20 maart 2014

OS X Terminal: Bestanden downloaden met curl

terminal icon retinaDe meeste Mac gebruikers zullen de standaard in OS X aanwezig Safari browser gebruiken voor het downloaden van bestanden. Er is echter nog een manier bestanden te downloaden, namelijk met behulp van het curl commando in OS X Terminal.

Een voordeel van deze alternatieve manier is dat Safari niet geopend hoeft te blijven bij het downloaden van grote bestanden. Daarnaast krijg je in het Terminal venster tijdens het downloaden extra informatie zoals de download snelheid. Hierdoor kan het commando ook gebruikt worden voor het uitvoeren van een speedtest.

Het curl commando kun je gebruiken wanneer een bepaald bestand (bijvoorbeeld mp3) wordt geopend als een webpagina in je browser en het hierdoor niet kunt downloaden.

Open OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en maak als volgt gebruik van het curl commando :

curl -O url

Let op dat je een hoofdletter O gebruikt, met deze optie geef je aan dat je naam bestandsnaam wordt behouden en dat het bestand moet worden wegschreven op de harddisk. Vanzelfsprekend dien je 'url' te vervangen door de url die verwijst naar het bestand dat je wilt downloaden.

Een voorbeeld:

curl -O http://speedtest.wdc01.softlayer.com/downloads/test100.zip

Schermafbeelding 2014-03-17 om 16.04.10

De bestanden worden gedownload in de map van waaruit je het commando initieert. Bij het open van een nieuwe Terminal venster is dit het pad /Users/gebruikersnaam wat overeenkomt met de thuismap van het actieve account in OS X Finder.

Wil je de bestanden downloaden in de 'Downloads'-map, maak dan voor curl gebruik van het commando 'cd' (change directory).

cd ~/Downloads

Met de ~ in het commando wordt de locatie van je thuismap aangegeven, de locatie waarin de Downloads map aanwezig is.

Met behulp van het 'pwd' commando kun je in Terminal het huidige pad bekijken, 'pwd' is een afkorting van 'present working directory'.

pwd


Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!