7 juni 2014

OS X: Vensters minimaliseren door dubbel te klikken

dock icon retinaOS X staat bekend om zijn strak design en handige opties om het gebruik van de Mac tot een hoger niveau te brengen. Als Mac gebruiker worden we verwend met tal van handige toetscombinaties en snelle multi-touch gestures. Stiekem gebruiken we steeds meer van deze toetscombinaties en halen we er veel voordeel uit.

Met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + M is het mogelijk om het actieve venster te minimaliseren. Deze optie werkt snel en is eenvoudig in gebruik. Wanneer je alle vensters van een bepaalde applicatie wilt minimaliseren kun je de toetscombinatie option⌥ + cmd⌘ + M gebruiken.

Naast de toetscombinaties kun je in de titelbalk van een venster klikken op het middelste bolletje links boven. Echter kan het nog sneller door te dubbel klikken op de titelbalk van een venster. Hiervoor dien je wel de optie te activeren in de instellingen van je Mac. Dit doe je via :  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dock

dubbelminimaliseerdock

Schakel de optie 'Minimaliseer venster door dubbel te klikken op titelbalk' in. Wanneer deze optie is geactiveerd kun je door te dubbelklikken in de titelbalk het venster minimaliseren. Dit kun je doen door effectief te klikken of door te dubbeltappen op je trackpad. Deze optie werkt ook voor vensters die niet actief zijn en op de achtergrond zijn geopend.

Ben je in het bezit van een Mac met OS X Lion of eerder dan vind je deze optie terug onder  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Algemeen

Meer over Dock kun je hier terugvinden.Reacties


 • K. Visscher

  9 december 2014 om 2:27

  “To tap” in Engels is in het Nederlands is “tikken”.
  Bijvoorbeeld “I tapped him on the shoulder” betekent “Ik tikte hem op de schouder”.
  ‘double tap” in het Engels is dus “dubbel tikken”.
  “Tappen” in het Nederlands is “vloeistof uit een kraan laten stromen”, bijvoorbeeld “Een biertje tappen”.
  Door dit verkeerd te gebruiken kan je een hoop verwarring stichten, in het bijzonder bij mensen die niet aan computergebruik gewend zijn.

Een reactie toevoegen: