21 februari 2013

advWaarom geen antivirus op je iPad of iPhone?

ipad mini handleidingDe iPad zal met de meeste gebruikers overal mee naartoe gaan. Dit brengt enkele risico’s met zich mee, het apparaat op zich kan tegen een stootje. Toch hebben de meeste gebruikers een case of hoes om het apparaat tegen de zwaarste klappen te beschermen. Met de bescherming van de buitenkant zit het dus wel goed.

Eigenlijk is het dan ook vreemd dat men het apparaat intern vrijwel niet beschermt. Op een Windows computer is een virusscanner voor de meeste gebruikers een standaard. Waarom dan niet voor de geliefde iPad? Waarschijnlijk omdat virusuitbraken op mobiele apparaten veel minder vaak voorkomen. Toch zijn er afgelopen jaren verschillende uitbraken van een mobiel virus gerapporteerd.

Gelukkig zijn de meeste van deze uitbraken beperkt tot Android devices. Met name Chinese Android apparaten waren gevoelig voor virussen, zo’n 500.000 Chinezen zijn getroffen. Het virus zorgde ervoor dat er ongevraagd betalingen werden uitgevoerd vanaf de tablet of smartphone.

Is onze geliefde iPad dan ook kwetsbaar?

De kenners beweren dat Apple producten een stuk veiliger zijn als het om virusprotectie gaat dan Android apparaten. Dit komt met name door het gesloten karakter van het Apple besturingssysteem IOS. Doordat Apple een zeer streng selectie- en controlebeleid hanteert voor applicaties die toe willen treden tot de App Store is de kans op schadelijke applicaties nihil.

Maar denk nu niet dat je helemaal veilig bent voor schadelijke applicaties. Wanneer je iPad of iPhone is gejailbreaked ben je ineens een stuk kwetsbaarder. Dit komt doordat je dan ook niet gecontroleerde applicaties kan installeren op je device.

ipad-virus

Ben ik veilig als iOS-gebruiker?

Helaas kunnen we nooit helemaal garanderen dat je 100% veilig bent op je iPad of iPhone, maar je bent wel heel erg veilig. Er zijn gebruikers getroffen door besmettingen met “virussen”. Een Amerikaanse meester hacker heeft een applicatie de App Store binnen weten te smokkelen. Gelukkig had de hakker geen kwade bedoelingen, hij wilde enkel aantonen dat ook iDevices virusgevoelig kunnen zijn voor schadelijke apps.

Dit verklaart dus waarom er in de iOS App Store dus geen antivirus apps beschikbaar zijn dan in de Apple App Store. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen en is het verstandig om je iPhone gewoon origineel te houden en dus niet te jailbreaken. Wanneer je dit wel doet dan is het raadzaam om voorzichtig te zijn met het klakkeloos installeren van apps. Wel zijn er speciale apps die je beschermen tegen schadelijke websites zoals phishing websites.

Uiteraard is het wel mogelijk om je Mac te voorzien van een antivirus programma, één van de bekendste is Kaspersky. Klik hier voor meer informatie.Reacties


 • Nils Breunese

  21 februari 2013 om 9:57

  Volgens mij is er nog wel een betere reden waarom er geen anti-virus-apps voor iOS zijn. iOS-apps opereren namelijk in een zogenaamde ‘sandbox’ waardoor ze helemaal geen toegang hebben tot alle data op een device. Dan wordt scannen ook onmogelijk dus.

 • Joep

  21 februari 2013 om 10:07

  Ik zou voor Sophos gaan. Geheel gratis, goed en weinig systeem belasting: http://www.sophos.com/en-us/products/free-tools/sophos-antivirus-for-mac-home-edition.aspx

 • MacLessen

  21 februari 2013 om 10:15

  Gebruik ClamXaV voor de Mac. Gratis in de Mac App Store. Klik hier voor meer info…

 • Frank

  21 februari 2013 om 11:12

  Volgens mij is gezond verstand gebruiken al genoeg voor een Mac….

 • Mishendr

  21 februari 2013 om 13:02

  Met de opmerking van Frank kom je inderdaad al heel ver, maar zelf heb ik ook Sophos draaien. Dit zorgt niet alleen voor bescherming van mijn eigen computer, maar misschien nog wel belangrijker, je voorkomt dat je (onwetend) eventuele virussen/malware verder verspreidt. Dit wordt bijna nooit genoemd, maar wel zo belangrijk. En dat geldt dus ook voor bijv. Windows virussen die je via OS X doorsluist.

 • Chimchar

  21 februari 2013 om 15:36

  Ik gebruik ook Sophos. Werkt prima, geen belasting en je merkt niet eens dat het er is. Ook al kan er zogenaamd niks fout gaan, voorkomen is beter dan genezen.

 • Patrick Bijvoet

  21 februari 2013 om 17:46

  Hey guys, dank voor Sophos. Het staat nu op mijn Imac. Ik had Ivirus, maar was niet tevreden.

