25 maart 2014

OS X: Standaard de liniaal in teksteditor verbergen

tekst editor retina texteditApple heeft uiteraard ook standaard een editor voor tekstbestanden toegevoegd aan OS X, deze heeft de naam 'Teksteditor'. Uiteraard is ook de applicatie 'Pages'op vele Macs aanwezig, deze kun je downloaden in de Mac App Store. Wanneer je regelmatig de OS X Teksteditor gebruikt zal je gemerkt hebben dat er standaard een liniaal aanwezig aan de bovenkant van het pagina venster.

Dit kan uiteraard erg handig zijn, maar sommige ervaren dit als storend. Het is mogelijk om tijdelijk de liniaal te verbergen, maar telkens wanneer je een nieuw venster opent verschijnt deze opnieuw. Met behulp van een Terminal commando kun je standaard de liniaal verbergen in ieder nieuw Teksteditor venster. Volg hiervoor onderstaande stappen:

• Sluit Teksteditor af
• Open Terminal via Programma's ▸ Hulpprogramma's
• Voer onderstaand commando in:

 defaults write com.apple.TextEdit ShowRuler 0

textedit terminal

Wanneer je nu teksteditor opent is de liniaal verdwenen en zijn de functie omgedraaid. Dit wil zeggen dat je nu de liniaal tijdelijk kunt tonen, dit doe je via de toetscombinatie cmd⌘ + R of via Opmaak ▸ Tekst ▸ Toon liniaal. Wanneer je standaard de liniaal opnieuw wilt tonen dien je onderstaand commando in te voeren in Terminal.

defaults write com.apple.TextEdit ShowRuler

Meer over Teksteditor kun je hier terugvinden.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!