15 januari 2014

OS X: Safari problemen oplossen

safari icon retinaIn sommige gevallen kan het voorkomen dat Safari in OS X zich vreemd gedraagt. Voorbeelden kunnen zijn het regelmatig crashen van een tabblad, traag reageren op handelingen of cache bestanden die corrupt zijn geraakt, waardoor afbeeldingen niet goed worden weergegeven. Vaak helpt het om even Safari opnieuw op te starten, echter is dit in bepaalde gevallen niet voldoende.

Dan kun je ervoor kiezen om Safari opnieuw in te stellen naar de standaardinstellingen. Dit kun je vrij eenvoudig doen via Safari zelf. Volg hiervoor onderstaande stappen:

Update: Sinds iOS 9.1.1 en OS X 10.11.3 hebben meerdere gebruikers last van een niet werkende Safari, hier kun je de oplossing lezen voor dit probleem.

• Open Safari
• Klik in de menubalk op 'Safari'
• Selecteer de optie 'Stel Safari opnieuw in'
• Er opent een extra popup-menu

safariinstellen

Selecteer hier alle opties die je opnieuw wilt instellen en bevestig door op 'Stel opnieuw in' te klikken. Bekijk onderstaand schema ter verduidelijking van de verschillende opties:

Wis geschiedenis: Activeer deze optie wanneer je de gehele webgeschiedenis wilt verwijderen. Daarnaast wordt ook de Cache geleegd, websitesymbolen verwijderd en de lijst met recente zoekopdrachten gewist.

Top Sites: Activeer deze optie om de Top Sites te verwijderen en te starten met de standaard Safari webpagina's.

Verwijder alle voorvertoningen van webpagina's: Activeer deze optie om alle voorvertoningen van bekeken webpagina's te verwijderen.

Stel alle locatiewaarschuwingen opnieuw in: Activeer deze optie om alle locatiegegevens die door websites zijn opgeslagen te verwijderen, op deze manier dienen alle webpagina's opnieuw toestemming te vragen.

Stel alle websitemeldingen opnieuw in: Wanneer deze optie is geactiveerd worden alle gegevens van websites die ooit toestemming hebben gevraagd om notificaties te versturen naar het berichtencentrum verwijderd.

Verwijder alle websitegegevens: Door deze optie te activeren worden cookies en andere gegevens verwijderd die websites op je Mac bewaren.

Verwijder bewaarde namen en wachtwoorden: Activeer deze optie om al je bewaarde wachtwoorden en gebruikersnamen te verwijderen.

Verwijder andere automatisch ingevulde formuliertekst: Door deze optie te activeren verwijder je de gegevens die je in een webformulier hebt ingevoerd terwijl de formulier-functie is ingeschakeld.

Wis de lijst 'Downloads': Deze optie spreekt voor zich, de lijst met gedownloade bestanden wordt gewist. De gedownloade bestanden blijven echter aanwezig op je Mac in de downloads-map.

Sluit alle Safari-vensters: Activeer deze optie om alle openstaande Safari-vensters af te sluiten.

Let op, deze optie is alleen beschikbaar voor OS X Mavericks of eerder. Latere versies worden niet meer ondersteund.

Meer over Safari kun je hier terugvinden.


Reacties


 • Rogier

  15 januari 2014 om 21:30

  Soms kan het geen kwaad om een tip nog een keer langs te laten komen voor mensen die deze site nog niet zo lang geleden hebben ontdekt.

 • Annie

  16 januari 2014 om 15:40

  Ik ben blij met de tip!

 • Frans

  27 april 2014 om 21:10

  Hoi!
  heb een probleem met Safari. Als ik de opdracht “Stel Safari opnieuw in” wil uitvoeren dan loopt dit programma vast. Iemand ervaring mee??

 • Wesley Fabry

  1 mei 2014 om 8:55

  He, stel je vraag eens op http://www.appletips.nl/genius

 • ruud

  23 mei 2015 om 10:53

  hier macbook pro Yosemite heb ik deze optie stel safari opnieuw in helemaal niet

 • Salp

  25 mei 2015 om 12:22

  Wat te doen als Safari geblokkeerd wordt door een gijzelvirus.
  Wat te doen om deze virus te weren

 • jan

  5 juni 2015 om 18:38

  ik heb ook een macbook pro en Yosemite maar niet de ‘optie stel safari opnieuw in’. Wat kan ik doen? Hoe kan ik deze optie wel vinden? Ik kan mij niet meer inloggen bij online banking sites etc.

 • Dirk

  3 november 2015 om 19:03

  Safari opnieuw instellen op appletips

  Oplossing Appletips
  • Open Safari
  • Klik in de menubalk op ‘Safari’
  • Selecteer de optie ‘Stel Safari opnieuw in’
  • Er opent een extra popup-menu

  Gemakkelijk dus
  Alleen zie ik de optie ‘Stel safari opnieuw in’ niet.

 • Wesley Fabry

  3 november 2015 om 19:28

  Sinds oSX Yosemite is deze optie niet meer beschikbaar..

Een reactie toevoegen: