26 juli 2011

OS X Lion: Snel toegang tot de Bibliotheek map

Zoals we al eerder hebben gemeld heeft Apple in Mac OS X Lion ervoor gekozen om de Bibliotheek (Library) map in de thuismap van een gebruiker te verbergen door er de ‘hidden flag’ op toe te passen. Dit voorkomt dat er per ongeluk property lists en andere systeembestanden worden verwijderd.

Er zijn verschillende manieren om de Bibliotheek weer zichtbaar te maken met behulp van de 'Ga naar map' functie in OS X Finder en het commando chflags onder OS X Terminal. Apple heeft echter ook een soort van 'achterdeur' ingebouwd om snel en eenvoudig toegang tot de Bibliotheek map te krijgen.

Open Finder en ga naar de menubalk optie 'Ga', je krijgt nu een overzicht van de meest belangrijke mappen die aanwezig zijn op je Mac. In de lijst ontbreekt de 'Bibliotheek' map. Door de option⌥-toets in te drukken zal deze echter wel verschijnen. Klik op de optie 'Bibliotheek' en je krijgt direct toegang tot map.

Een handige manier om toegang te krijgen tot de Bibliotheek map zonder dat je deze voor iedereen zichtbaar hoeft te maken.


Reacties


 • René S

  26 juli 2011 om 10:43

  Inderdaad een makkelijke manier echter je kunt ook gewoon gaan in Finder naar Macbook van (naam), Macintosh HD, en dan staat daar ook de map Bibliotheek……(ingeval je niet meer weet welke sneltoets je moet gebruiken)

 • ibla

  26 juli 2011 om 12:06

  In de linkerbalk staat onder apparaten gewoon mijn systeemschijf. 1x daarop klikken en ik zie de bibliotheekmap.

 • Nils Breunese

  26 juli 2011 om 13:04

  @ibla: dat is wel een andere map dan die in het voorbeeld wordt geopend. In het eerste geval gaat het om ~/Library (je persoonlijke Bibliotheek-map) en in jouw geval gaat het om /Library (de globale Bibliotheek-map).

 • Reageert

  27 juli 2011 om 10:29

  Was al een keer genoemd: Joop Grannetia 20 juli 2011 om 22:45
  Een andere mogelijkheid is de option(alt) toets ingedrukt en de Library verschijnt in het Ga menu van de finder

 • Hans Dondorp

  1 maart 2013 om 11:28

  Op m’n iMac heb ik mijn gebruikersbibliotheek zichtbaar, maar in Time Machine zie ik hem niet.ook in TimeMachine -altijd- zichtbaar?

  (OS 10.8.2)

Een reactie toevoegen: