29 januari 2011

OS X: Snel fonts bekijken in Finder

Wanneer je een font wilt bekijken onder Mac OS X dan kan je daarvoor de standaard applicatie ‘lettertypecatalogus’ voor gebruiken. Maar zoals bij veel functies in Mac OS X zijn er ook alternatieve methodes mogelijk.

De systeem fonts worden standaard opgeslagen in de map: [root] /Bibliotheek/Fonts. Je kan snel naar deze map browsen met behulp van Finder of de toets combinatie cmd⌘ + shift⇧ + G. In de box die nu verschijnt kan je het pad invullen. Je kan in de box de tab-toets gebruiken om het pad aan te vullen na het intypen van enkele letters.

Fonts die behoren tot geïnstalleerde applicaties worden opgeslagen in je home map, het pad hiervoor is: ~/Bibliotheek/Fonts.

Als je een font map hebt geopend in de Finder lijstweergave, selecteer dan een font en gebruik de spatiebalk om deze te bekijken met de Quicklook feature van OS X. Je kan nu eenvoudig door de verschillende fonts browsen. In het Quicklook preview worden de cijfers plus alle letters weergegeven.

Wanneer je de map bekijkt in symbool weergave dan zal je zien dat de iconen worden weergegeven in het lettertype. Hoewel deze optie alleen de letters ‘A’ en ‘g’ laat zien krijg je toch een aardige indruk van het hoe het lettertype eruit ziet, op dat moment kan je ook gebruik maken van de Quicklook feature om het lettertype gedetailleerd weer te geven.

Natuurlijk kan je ook gebruik maken van de Cover Flow weergave in Finder, dit geeft het zelfde resultaat als in de symbool weergave alleen kan je nu op een iTunes-achtige manier door je fonts scrollen.

Brain bedankt voor de tip!Reacties


  • Jos

    30 januari 2011 om 0:26

    Waarom niet Spotlight gebruiken? “font” intypen is voldoende en daarna de map openen met cmd+enter. Er kan zelfs met de specifieke naam van het font gezocht worden en dan ook weer cmd+enter en daarna spatiebalk om het font met quicklook te zien.
    Spotlight is voor mij het commandocentrum van mijn computer.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!