25 juli 2009

OS X Terminal: uptime, netstat en top

terminal-png

OS X Terminal geeft je toegang tot de UNIX wereld onder de motorkap van Mac OS X. Het bied een groot scala aan zeer interessante en krachtige UNIX commando's. Deze commando's zijn onder te verdelen in diverse groepen.

In deze post kijken we naar drie commando's uit de categorie 'statistieken' die je informatie geven over de activiteiten die zich diep verborgen afspelen in je Mac.

uptime


uptime-terminal

uptime is een simpel commando dat laat zien hoe lang je Mac operationeel is sinds de laatste (her)start van het systeem. Achter de uptime wordt de gemiddelde belasting van het systeem weergegeven over een periode van 1, 5, en 15 minuten.

netstat


terminal-e28094-top

Met het netstat commando krijg je een overzicht van alle actieve TCP en UDP netwerk verbindingen op je Mac. Wanneer je de optie netstat -w 1 gebruikt krijg je iedere 1 seconde een overzicht van de hoeveelheid data die op dat moment wordt ontvangen en verzonden. 
Tevens wordt het aantal pakketen, errors en collisions weergegeven. Dit commando kan handig wanneer je internet verbinding om een duistere reden traag is geworden. In het netstat overzicht kan je eenvoudig herleiden welke applicatie veel netwerk verkeer genereert.

top

top-terminal

Het top commando geeft je een overzicht van de processen die op dat moment je Mac het zwaarst belasten. De gegevens die je ziet verschijnen zijn gelijk aan die van de grafisch variant 'Activiteitenweergave' het grote verschil is dat 'top' zelf bijna geen resources gebruikt. Doormiddel van Q sluit je het top overzicht af.

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • Digistorm

  25 juli 2009 om 13:33

  Ik zou persoonlijk top afsluiten met ‘q’ (dus de letter q indrukken) want dat is volgens mij ook de bedoeling. Verder kun je zien dat top zelf nogal veel resources gebruikt en dus een vertekend beeld kan geven. Ik gebruik zelf top met de volgende extra opties:

  top -FRS

  Dit zet een aantal cpu verslindende opties uit (je zult 3 kolommen zien met nullen) maar de meest essentiële gegevens zoals cpu gebruik en geheugen gebruik blijven werken.

 • Biker

  25 juli 2009 om 14:52

  Top sluit je af met ‘q’. Met Ctrl-Z plaats je top in de achtergrond en is met ‘fg’ weer in de voorgrond te tonen.

 • Martin Volder

  25 juli 2009 om 20:11

  top -u
  Hiermee sorteer je op CPU-gebruik.
  Tik vervolgens:
  s
  en dan kan je een update interval invullen, bijvoorbeeld:
  9
  gevolgd door en return, daarmee ververst de lijst elke 9 seconden.

  top is ook heel handig als een computer vastzit, vaak kan je (mits je extern inloggen aan hebt staan natuurlijk) met ssh toegang krijgen.

Een reactie toevoegen: