17 maart 2015

OS X: Een schermafdruk maken zonder schaduw

schermafbeelding icon retina

Onder OS X is het mogelijk om van een venster of bepaald gedeelte van het scherm een afdruk te maken, dit doe je door de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + 4 te gebruiken.

Na het indrukken van de toets combinatie verschijnt een 'hair'-cursor op het scherm. Klik met de primaire muisknop en houd deze ingedrukt om het gewenste gedeelte (rechthoek/vierkant) te selecteren. Hierna zal op het bureaublad de schermafdruk verschijnen.

Schermafdruk venster

Je kunt de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + 4 ook gebruiken om een schermafdruk te maken van een bepaald venster. Druk hiervoor na het activeren op de spatie, de cursor wijzigt nu in een foto camera. Verplaats de cursor naar het venster waarvan je een schermafdruk wilt maken, bevestig je keuze met behulp van een muisklik.

cmd⌘ + shift⇧ + 4Spatie ▸ Selecteer venster ▸ muisklik

Schermafbeelding shaduw

Schermafdruk venster zonder schaduw

Als je de schermafdruk opent in bijvoorbeeld de voorvertoning applicatie dan zal je zien dat er een schaduw is toegevoegd aan het venster. Mocht je een schermafdruk willen hebben zonder deze schaduw dan is dat ook mogelijk. Hiervoor gebruik je de bovenstaande methode, echter voordat je met de muisklik het venster bevestigt houd je option⌥ ingedrukt.

cmd⌘ + shift⇧ + 4Spatie ▸ Selecteer venster ▸ Houd option⌥ ingedrukt ▸ muisklik.

Schermafbeelding zonder shaduw

Schermafdruk volledig scherm

Mocht je een schermafdruk willen hebben van het volledige scherm, gebruik dan de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + 3.Reacties


  • Ruben

    17 maart 2015 om 9:31

    Handig! Bedankt!

  • Alex

    17 maart 2015 om 17:40

    Inderdaad. Erg handig!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!