 • Jonkerman

  21 februari 2013 om 18:06

  Ik zelf ben erg te spreken over eset (ook bekend als nod32)
  Ze zijn pas sinds een paar jaar op de iMac.
  Maar al tien talle jaren op de pc

 • dcstuurman

  22 februari 2013 om 0:17

  Ik overweeg wel een jailbreak, maar niet om gratis Apps te kunnen downloaden, maar meer omdat ik hoop meer voorkeuren en instellingen te kunnen wijzigen. Jammer eigenlijk om alleen daarvoor een jailbreak te moeten doen…

 • jurrien

  22 februari 2013 om 1:36

  Ha, toevallig! Had hier gisteren nog een discussie met mn pa over! Nu weet ik dat ik gelijk had :-.

 • annsootje

  22 februari 2013 om 11:07

  Ik gebruik bitdefender op mn mac gedownload uit app store. Iemand die weet of dit goed is of download ik beter Sophos zoals de meesten hier aangeven?

 • Jan meester

  24 januari 2014 om 21:26

  Wat als ik mijn iPad koppel met mijn smart tv? Middels YouTube kan ik beide apparaten koppelen. Op een zeker punt lijkt het of de tv verlamt raakt door rommelcode. ZIjn dit mogelijk virussen?

 • Anonymous

  1 maart 2014 om 22:40

  Gewoon iPad ff aansluiten op laptop en herstellen via iTunes
  Back-up maken is verstandig

 • willem

  26 mei 2014 om 15:22

  ik krijg opeens een bericht op mijn iphone van “soksimsa ” dat er één of meer virussen actief zijn op mijn tel.
  En ik moet hun programma af draaien dat scant op virussen maar ik durf dat niet….voor je het weet haal je van alles binnen.
  heeft iemand een idee wat ik moet doen ?
  mijn tel ken nu niet internetten….ik moet eerst dat progr. afdraaien

 • Ja

  27 mei 2014 om 20:04

  Ik heb hetzelfde als Willem!! Ook zon bericht van Soksimsa.com , wat is dit en hoe krijg ik dit weg?? Kan iemand aub helpen.

 • Andreas - UK

  28 mei 2014 om 1:33

  got the same with willem and yes (soksima ipad virus warning). any tips?

 • Ipadfan

  7 januari 2015 om 20:39

  Hey Joep (en anderen),
  Ik heb je sophos link gevolgd, maar krijg de melding dat safari dit niet kan downloaden op mijn iPad…..
  Enig idee wat te doen? Of wat ik verkeerd doe?

 • Boaz s5 ftw

  16 januari 2015 om 13:55

  Ik zit hier met een verziekte iPad die een virus heeft waardoor die de hele harddrive volflikkert kan helemaal niks meer downloaden minder virussen dan Android whahaha goeie grap heb een s5 en daar doe ik alles mee, en die heeft nog helemaal niks! Apple is echt waardeloos

 • Saskia

  26 januari 2015 om 12:03

  En wat als je een virus hebt dat actief wordt als je teletekst via Safari op je ipad wilt lezen? Ik krijg dan om obscure sekssites ipv het nieuws. Ik heb al de cache ontdaan van alle cookies en geschiedenis en teletekst als favoriet weggegooid.
  En geprobeerd om teletekst met alleen functionele en analytische cookies te laten werken. Een oplossing is natuurlijk om teletekst niet meer te gebruiken. Kan iemand mij vertellen of dat afdoende is om dat virus kwijt te zijn?

 • Paul Vroomen

  18 februari 2016 om 1:10

  Kreeg net het bericht dat ik door een geactiveerde website een virus in mijn ipad zou hebben.
  Er werden richtlijnen gegeven tot de knop VERWIJDEREN kwam.
  Er gebeurde iets.
  Toen werd me gevraagd om mijn 06 nummer oo te geven.
  Dat deed ik niet omdat ik daarmee eens veel geld ben kwijtgeraakt.
  Wat moet ik nu doen.
  Een virus scan voor ipad installeren?
  Welke scan raadt U dan aan?
  Vr groet
  Paul Vroomen

 • Wesley Fabry

  18 februari 2016 om 7:26

  @paul je moet niets doen, dit was de oorzaak: http://www.appletips.nl/ios-frauduleuze-pop-up-meldingen-in-safari/

 • han van mourick

  1 maart 2016 om 18:09

  Waarom is er nog geen anti virus voor de ipad, wel browser bescherming, maar daar moet je een uur voor priegelen, en dan blokt ie je netwerk.. iemand suggestie s ?

 • Wesley Fabry

  2 maart 2016 om 7:26

  Nergens voor nodig, enige schadelijke zijn de frauduleuze pop-ups tegenwoordig, maar die doen weinig verkeerd, zijn vooral vervelend. http://www.appletips.nl/ios-frauduleuze-pop-up-meldingen-in-safari/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!