21 november 2014

OS X: Verwijder de schaduw rondom schermafbeeldingen

Misschien maak je wel eens schermafbeeldingen van een venster in OS X. Dit kan om verschillende redenen zijn of je vindt het gewoon erg leuk om te doen. Een schermafbeelding maken van je hele scherm kun je doen door de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + 3.

Wil je een schermafbeelding maken van één bepaald venster of onderdeel dan kun je de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + 4 gebruiken. Plaats je muisaanwijzer op het venster waarvan je een schermafbeelding wilt en druk op de spatiebalk. Je zal merken dat de muisaanwijzer een camera wordt en klik vervolgens op het venster om de schermafbeelding te maken.

Veel OS X gebruikers vinden de schaduw achter de vensters vervelend, deze kun je eenvoudig verwijderen met een Terminal commando zodat deze nooit meer worden toegevoegd. Hoe lees je in onderstaande procedure:

schermafbeelding-zonder-schaduw

Open Terminal via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s en kopieer onderstaand commando en plak deze in het terminalvenster:

defaults write com.apple.screencapture disable-shadow true; killall SystemUIServer

Wanneer je nu een schermafbeelding maakt wordt de schaduw niet meer toegevoegd aan de afbeelding. Wil je liever toch weer de schaduw terug? Dan dien je in bovenstaand Terminal commando 'true' te vervangen door 'false'. Let op, deze tip werkt alleen in OS X Mavericks en OS X Yosemite.

Meer over Terminal kun je hier terugvinden.Reacties


  • L. van der Graaff

    26 januari 2015 om 11:51

    op mijn bureaublad van de MacBook Pro staan een aantal schermfbeeldingen die ik wil verwijderen. Als ik dat doe met Cmd+backspace(+shift) dan komt er een melding dat Finder wijzigingen wil aanbrengen en dat moet ik autoriseren.
    Is er een manier om die screenshots direct in de prullenbak te doen belanden??? En hoe is e.e.a. ontstaan? (andere screenshots gingen gewillig de prullenbak in)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!