1 juni 2011

OS X Terminal: Het top commando

Met het top commando onder OS X Terminal is het mogelijk om snel een overzicht te krijgen hoe je Mac presteert en hoeveel resources de applicaties in beslag nemen. Het commando is een vereenvoudigde versie van de Activiteitenweergave applicatie die standaard aanwezig is in Mac OS X (Programma's ▸ Hulpprogramma's).

In de Activiteitenweergave applicatie is het mogelijk met behulp van de kolommen te de gegevens te sorteren op bijvoorbeeld het processor gebruik en dergelijke. In de meeste gevallen wil je zien welk (achtergrond)proces of applicatie het meeste gebruik maken van de processor of het geheugen. Met behulp van de -o optie kun je het resultaat van het top commando hierop aanpassen.

Wanneer je een gesorteerd overzicht wilt hebben van het processorverbruik dan kun je gebruik maken van de volgende opties:

top -o cpu

Voor een dergelijk overzicht op basis van het geheugengebruik kun je gebruik maken van:

top -o rsize

De weergave van de top informatie kun je uitbreiden door simpelweg het Terminal venster te vergroten. Naast cpu en rsize kun je ook gebruik maken van de overige labels die boven de kolommen worden weergegeven, let hierbij op dat je alleen gebruik maakt van kleine letters.Reacties


 • Anske

  1 juni 2011 om 10:10

  Zelf gebruik ik onderstaand top commando voor het weergeven op mijn achtergrond met GeekTool. Ik krijg het echter niet voor elkaar op de CPU weer te geven.. hij staat nu bij alle processen op 0.0

  top -l1 -n20 -o rsize -stats command,CPU,rsize,vsize,threads -i 10 | grep -0 +

 • Dines

  1 juni 2011 om 10:20

  Top. Bedankt voor de tip.

  Ik vraag me af of er ook een (Simple) Terminal Command is om het Geheugen ter verversen?

 • Mausy

  1 juni 2011 om 18:36

  @Anske

  ook al cpu met kleine letters geprobeerd?

 • Mausy

  1 juni 2011 om 18:41

  @Dines: du
  Het nut om je geheugen te “verversen” is er vaak niet. Lees eerst dit: http://support.apple.com/kb/ht1342 en bedenk dan nog eens waarom je je geheugen wilt “verversen”

 • E.v.d.Weijden

  7 juni 2011 om 12:08

  In Excel (MAC) wil ik een commando maken om de inhoud van een door mij geselecteerd gedeellte van Excel te kunnen wissen, i.p.v. steeds bewerken – wissen – inhoud te kiezen. Ik zoek me wezenloos maar vind de oplossing nog niet.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!