5 mei 2015

BasisOS X: Een schermafbeelding maken

Soms is het handig om te weten hoe je een schermafbeelding (schermafdruk, screenshot) moet maken van je Mac. Vooral bij problemen met je Mac krijg je regelmatig de vraag om een schermafbeelding te maken om deze vervolgens door te sturen.

In OS X heb je de mogelijkheid om standaard een schermafbeelding te maken van je gehele scherm, een gedeelte hiervan of een bepaald venster. Deze schermafbeeldingen kun je maken met toetscombinaties, hoe lees je in onderstaande procedure.

Volledig schermafdruk maken

shift⇧ + cmd⌘ + 3
Deze toetsencombinatie maakt onmiddellijk een schermafbeelding van het gehele scherm.

Hoe een schermafbeelding maken in OS X

Schermafdruk van een bepaald gebied

shift⇧ + cmd⌘ + 4
Hiermee kun je een bepaald gebied op het scherm selecteren waarvan een schermafbeelding moet worden gemaakt. Dit kan met een kader, deze kun je activeren door je muisaanwijzer te plaatsen, klikken, vasthouden en slepen. Zodra je los laat is de schermafbeelding gemaakt.

Schermafdruk van een bepaald element

shift⇧ + cmd⌘ + 4 + spatie
Met deze toetscombinatie kun je een schermafbeelding maken van een interface element bijvoorbeeld de menubalk, het dock, iconen, vensters, etc. Na het activeren verschijnt er een fototoestel, plaats deze op het element en klik om de schermafbeelding te maken.

De gemaakte schermafbeeldingen worden standaard automatisch op het bureaublad geplaatst. Door het toevoegen van de ctrl^-toets aan de bovenstaande toetscombinaties wordt de afdruk op het OS X klembord geplaatst, deze kun je weer plakken in ieder willekeurig programma met de toetscombinatie cmd⌘ + V.

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • escom

  5 mei 2015 om 9:47

  waarom toch zo’n moeilijke toetscombinaties gebruiken. Ik heb mijn schermafbeelding op de o,gebruikte F19 gezet en de selectie van het scherm op F18. ( kan natuurlijk ook op de ongebruikte F13 tot F17). één klik met één vinger, kan niet simpelmer voor iets wat ik alle dagen minstens 10 x maak.

 • Koen

  5 mei 2015 om 9:52

  Het is niet onnodig moeilijk, dit is standaard door Apple ingebouwd in OS X, bovendien kun je meer door vensters te kiezen of zelf een selectie te maken. Wat jij doet is zelf iets instellen en ja dat is dan misschien wel een tip van jou, maar bovenstaande kan al standaard. Ik zie de meerwaarde niet.

 • Erwin

  5 mei 2015 om 13:01

  Een ‘schermafdruk van een bepaald element’ werkt bij mij anders. Bij mij moet je na shift + cmd + 4 nog de spatie indrukken.

  Het is precies als ‘Schermafdruk van een bepaald gebied’ maar dan voeg je na de 4 nog de spatie toe aan je toetscombinatie.

  Wesley, check dit even. volgens mij staat het fout in het artikel en de video.

 • Wesley Fabry

  5 mei 2015 om 13:05

  @Erwin, klopt die was ik er vergeten bij te zetten, bedankt voor het melden…

 • Theo Blokker

  5 mei 2015 om 16:58

  ………óf je klikt in “Programma’s” op “Hulpprogramma”s” en vervolgens op “Schermafdruk”. Deze app kan je ook gebruiken om via “Leg vast” op een eenvoudige manier een schermafdruk te maken. (mét alle in het bovenstaande artikel genoemde opties!)

 • Marc van Maastricht

  5 mei 2015 om 17:48

  Het maken van schermafbeeldingen in Mac OS X is zelfs nóg leuker:

  Houd de muisknop vast nadat je met shift + cmd + 4 (al dan niet met ctrl erbij) een selectie hebt gemaakt en, TERWIJL je de muisknop vasthoudt:
  • houd de alt-toets ingedrukt en pas je selectie verder aan in alle richtingen aan, of
  • houd de shift-toets ingedrukt en pas je selectie aan óf in horizontale richting óf in verticale richting.

  Gedurende het selecteren kun je afwisselend de alt- en de shift-toets loslaten en weer indrukken.

