27 juli 2011

10.7OS X Lion: De nieuwe toegankelijkheid opties

Mac OS X staat bekend om zijn gebruikersvriendelijkheid en toegankelijkheid. Apple wil dat iedereen gebruik dus ook personen met een audiovisuele handicap gebruik kunnen maken van Apple producten.

In Mac OS X Lion zijn de toegankelijkheid opties zeer sterk verbeterd, er zijn een groot aantal nieuwe features toegevoegd die ook voor gebruikers zonder een audiovisuele handicap zeer handig kunnen zijn.

Internationale stemmen

Apple heeft in Lion een groot aantal gelokaliseerde stemmen toegevoegd dat brengt het totaal op 23 verschillende talen, namelijk Chinees (Hongkong, China en Taiwan), Deens, Duits, Engels (Australië, Groot-Brittannië en VS), Fins, Frans (Frankrijk en Canada), Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Noors, Pools, Portugees (Brazilië en Portugal), Russisch, Spaans (Spanje en Mexico) en Zweeds.

De meeste stemmen zijn zowel mannelijk als vrouwelijk beschikbaar. De gelokaliseerde stemmen zijn voorzien van een accent, wanneer je bijvoorbeeld de Vlaamse stem activeert zul je ook daadwerkelijk een Vlaams accent te horen krijgen. De stemmen zijn er leuk om eens mee te spelen.

Tip! Type na de installatie van de Vlaamse stem het onderstaande commando in OS X Terminal:

say -v Ellen "Ik bezoek iedere dag apple tips"

Om de stemmen te kunnen gebruiken dien je deze eerst te downloaden, ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Universele toegang ▸ Zien ▸ optie: Open VoiceOver-hulpprogramma… ▸ Spraak ▸ Stemmen ▸ Pas aan…

Selecteer de stemmen die je wilt toevoegen en deze worden automatisch gedownload.

Zoomen met een vergrootglas

Mac OS X Lion is voorzien van een nieuwe zoom functie waarmee je het zoomgebied in een klein venster kunt bekijken, terwijl de rest van het scherm hetzelfde blijft.  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Universele toegang ▸ Zoomen de optie ‘Zoom in venster’, met behulp van Ctrl + scroll beweging kun je de weergave vergroten.

Hoge resolutie aanwijzer

Wanneer je in Snow Leopard gebruik maakte van een grotere muis aanwijzer (cursor) gebruikte dan werd deze 'geblokt' weergegeven in Mac OS X Lion heeft deze zelfde resolutie als de rest van het scherm zodat slechtzienden deze beter kunnen zien.

Internationale Braille tabellen

Mac OS X Lion heeft ondersteuning voor meer dan tachtig brailletabellen voor een groot deel van de beschikbare talen. Ook zijn er meer instellingen voor brailledetails, zo kun je bijvoorbeeld het detailniveau aangeven en kun je instellen hoe gedetailleerd de stem moet vertellen over de inhoud. Een erg handige optie voor dock onderdelen, aankruisvakjes, knoppen, afbeeldingen en koppelingen.

Activiteiten aanmaken voor Voice-Over

Je kunt nu met behulp van Voice-Over activiteiten aanmaken voor bijvoorbeeld het lezen van een website met Safari, je kunt hierbij gebruik maken van een bepaalde stem of snelheid. De Voice-Over activiteiten overrulen de standaard instellingen die gebruikt worden.

Slepen en neerzetten

In Lion is het slepen en neerzetten in Voice-Over ook verbeterd. Je markeert eerst het venster dat je wil slepen en dan zal Voice-Over je vertellen welk venster je hebt geselecteerd. Daarna markeer je de gewenste plek waar het venster moet komen te staan. Mac OS X zal deze dan automatisch verplaatsen.Reacties


 • JohnB

  27 juli 2011 om 15:20

  Die steeds kleiner wordende stoplichten (of worden mijn ogen slechter) kn je die ook ergens groter maken?

 • Dennis

  27 juli 2011 om 15:33

  @JohnB: Nee dit kan nog steeds niet bij Worlds Most Advanced OS. Je zult een vergrootglas moeten gebruiken om de kleine stoplichtjes en lettertjes te kunnen lezen. Of de resolutie verlagen van je hogeresolutie beeldscherm.

 • JohnB

  27 juli 2011 om 19:27

  Dennis, bedankt, ik ga eens wat rommelen met de resolutie

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!