26 juli 2011

10.7OS X Lion: Verbeteringen in de Mail applicatie

In Mac OS X Lion heeft de standaard mail applicatie een complete iOS 'make-over' gekregen. Naast de uiterlijke wijzigingen zijn er ook een groot aantal nieuwe en vooral handige features toegevoegd.

Nieuw interface

Als je Mail voor het eerst opent zie je direct het verschil. De indeling van het mail venster is gewijzigd, de traditionele horizontale indeling is vervangen door een kolommen weergave. Links de berichtenlijst en rechts de inhoud van de e-mail, hierdoor maakt de Mail app nu optimaal gebruik van het scherm. Mocht je niet kunnen wennen aan de nieuwe layout dan kun je de oude 'horizontale' weergave weer inschakelen met behulp van: Mail ▸ Voorkeuren ▸ Weergave ▸ Gebruik klassieke indeling.

Tijdens het schrijven van een e-mail heb je de beschikking over een nieuwe opmaakbalk, deze activeer je door op de 'A'-knop te klikken. De opmaakbalk geeft je de mogelijkheid om lettertypen, kleuren, stijlen en de alinea indeling te wijzigen.

Aanpassingen in berichtenlijst

Onder Snow Leopard had je al de mogelijkheid om verwante berichten te vertonen, hierdoor krijg je alle berichten behorende tot dezelfde conversatie te zien. In Mac OS X Lion is deze functie sterk verbeterd, in de nieuw weergave worden alle ontvangen berichten onder elkaar getoond en voorzien van een nummer.

Met behulp van de knop 'Toon verwante berichten' (links van de rode vlag) kun je ook de verzonden berichten toevoegen aan het overzicht, hierdoor is de complete conversatie zeer eenvoudig te terug te lezen.

Het is mogelijk om de optie 'verwante berichten' standaard te activeren, ga hiervoor naar Mail ▸ Voorkeuren ▸ Weergave ▸ Toon conversaties ▸ optie: 'Inclusief verwante berichten'.

De berichtenlijst in Mail is ook compleet opnieuw ontworpen, naast het onderwerp krijg je nu ook een voorvertoning van de e-mail te zien. Standaard bestaat deze voorvertoning uit twee regels, mocht dit niet genoeg zijn dan kun je dit aanpassen tot maximaal 5 regels. Ga hiervoor naar: Mail ▸ Voorkeuren ▸ Weergave ▸ Voortvertoning in lijst: aantal regels, eventueel kun je hier ook de voorvertoning in zijn geheel uitschakelen.

Verbeterde zoekfunctie

Wanneer je een zoekopdracht plaatst wordt er direct met behulp van de zoekterm naar contactpersonen en onderwerpen gezocht. Door te klikken op een suggestie pas je een filter toe waardoor je de zoekopdracht kunt verfijnen. Je kunt hierbij ook zoeken op basis van een datum.

Bij een zoekopdracht worden ook de naam en inhoud van bijlagen meegenomen in de zoekresultaten. Een erg handige optie om snel een bijlage terug te vinden.

Compatibiliteit

Voor de zakelijke gebruikers is de ondersteuning van Microsoft Exchange 2010 sterk verbeterd, dit geldt ook voor iCal en het Adresboek.

Bugs

Helaas zitten er nog aantal bugs in de Mail applicatie, meerdere gebruikers melden dat nieuwe e-mails niet verschijnt of dat de applicatie regelmatig crasht. De aanstaande 10.7.1 update zal de meeste van deze problemen verhelpen.Reacties


 • Antoinette

  26 juli 2011 om 9:48

  De A-knop werkt bij mij niet

 • Matthijs

  26 juli 2011 om 9:53

  Heeft iemand het al voor elkaar gekregen dat Mail verwijderd naar de prullenbak folder in Gmail? Volgens Gmail mag je verwijderde items niet aan vinken onder account instellingen. Als ik dit advies opvolg komen mails niet in de prullenbak folder. Wanneer ik het vinkje bewaar verwijderde items op de server aanvink, wordt er een map Deleted tems in Gmail aangemaakt… maar komen de mails dus niet in de prullenbak. Moeten we dit hardcoded instellen in een plist file of iets dergelijks?

 • Dirk

  26 juli 2011 om 10:19

  Ik heb Mail ook steeds als RSS reader gebruikt, maar de nieuwe versie is vreselijk traag. Heeft daar nog iemand ervaring mee? Met de gewone email account heb ik geen problemen, enkel met RSS. Een aparte RSS reader vond ik steeds overbodig wegens de beperkte streams die ik volg, maar ik ga er nu maar eens naar uitkijken.