 • Marc van Maastricht

  5 mei 2015 om 17:50

  @Theo Blokker: klopt. Het aardige van de Schermafdruk-applicatie is dat je ook de muisaanwijzer nog kunt meenemen in je opname.

 • Erwin

  5 mei 2015 om 19:55

  Wow, mijn comment, waar ik het nog uitleg en help wordt zomaar verwijderd??

 • Erwin

  5 mei 2015 om 19:57

  wow, sorry, deze comments doen heel raar. Opeens zie ik ze allemaal weer. Mijn excuus.

 • Wesley Fabry

  5 mei 2015 om 20:02

  Vast een cache probleempje ;-)

 • Daniël uit Rotterdam

  5 mei 2015 om 20:05

  Ik heb thuis iets gevonden dan kan je een printscreen maken van een hele pagina, ook wat buiten beeld is! Als ik thuis zoek ik de naam even op…

 • Daniël uit Rotterdam

  6 mei 2015 om 7:57

  Het is “Awesome Screenshot”…

 • Elle

  4 november 2015 om 22:36

  Misschien voor velen een belachelijke vraag, maar voor mij momenteel door omstandigheden belangrijk.
  Ik kijk overdag naar Utopia live op mijn MacBook Pro. Daar heb je ook een Krant met onderwerpen/hoofdstukken over de gebeurtenissen van die dag, incl. een filmpje. Onderaan het scherm staat het hoofdstukje Commentaar, daar kunnen streamers opmerkingen plaatsen. Dit heb ik ook gedaan tot enkele weken geleden.
  Alles doet het redelijk goed, de live beelden en de krant maar onder Commentaar blijft het bij mij wit, leeg en/of er draait continue een “wieltje” (=rondje van streepjes) rond.
  Af en toe, als er net een nieuw onderwerp wordt geplaatst en ik open die, dan zie ik nog wel de commentaren van de streamers staan maar enige tijd later kan ik die ook niet meer zien of meeschrijven.
  Weet iemand hoe dit komt? Heb ik misschien toetsen ingedrukt op mijn toetsenbord waardoor dit is geblokt? Heb wel een keer “cmd ingedrukt en alles toetsen”, maar later nogmaals gedaan om te kijken of ik het daarmee kon verhelpen, maar niets helpt. De commentaren worden niet meer “gedownload”, het veld blijft leeg.

  Hopelijk kan iemand mij hiermee helpen?

  Bij voorbaat dank,

  Elle

  Daaronder st

 • Wesley Fabry

  5 november 2015 om 10:09

  Elle, lijkt me sterk dat het te maken heeft met je Mac zelf, heb je het ook in andere browsers zoals Chrome of Firefox? Je kunt de vraag aan de website beheerde voorleggen of stel je vraag nogmaals op http://genius.appletips.nl

 • Ton Broeders

  25 juli 2016 om 14:41

  Mijn schermafdruk op de macbook cmd+shift+4 wordt niet opgeslagen op mijn scherm maar op dropbox. Hoe kan ik dat weer herstellen?

 • Wesley Fabry

  25 juli 2016 om 15:48

  @ton dat kun je aanpassen via de voorkeuren (instellingen) van dropbox.

 • Celine

  27 december 2016 om 10:47

  Hi,
  als ik een schermafbeelding maak (cmd+shift+4) en ik sla deze op in dropbox en ik wil deze versturen via email, ontvangt diegene hem van mij erg klein en kan hij deze niet vergroten want de dan wordt de foto troebel… hoe los ik dit op?

 • HansPolderman

  28 januari 2017 om 8:58

  Afdruk gemaakt en vervolgens nergens meer te vinden. Op het klembord gekopieerd en v erstuurd naar weet ik wel niet wie. Apple wordt een steeds grotere rotzooi. Na lang zoeken iets teruggezet met ctr V staat het in png. Tuurlijk , dat gebruikt niemand. Als Apple er de laatste 5 jaar niet zo een bende van had gemaakt had ik mijn Imac allang vervangen en tevens nog een iphone gehad. Hoe langer mensen op school hebben gezeten hoe dommer ze zijn, de troep wordt steeds groter.

  Zelfs een gmailadres of hotmail kent deze shit nog niet.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!