8 februari 2013

OS X: Vier handige tips voor Finder (Deel 2)

Afdrukken vanuit Finder

Je kunt eenvoudig een document rechtstreeks afdrukken vanuit een Finder venster zonder dat je daarvoor het document hoeft te openen. Om een document af te drukken selecteer je het document in Finder en ga je naar: Finder ▸ Archief ▸ Druk af, of je maakt gebruik van de toetscombinatie: cmd⌘ + P.

Het document zal worden geopend, de applicatie stuurt de opdracht door naar de printer met de standaardinstellingen en zal automatisch weer worden afgesloten.

drukaffinder

Nieuw Finder venster

Standaard wordt in OS X standaard een nieuw Finder venster geopend met een overzicht van alle bestanden. Niet iedereen vindt deze optie handig en veel gebruikers zouden liever de Thuismap automatisch laten openen zodra er een nieuw Finder venster wordt geopend. Deze optie kan worden geactiveerd in het voorkeuren-menu van Finder.

Ga hiervoor naar Finder ▸ Voorkeuren… ▸ Algemeen

Selecteer een map naar keuze bij de optie 'Toon in nieuwe Finder-vensters'. Sluit het voorkeuren-menu, de wijzigingen zijn per direct actief.

Bestandsnaam wijzigen

In OS X kun je de naam van een bestand met slechts één enkele klik wijzigen in Finder. Hiervoor dient de lijst- of kolomweergave geactiveerd te zijn. Om een bestandsnaam te wijzigen selecteer het bestand of map en druk je op de enter-toets. Je kunt nu de bestandsnaam wijzigen, bevestig de wijziging door nogmaals op de enter-toets te drukken of door te klikken op een willekeurige locatie in het Finder venster.

wijzig naam

Bestanden verplaatsen in de Padbalk

De padbalk (Weergave ▸ Toon padbalk) toont het volledige pad vanaf de root (Macintosh HD) onderin het Finder venster. Dit kan heel erg handig zijn om snel de locatie van een map of bestand te bepalen. Wanneer je een bestand wilt verplaatsen binnen het pad kun je dit eenvoudig en snel doen door met een sleepbeweging het bestand te verplaatsen naar de padbalk en los te laten op de gewenste map in het pad.

Meer tips over Finder kun je hier terugvinden.Reacties


 • Henk

  8 februari 2013 om 10:12

  Tip 3 werkt ook in symbolview

 • Marijn

  23 april 2013 om 11:32

  Hallo
  ik zie op de bovenstaande afbeeldingen Findervensters in kolommen maar dan zonder de balken met de twee streepjes erin?? Kun je uitleggen hoe ik de Finder zo instel dat ik dus ook kolomweergave heb maar dan zonder de balken?
  alvast hartelijk dank!!!

  grt
  Marijn

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!