 • Ype

  26 juli 2011 om 10:25

  ook nog een probleem bij mij is, dat ik meerdere accounts heb maar slechts 1 gebruik voor verzending. Wanneer ik per ongeluk een mail verstuur via een verkeerd account, wat dus niet wil, kan ik die mail niet terug vinden. (concepten, verstuurd) voorheen kreeg je meteen de mail weer voor je neus en kon je deze aanpassen. Dit duurt nu zeker erg lang of pas waneer je de mail app sluit en weer opent.

 • Ivo

  26 juli 2011 om 11:05

  Hotmail werkt hier nog helemaal niet via Exchange..

 • Allard

  26 juli 2011 om 11:23

  De ‘A’-knop ?????

 • Jeroen

  26 juli 2011 om 11:30

  Heb 4 in- en sent boxen en die zijn allemaal goed overgezet naar Mail Lion. Echter, 1 van de mailboxen:
  – gaf na conversie aan dat er 7 openstaande berichten zijn. Die zijn er evenwel helemaal niet, maar ‘mark all read’ helpt niet;
  – de counter blijft op 7 unread staan, als er nieuwe mail binnenkomt telt ie niet op.
  Heb ook de rebuild optie al toegepast, maar mailbox blijft aangeven dat er 7 ongelezen berichten zouden zijn…..

  Ondanks dit, vind ik de nieuwe mail eigenlijk wel fijn werken. Het terug vinden van berichten met verscheidene afzenders is door het groeperen van berichten in conversaties soms wel lastig: de zoekfunctie lijkt dan niet altijd helemaal goed te werken.

 • Richard IJzermans

  26 juli 2011 om 11:38

  Inderdaad de ‘A’ knop….

 • Joep

  26 juli 2011 om 11:59

  Ik zou willen dat ze eindelijk eens dat ‘automatisch gelezen’ optioneel maakte. Ik gebruikte daarvoor ‘True Preview’, maar die werkt niet meer in de nieuwe versie.
  Iemand een truck om dat wel te laten werken?

 • Patrick

  26 juli 2011 om 13:41

  Jammer, het is het net niet.

  Gebruik je Gmail of Google Apps dan komen concepten niet in je concepten folder van Gmail/Google Apps en is verzonden mail daar juist wel terug te vinden maar niet in het ‘verzonden mapje’ in Mail.

  Als het zo raar inconsequent blijft dan hou ik het lekker bij Sparrow.

  Fixen ze die ‘bugjes’? Dan heb ik Sparrow niet meer nodig.

 • allard

  26 juli 2011 om 14:15

  Als ik nieuwe mail selecteer krijg ik dus geen “A”-knop. Moet ik die toevoegen?

 • Joep

  26 juli 2011 om 17:13

  Misschien staat je mail op “plain text’. Dan kan je geen kleuren en lettertjes doen en dus zal de knop dan wel niet verschijnen…

 • Ron

  26 juli 2011 om 20:21

  Ik mis de optie ‘retour’. Daarmee werd een mailtje teruggezonden naar de afzender, zonder dat jouw mail-adres werd meegezonden.

 • Robert

  27 juli 2011 om 14:52

  Ook ik mis de optie “retour”…. Is daar een terminal-thingie voor? :D

 • Fred van den Berk

  27 juli 2011 om 23:38

  Ineens lijkt een toegevoegde afbeelding in de handtekening van mail te werken……zal het dan echt??????

 • Harold Bosch

  29 juli 2011 om 1:29

  @ Allard

  Ja, gewoon: Nieuw bericht ➞ Weergave ➞ Pas knoppenbalk aan….. ➞ en dan de A (Opmaak) naar de knoppenbalk slepen.

 • Kees

  29 juli 2011 om 15:21

  Komt de mogelijkheid ‘Bericht retour’ nog terug??

 • Digiben

  29 juli 2011 om 15:35

  Als ik mail open dan opent in de kolom ergens in het midden (in mijn geval mail uit april 2011)…dan moet ik eerste helemaal naar onder scrollen voor ik bij mijn nieuwe mail ben. Nog beter zou zijn als de nieuwe mail bovenaan stond…maar dat lukt dus ook niet

 • Rene

  30 juli 2011 om 10:12

  Hi, het zoeken in deze mail gaat bij mij niet goed. De hierboven getoonde opties komen bij mij niet tevoorschijn (van, aan, hele bericht) en helaas worden gewoon niet alle mails gevonden met de opgegeven tekst. Iemand suggesties??

 • Ilse

  30 juli 2011 om 14:48

  Weet iemand hoe je de lettergrootte van de (inkomende) mail kunt wijzigen? Op de cinema Display 27 inch is het niet te lezen en ik wil de resolutie vh scherm eigenlijk niet terugschroeven.

