed hij het nog niet. Op de website waar je flash kunt downloaden stond dit vermeld


  Attention Mac OS X 10.7 Lion Users:
  We are working closely with Apple to address a few known issues related to Mac OS X 10.7 and Flash Player 10.3. For a list of known issues, please see the following Knowledge base Article:
  http://kb2.adobe.com/cps/905/cpsid_90508.html#main_Flash_Player

  Weet iemand meer over dit probleem?

  http://get.adobe.com/nl/flashplayer/

 • sypie

  27 juli 2011 om 17:31

  @Hans: vanuit de Finder kun je mappen slepen tussen de “zebra” en de prullenmand. Let wel op dat je ze niet in de prullenmand sleept…

 • Ton

  28 juli 2011 om 1:16

  Ik vind het echt geweldig deze site maar blijf boos op Lion, waarom moet dit allemaal met omwegen uitgevonden en verteld worden, waarom blijven mijn instellingen niet bewaard in Internetdeling en nog tal van mankementen in Lion. Ik wil niet negatief zijn maar het zou leuk zijn ook deze mankementen op te lossen in plaats van leuke opties te vermelden, alsof Lion super de super is. Ook Itunes is voor velen nog steeds een ramp in bedieningsgemak. Je moet namelijk ook rekening houden dat niet iedereen een Apple freak is en er ook nitwits met deze krachtige machine zijn. Wel blijft nog steeds een verademing dat ik geen blauwe schermen meer zie. Heerlijk!

 • Jeroen

  29 juli 2011 om 10:44

  Hoe krijg je de Jelly Bean terug? Nu moet ik rare stappen ondernemen om de navigatiekolom weer te zien te krijgen bij een geopend DMG bestand. Heel vervelend.

 • Keetveter

  4 augustus 2011 om 14:30

  Functie 5 werkt bij mij niet :( . Ik krijg het helemaal niet voor elkaar om het beeld op mijn externe scherm te krijgen en mijn MacBook dichtgeklapt en het scherm uit te hebben.

 • Keetveter

  4 augustus 2011 om 14:57

  Het is gelukt om mijn doel te bereiken :D . Ik heb mijn MacBook uitgezet. Extern beeldscherm aangesloten. Mac aangezet en gelijk weer dichtgeklapt.
  Nu werkt ook functie 5 :D .

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!