17 juni 2015

OS X: Altijd de bibliotheek weergeven in Finder

Finder icoon

Sinds OS X Lion heeft Apple besloten om de Bibliotheek (Library) map in de thuismap van een gebruiker te verbergen door er de ‘hidden flag’ op toe te passen. Dit voorkomt dat er per ongeluk property lists en andere systeembestanden worden verwijderd, wat kan leiden tot een niet werkende Mac.

Een prima veiligheidsoptie voor de beginnende OS X gebruikers maar de gevorderden gebruikers hebben waarschijnlijk liever de map direct tot hun beschikking vanuit Finder. Hieronder lees je terug hoe je de bibliotheekmap in Finder kunt activeren.

bibliotheek tonen in OS X

Open Finder en navigeer naar je thuismap, klik in de menubalk op 'Weergave' en selecteer 'Toon weergaveopties' of gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + J. Activver vervolgens in het venster de optie 'Toon bibliotheekmap'.

Wil je de map niet altijd weergeven, maar toch de bibliotheekmap benaderen? Klik dan in de menubalk op 'Ga', druk de option⌥-toets in en je zal merken dat de bibliotheekmap wordt toegevoegd aan het ga-menu.

Meer over Finder kun je hier terugvinden.Reacties


 • Ruud

  17 juni 2015 om 20:19

  Ik ben een beginnende Apple gebruiker, maar vraag me af waarom de gevorderde gebruiker graag bij de map bibliotheek komt wat staan er voor mappen in die aandacht nodig hebben en waarvoor ?
  In Windows zat een map preference die ik regelmatig leeg gooide maar dat lijkt bij de OS X anders te werken dus wat kan ik hier wel doen om de OS X te tweaken

 • Bremsy

  20 juni 2015 om 12:08

  Wanneer een programma zich vreemd gedraagt en afsluiten van het programma en opnieuw starten werkt niet, terwijl ook een herstart van de computer niets oplevert, kan het verwijderen van het voorkeursinstellingenbstand de oplossing brengen. di

 • Bremsy

  20 juni 2015 om 12:13

  Foutje…
  Deze bestanden staan in de bibliotheek en hebben als achtervoegsel “.plist”. Je moet wel uitkijken met het verwijderen van deze bestanden. Gooi ze niet meteen weg, maar hernoem ze of zet ze op het bureaublad, zodat je ze weer kunt terugzetten.
  Vooral wanneer een hernieuwde installatie van het programma niet help (de .plist bestanden blijven bij verwijderen van het programma vaak staan), is dit de oplossing.

  Ik heb dit in 8 jaar tijd een paar keer moeten doen om een programma weer aan de praat te krijgen

 • Nanne Dijkstra

  20 juni 2015 om 17:00

  Handige tip! Het is niet vaak nodig om in de bibliotheek bestanden aan te passen maar dit maakt het nog handiger.

 • Ineke

  22 juli 2015 om 14:45

  de toon bibliotheekmap is niet te vinden!
  ondertussen ben ik 6 uur bezig om alle tips te lezen en te proberen, maar niks, nada……
  Ik moet foto’s toch gewoon kunnen vinden, zelfs finder staat niet in de bibliotheek.
  graag advies.

 • joyce van lis

  21 september 2015 om 8:06

  ik kan nergens meer mijn bibliotheekmap vinden na een update,wie kan mij vertellen wat ik moet doen,
  vind het zonde als alle foto’s weg zijn,
  kan het bestand nergens vinden

 • Louise

  7 december 2015 om 11:16

  De instructie klopt niet. ‘Toon weergaveopties’ of gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + J’ leidt niet tot de mogelijkheid om ‘Toon bibliotheekmap’ te activeren.

  De instructie van ‘option’ ingedrukt houden klopt wél.

 • Martin

  7 december 2015 om 15:28

  Om naar de bibliotheek te gaan moet je klikken vanboven op de balk “Ga” vervolgens naar “Ga naar map” en daarna tik je in: ~/bibliotheek

 • Marc

  13 februari 2016 om 20:01

  hello allemaal,
  Ik begin met te vertellen dat ik hier maar een leek in ben..
  die “option” toets die heb ik niet? In mijn Finder staat geen thuismap.
  Ik kan langs GA gaan en dan kom ik in thuismap en zo dus naar bibliotheek en dan…kan ik niet verder. Mijn foto’s gaan niet meer open en als ik mijn Iphone aansluit staat er steeds bibliotheek sluiten… maar ik zou niet weten hoe?
  Iemand een idee of werkt deze link niet meer?

 • Stefan

  19 december 2016 om 17:01

  Hallo,

  Voor iedereen die zijn home, bibliotheek of wat voor map dan ook kwijt is. Je moet je finder openen, dan linksboven (naast het icoontje waar je afsluit e.d.) op finder drukken.

  Vervolgens ga je naar voorkeuren -> navigatiekolom, en hier kun je selecteren wat je allemaal in je balk wil hebben :)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!