21 februari 2013

10.8OS X: Vijf handige tips voor de Notitie applicatie (Deel 1)

notitie os xNotities is één van nieuwe applicaties in Mountain Lion. De Notitie applicatie lijkt sterkt op de iOS iPad versie. Het voordeel van de applicatie is dat er nu geen notities meer worden gesynchroniseerd met behulp van de Mail applicatie.

Daarnaast worden alle notities via iClous gesynchroniseerd met je iPhone, iPad en iPod Touch. Gebruik onderstaande vijf handige kleine tips om meer uit de notitie applicatie te halen.

iMessage

Je zou het niet zo snel verwachten, echter is het vrij eenvoudig om een notitie te delen via iMessage. Dit kun je doen via de deelknop (te herkennen aan het rechthoekje met de pijl) onderaan de notitie. Selecteer vervolgens in het pop-up menu de optie 'Bericht', daarnaast kun je ook e-mail selecteren om een bericht te delen via Mail.

Afzonderlijk weergeven

In de notitie applicatie is het mogelijk om een notitie weer te geven in een afzonderlijk venster. Dit kun je zeer eenvoudig doen door te dubbelklikken op de notitie in de lijst. Automatisch wordt de notitie geopend in een ander, afzonderlijk venster.

notitieapart

Mappen

Het is mogelijk om een map aan te maken binnen de notitie applicatie. Dit kun je doen via: Archief ▸ Nieuwe map of met de toestcombinatie shift⇧ + cmd⌘ + N. Daarnaast kun je ook een map aanmaken door in de navigatiekolom naast iCloud op het plus icon te klikken.

Lettertype aanpassen

Standaard is wordt 'Marker Felt' gebruikt als lettertype, het is mogelijk om dit lettertype aan te passen. Dit kun je doen via: Opmaak ▸ Lettertype ▸ Standaardlettertype. Echter zijn hier maar drie lettertypes terug te vinden. Wanneer je meerdere lettertypes wilt toevoegen kun je dit doen met behulp van dit artikel op appletips. https://www.appletips.nl/notities-os-x-de-standaardlettertypes-aanpassen/

Sorteren

Het is vrij eenvoudig om alle notities te sorteren op bijvoorbeeld naam of datum. Uiteraard is sorteren op datum van bewerking het handigste echter kun je er ook voor kiezen om te sorteren op datum van aanmaak of naam. Dit kun je doen via Weergave ▸ Sorteer op…

Meer tips over Notitie kun je hier terugvinden.Reacties


 • Rob

  21 februari 2013 om 16:39

  “Het voordeel van de applicatie is dat er nu geen notities meer worden gesynchroniseerd met behulp van de Mail applicatie.” Wat is daar zo voordelig aan? Vind ik zelfs een nadeel.

 • Roy

  22 februari 2013 om 8:45

  Erg handig. Jammer dat je per se een iCloud adres moet hebben om notities te synchroniseren met me iMac en iPhone. Doe het zelf via Gmail. Gebruik de notitie App dagelijks icm adresboek en agenda.

 • Marion

  5 oktober 2013 om 15:56

  Hoe deel ik mijn notitie vanaf mn iPhone in mn iCloud. De notities die ik op mn macbook zet krijg ik via de iCloud wel op mn iPhone maar andersom niet en ik heb op allebei de apparaten de iCloud notities delen aan staan.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!