 • Roy

  31 juli 2011 om 11:27

  @Ilse:

  Bedoelje de postvak in?

  Van de e-mails kan het wel ga naar > Mail > Voorkeuren > Lettertypes & Kleur

 • Remco

  2 augustus 2011 om 11:04

  F**k, bij mij werkt het zoeken niet binnen de mail. Als ik wat intik zoekt hij alleen op ‘personen’ en ‘onderwerpen’. Ik moet eerst wat intikken voordat ik de keuze krijg op ‘van’ en ‘aan’ en daarbij blijft ‘geheel bericht’ lichtgrijs. En ik zoek nogal wat in mijn mail en dat kan nu dus niet meer. Zwaar minpuntje. Zit nu zelfs te overwegen om terug naar SL te gaan. Dit is echt dom.

 • Dennis

  3 augustus 2011 om 14:33

  Mis ook de optie ‘retour’ in de nieuwe versie van Mail…. iemand suggestie hoe deze optie terug te krijgen of eventuele alternatieven? Met sparrow kan het ook niet.

 • marco

  2 september 2011 om 18:51

  weet iemand hoe het icoon voor bijlage in Mail weer zichtbaar te krijgen is sinds Lion?

 • justin

  9 november 2011 om 22:23

  Bij mijn mail heb ik 1 probleem, ik heb een email account verandert voor me mail. nu heb ik dat gedaan en komt er ineens te staan dat ik 7 berichten niet heb gelezen maar ik kan ze nergens vinden? wie kan me daarbij helpen dat dat weggaat?

 • Clemens

  12 november 2011 om 19:14

  sinds 10.7 krijg ik geen straaljagergeluid bij het verzenden van een mail, hoe kan ik dat instellen?

 • Furia

  21 december 2011 om 14:56

  Hier worden de nieuwe berichten nog steeds niet weergegeven. Ik hoor wel een pingetje en het aantal nieuwe berichten gaat wel omhoog, maar wat nieuw is wordt pas zichtbaar als ik b.v. eerst even de map ‘Verstuurd’ aanklik en daarna weer naar Inkomend ga. Heeft iemand daar een oplossing voor? Ik heb Lion 10.7.2.

 • Anno

  5 februari 2012 om 13:55

  Waar is de adresboek knop gebleven? ben ik blind of is dat ergens anders verstopt?
  Ik mis het

 • Hares

  5 maart 2012 om 18:40

  ik ben van snow leopard overgestapt naar lion maar ik kan mijn mail niet instellen. ik weet niet of het te maken heeft met het feit dat mijn email adres op hotmail.nl eindigt i.p.v. hotmail.com. iemand nog ideeën??

 • Jane Klein

  15 maart 2012 om 12:19

  Ik stap ook maar over naar een nieuw mailprogramma; het is onmogelijk om mail terug te vinden. Bij het intypen van namen in de zoekfunctie vindt het programma alleen mail terug van contactpersonen die toegevoegd zijn aan adresboek; alle andere mails neemt hij niet mee. Ook kan ik alleen zoeken op ‘personen’ of ‘berichten’. Echt hopeloos geworden, dit programma.

 • Luc S.

  29 juli 2012 om 21:02

  Ik ben blijkbaar niet snugger genoeg om de zoekfunctie te gebruiken. Vind ik wat ik zoek? Heb ik echt alle resultaten binnen het bereik gevonden??… Daarbovenop krijg ik er de kriebels van dat de ene bijlage als een icoon wordt weergeven. De andere wordt dan weer leesbaar in het tekstbericht geplakt zonder dat ik, alweer domme ik, de reden hiervan snap. Ik geef het op en ga domme Thunderbird installeren. pfffff

 • Martijn Bouwman

  6 augustus 2012 om 21:52

  Dat linkerrijtje waar de binnengekomen mails staan, dat staat in veel te kleine letters, hoe krijg ik die groter (niet: mail>voorkeuren>lettertypes, dat werkt niet) ik kan ze nu haast niet lezen, moet speciaal daarvoor een leesbrilletje opzetten! Wie helpt me

 • Jozien Bensing

  11 juli 2014 om 10:51

  Ik kan de zoekfunctie in mijn exchange outlook niet meer vinden. Dat is uitermate hinderlijk omdat ik mijn emailprogramma ook als archief gebruik. Wie kan mij helpen?

 • Dees

  14 september 2014 om 20:48

  Weet iemand hoe ik bij mail verzenden of replyen het in een grotere weergave kan zien en tikken? Bij lezen appeltje + weet ik wel, maar bij de mail opmaken gaat dit niet, tenzij ik het lettertype op p18 zet maar dat is niet lekker lezen voor de ontvanger lijkt mij:) Graag tips!!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!