Menu

28 februari 2015

ScreencastOS X: Tekst laten voorlezen

algemeen OS X logo

Zoals in iOS is het ook in OS X mogelijk om tekst te laten voorlezen. Dit is handig voor mensen met een visuele beperking of gewoon omdat je die extreem lange tekst niet zelf wilt lezen. Tekst kun je laten uitspreken op een erg eenvoudige manier, markeer de tekst en klik vervolgens met een secundaire (rechtermuisknop) klik op de gemarkeerde tekst.

Selecteer in het context menu ‘Spraak’ en vervolgens de optie ‘Start spraakfunctie’. Onmiddellijk wordt de tekst voorgelezen, mocht de stem niet bevallen dan kun je hem aanpassen.

tekst uitspreken

Dit doe je via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dicteren en spraak ▸ Tekst-naar-spraak ▸ Systeemstem. Open het drop-down menu en kies een stem, via ‘Pas aan’ kun je meerdere stemmen kiezen.

Is het zoeken in het context menu te veel werk? Vink dan in de instellingen de optie ‘Spreek geselecteerde tekst uit bij indrukken toetscombinatie’ aan, vanaf dat moment kun je na het markeren van de tekst de toetscombinatie option⌥ + esc indrukken om de tekst uit te spreken.

Meer over Systeemvoorkeuren kun je hier terugvinden.
Gerelateerde tips:
Reacties


 • Ronald 28 februari 2015 om 13:26

  Op een Engelstalig ingestelde Mac wordt een Nederlandse in het Engels uitgesproken. Hoe kan ik deze tekst toch in het Nederlands laten uitspreken?

 • Daniël 1 maart 2015 om 10:27

  Weten jullie ook hoe je op iOS WhatsApp berichten kan laten uitspreken zonder te kopiëren en plakken?

 • rik 3 februari 2016 om 11:25

  Weet iemand hoe je de uitgesproken tekst tijdelijk kunt onderbreken (pauze)? Ik zou eigenlijk alle afspeelfuncties willen hebben. De regulier toesten werken bij mij niet. Daarmee start Itunes. Nu draait de geselecteerde tekst in een keer af en kun je hem alleen stoppen en weer opnieuw beginnen.

 • mestach 30 september 2016 om 17:07

  kan ik ook de tekst van Word laten voorlezen

 • Wesley Fabry 30 september 2016 om 18:27

  @mestach als het niet lukt via bovenstaande tip dan werkt het niet. Ondersteunt word dit niet.

Een reactie toevoegen: