14 oktober 2013

OS X: Snel naar het begin van een pagina scrollen

safari icon retinaHandige functies in OS X moeten niet altijd moeilijk zijn of veel kennis vragen. Soms zijn de kleine dagelijkse irritaties heel makkelijk op te lossen, een mooi voorbeeld hiervan is het navigeren op een webpagina.

Wanneer je ook een iOS gebruiker bent weet je vast en zeker dat je snel naar het begin van een webpagina kunt navigeren door op de statusbalk bovenin het scherm te tappen. In OS X is dit helaas niet mogelijk, maar is er een snel en makkelijk alternatief.

Wanneer je aan het surfen bent op een webpagina en je wilt onmiddellijk terugkeren naar het begin (bovenkant) van de webpagina dan is dat mogelijk door de cmd⌘-toets in gedrukt te houden en vervolgens op de pijltoets omhoog te drukken. Vervolgens navigeer je direct naar het begin van de webpagina, dit bespaart je een hoop scroll werk.

safarinavigeren

Wanneer je de cmd⌘-toets in gedrukt houdt en vervolgens de pijltoets omlaag indruk, navigeer je naar het einde (benedenkant) van de webpagina. Deze toetscombinatie kan ook worden gebruikt in andere applicaties zoals: Mail, Terminal, Chrome, Teksteditor, Pages, enzovoorts. Een handige tip, zeker en vast voor de beginnende Mac gebruiker.

Meer over Safari kun je hier terugvinden.Reacties


 • RoB

  14 oktober 2013 om 13:20

  En omgekeerd -naar beneden- werkt het ook zo (cmd⌘ – pijltje omlaag).

 • Nick Seamore

  14 oktober 2013 om 14:16

  Option + pijtje naar beneden of omhoog zorgt ervoor dat je een paginahoogte naar beneden of omhoog gaat.

 • Godfried

  14 oktober 2013 om 18:38

  nog makkelijke voor 1 scherm naar beneden: de spatiebalk
  (naar boven shift spatiebalk)

Een reactie toevoegen: