27 juli 2011

10.7OS X Lion: Een wachtwoord reset uitvoeren met behulp van je Apple ID

Veel Mac gebruikers maken gebruik van een wachtwoord om hun Mac te kunnen beschermen tegen ongeautoriseerd gebruik. Nu kan het natuurlijk voorkomen dat je na 3 weken aan het Spaanse strand te hebben gelegen je wachtwoord bent vergeten. In de eerdere versies van Mac OS X waren er wat trucjes om een wachtwoord reset uit te voeren, in Mac OS X Lion heeft Apple een 'externe' mogelijkheid toegevoegd.

Wanneer je een lokaal account hebt aangemaakt op je Mac kun je deze via de systeemvoorkeuren koppelen met je Apple ID. Mocht je onverhoopt een keer je wachtwoord niet meer herinneren dan kun je een reset uitvoeren met je Apple ID.

Om de functie in te schakelen ga je naar:  ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Gebruikers en groepen.

Klik op het hangslot en voer het admin wachtwoord in, selecteer het gewenste account en klik op 'Apple ID: Stel in…'. Vul je Apple ID en wachtwoord in en druk op OK knop. Activeer de optie 'Sta toe dat gebruiker wachtwoord opnieuw instelt met Apple ID'. Je hebt nu een Apple ID gekoppeld aan het lokale account op je Mac.

Nadat je 3x het verkeerde wachtwoord hebt ingevuld bij inloggen verschijnt er een popup venster waarmee je mogelijkheid krijgt om via je Apple ID het wachtwoord te wijzigen.

Heb je nog geen Apple ID, dan kun je deze aanmaken op de website van Apple of ga je naar  ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Gebruikers en groepen om een nieuw account aan te maken via de optie: 'Stel in…'.

Deze optie heeft echter wel één nadeel, na de reset van het wachtwoord heb je geen toegang tot de accounts en wachtwoorden die zijn opgeslagen in de sleutelhanger. De sleutelhanger kan om veiligheids redenen alleen unlocked worden met het originele wachtwoord!

Arnold, bedankt voor de tip!Reacties


 • Ton

  27 juli 2011 om 16:23

  Het lijkt mij dat iemand die zijn wachtwoord vergeet net zo gemakkelijk zijn Apple ID vergeet. Dus erg zinloos.

  En als je de sleutelhanger niet kunt inlokken wat heb je hier dan nog aan?

 • Marcel Kraan

  27 juli 2011 om 16:44

  Geweldig!!!

 • Richard IJzermans

  27 juli 2011 om 19:48

  @Ton ▸ Wat heb jij liever? een Mac weer je helemaal niet meer inkomt of een Mac waarbij je alleen geen toegang meer krijgt tot de sleutelhanger?

  Overigens kun je de sleutelhanger altijd weer unlocken als je het wachtwoord weer kunt herinneren.

  En ja.. voor Alzheimer patiënten zal het altijd een probleem blijven….

 • Pepijn Koning

  27 juli 2011 om 19:58

  Ton > Het wachtwoord van je Apple ID kun je altijd nog opvragen via een andere computer, dit is dus weldegelijk een hele handige feature!

 • vrolijkje

  28 juli 2011 om 8:41

  … en als je wel weer kunt inloggen kun je natuurlijk ergens op je mac het orig. wachtwoord hebben staan (bijvoorbeeld in een applicatie als 1password of gewoon in een documentje ergens)… ;)

Een reactie toevoegen: